Toki

Kışlaların şehir dışına taşınması TOKİ gündeminde!

TOKİ Başkanı Turan, kışlaların şehir dışına taşınması konusunda TOKİ’ye de görevler düşeceğini ve bunun için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Türkiye'nin dört bir yanını inşa eden ve modern şehirler oluşturmak için çalışmalara hız veren Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), gündemine kışlaların şehir dışına taşınmasını da aldı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, 15 Temmuz darbe girişimde hainlerin bombaladığı Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü'nün onarımı ve yapımı için kurumlar arası görüşmelerin devam ettiğini, TOKİ olarak bu konuda üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi. Kışlaların şehir dışına taşınması konusuna da değinen Turan, “Kamunun ihtiyacı olan binaların yüzde 50'sini inşa ediyoruz. 19 stadyum inşaatı yapıyoruz. Son 13 yılda bin 50 okul yaptık. 65 bin öğrenci kapasiteli yurt yaptık. Daha önemlisi son dört yılda 266 tane devlet hastanesi yaptık. Bunun yanında Milli Savunma Bakanlığımızın, askerimizin ihtiyacı olan önemli stratejik binaları da yapıyoruz. Kışlaların şehir dışına taşınması konusunda üzerimize mutlaka bir yük düşecek. Bunun için de hazırlığımızı yapıyoruz” dedi.


BU YIL 64 BİN KONUT İNŞA EDECEĞİZ

Turan, mülteci kentinin inşası konusunda da yerel olanı dikkate aldıklarını aktardı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan Yeni Şafak'a TOKİ'nin çalışmalarını anlattı. Türkiye nüfusunun 2023 yılında yaklaşık 84 milyon, 2050 yılında da yavaş bir artış göstererek en yüksek değer olan 93 milyona yükseleceğini ifade eden Turan, “Ülkemizdeki hane halkı sayısı 19 milyon 481 bin civarında. Yıllık yaklaşık bir milyonun üzerinde konut el değiştiriyor. Ülkemizde yıllık yaklaşık 600 bin yeni konut ihtiyacı var. Ülke çapında yaklaşık 700 şantiyemiz bulunuyor. Bu yıl 64 bin konut üretmeyi hedefliyoruz. 2016-2019 planımız 260 bin, 2023 hedefimiz ise bir milyon 200 bin konut” dedi.


93 ÜLKE İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

Pakistan, Endonezya, Srilanka, Somali'de tamamen yardım amaçlı konut, eğitim ve sağlık tesisleri üretip yetkililere teslim ettiklerini vurgulayan Turan, “Bunlar yaklaşık 6 bin 200 konut, hastane, okul, kültür ve dini yapılardan oluşuyor. Ayrıca 93 ülke ile TOKİ'nin işbirliği var ve bu ülkelere bilgi aktarımı sağlanıyor. Azerbaycan'da TOKİ örneği esas alınarak, Azerbaycan Konut ve İnşaat Yapım Kamu İdaresi kuruldu” bilgisini verdi.


10 İLDE 38 BİN RİSKLİ BİNA VAR

Türkiye nüfusun yaklaşık yarısının 10 büyük şehirde yaşadığını dile getiren Turan, "Bu şehirlerde 38 bin riskli bina bulunuyor. Yeni kalkınma programı çerçevesinde önümüzdeki süreçte TOKİ olarak inşa edeceğimiz konutların yüzde 40'ını kentsel dönüşüm içerikli projeler oluşturacak. Özellikle gecekondular, çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesi gerekiyor. Sürdürülen projelerde ise yaklaşık 55 bin gecekondunun yıkımını hedefliyoruz. Toplam yıkılmış olacak gecekondu sayısı yaklaşık 100 bin olacak. Bugüne kadar kentsel dönüşümle inşa ettiğimiz konutların oranı yüzde 15" dedi. Öte yandan idare başlattığı 236 bin 366 konutluk kentsel dönüşüm projesinin 75 bin 761 konutunu tamamladı.


Şehirlere değer katan binalar geliyor

Yatay mimariyi önemsediklerini vurgulayan Turan, “Metropoller gibi istisnai bölgelerde ve bazı alanlarda yüksek katlı binaların yapılması elzem olabilir, ama bizim mimari geleneğimiz yüksek katlı binalar değil, bu nedenle TOKİ olarak şehirlerdeki en yüksek binalar TOKİ binaları olmayacak. 2016 için sayısal bir hedef olan 64 bin konutu "şehirlere değer katmak" başlığı ile tanımladık. İnşaatlarımız hızla sürüyor.


Mülteci kent inşasında'Bölge Evi' kriter

Yurt dışında tamamen yardım amaçlı konut, eğitim ve sağlık tesisleri üretip ilgili ülkelere teslim ettiklerini hatırlayan Turan, “Suriye'de güvenli bölge oluştuğu zaman kurulacak mülteci kenti için de görev verildiği takdirde üzerimize düşeni yaparız. İki yıldır yerel mimari ve yatay mimari ile konut üretiyoruz. Mülteci kentinin inşası konusunda da yerel olanı dikkate alırız. Burada da bu kriterler öne çıkar" diye konuştu.


Yeni Şafak