05 / 01 / 2025

Kışın güneşle ısınma modası İstanbul'a sıçradı

Kışın güneşle ısınma modası İstanbul'a sıçradı

Ege ve Akdeniz bölgelerindeki tercih edilen kollektörler, İstanbul çevresindeki villalara sıçradı.



Türkiye'de konutlarda daha çok sıcak su elde edilmesi amacıyla kullanılan güneş enerjisinden son dönemde elektrik elde etmek için yürütülen çalışmalara ağırlık verilmeye başlandı. Güneş enerjisi kullanılan konut sayısı bu yıl 50'ye çıktı. Geçen yıl 800 bin konutta kullanılan güneş enerjisi kollektörü sayısı da 900 bine ulaştı. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yazlıklarda ve konutlarda daha çok tercih edilen kollektörler, İstanbul çevresindeki villalara da sıçradı..

Alternatif enerji kaynağı olan güneşten Türkiye'de konutlarda su ısıtma yanında elektrik ihtiyacını karşılamada da yararlanılmaya başlandı. Şu ana kadar 50 konutta uygulanmaya başlanan güneş enerjisinden elektrik elde etmede, büyük potansiyel bulunduğu ve gelecekte kullanımının katlanacağı belirtiliyor. Geçen yıl Türkiye'de, 800 bin konutta 1.7 milyon metrekare güneş kollektörü kullanıldı. Bu yıl ise, güneş kollektörü kullanacak konut sayısının 900 bine çıkması bekleniyor.

10 bin Euro'ya elektrik

Ekogüneş Kurucusu Senem Gencer, Türkiye'de güneşten elektrik elde edilmesi uygulamalarının yeni yeni uygulanmaya başladığını belirterek, güneş fakiri olan Almanya'nın bile bu konuda Türkiye'yi geride bıraktığını kaydetti. Bugüne kadar 50 konuta güneş enerjisiyle elektrik verilmeye başlandığını dile getiren Gencer, özellikle şehir şebekesinden uzak yerlerde güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik elde etmenin avantajlı bir sistem olduğunu ifade etti.

Güneş enerjisinden bir konutta elektrik elde etmenin montaj dahil toplam maliyeti 10 bin Euro. Rüzgar tribünü ve güneş kollektörünün beraber kullanıldığı bazı uygulamalarda ise, bu maliyet düşüyor. Gencer, güneş enerjisiyle su ısıtmayı pek çok kişinin yaptığını ancak elektrikte birkaç firmanın bulunduğunun altını çizerek, "Maliyeti nedeniyle henüz yaygınlaşmadı. Ancak gelecek dört beş yıl içinde ikiye katlanacak. Maliyetleri önemli ölçüde azalacak. Ama Almanya gibi güneş fakiri bir ülkede bile devlet teşviğiyle güneşten önemli ölçüde elektrik elde ediliyor" dedi.

Isıtmada yüzde 30 tasarruf sağlıyor

Güneş kollektörü üreticisi Solimpeks'in Kurucusu Halil İbrahim Dağ da, Türkiye'de güneş enerjisi kollektörlerinin sıcak su amaçlı kullanıldığını aktararak, güneş enerjisi kollektörlerinin çevreye saygı ve tasarruf amaçlı tercih edildiğini kaydetti. Dağ, güneş kollektörlerinin diğer yakıtlara göre her yıl yüzde 30 oranında tasarruf sağladığını vurgulayarak, sistemin kendini 2-3 yılda amorti ettiğinin altını çizdi. Konutlara güneş kollektörü taktırmanın maliyeti 2 bin 500 YTL civarında.

Dağ, Türkiye'de sektörün hızlı geliştiğini ve sektörde altısı büyük diğerleri küçük olmak üzere 300 firma bulunduğunu ifade ederek, pazarın büyüklüğünün de 60 milyon Euro'ya çıktığını belirtti.  Güneş kollektörü kullanımı yazlık evlerde çok yaygın. Antalya bölgesinde kışın da kullanılabilir durumdalar.

Pazar katlanarak büyüyor

Vendo Plus Ürün Müdürü Aysun Atmışdörtoğlu, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları ve özellikle güneş enerjisi sistemleri anlamında önünün açık ve gelişmeye elverişli bir pazar olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin coğrafi yapısı ve iklim bölgesinin güneş enerjisi sistemlerinin kullanımına elverişli oluşu, çevre bilincinin giderek yaygınlaşması, tükenen enerji kaynakları, mevcut kaynakların pahalı oluşu insanları bu tip sistemlerin kullanımına yöneltiyor. Türkiye'de güneş enerjisi sistemleri ile ilgili yatırımlar son yıllarda artış gösteriyor. Özellikle son bir yıldır sadece bu konuda fuarlar yapılmaya başlandı. Teknik amaçlı seminerler ve sunumlar arttı. Halkın ilgisi de buna paralel şekilde artış gösteriyor. Pazardaki büyümenin katlanarak artacağı düşünülüyor" diye konuştu.

Güneş enerjisi boşa harcanıyor

Güneş enerjisi kollektörleri enerjide dışa bağımlılığı azaltmada da bir alternatif olarak görülüyor. Almanya, İspanya gibi ülkeler enerjilerinin yüzde 12'sini alternatif kaynaklardan karşılıyor. Güneş enerjisi kollektörü markası Solartek'i bünyesinde bulunduran Feniş Teknik'in Solar Enerji Sistemleri Ürün Müdürü Hakan Çelik de, güneş enerjisi konusunda Türkiye'de kullanılmayan daha fazla potansiyel olduğunu belirterek, devletin bu alanda teşvik vermesiyle güneş enerjisi kollektörü kullanım oranının artacağını vurguladı. Çelik, şöyle devam etti: "Güneş enerjisi Türkiye'de boşa harcanıyor. Bu daha iyi kullanılabilir hale getirilmeli. Konutuna kollektör taktırmak isteyenler, ucuzuna kaçarsa sağlık açısından sorunlar yaşayabilir. Sistem ekipmanlarının kaliteli ve elektronik olmasına dikkat etmeli."

Hanife BAŞ / hurriyetemlak.com


Geri Dön