02 / 05 / 2024

Kışlar artık bahçede geçecek

Kışlar artık bahçede geçecek

Kış mevsiminde yağmur, çamurla sevimsiz hale gelen ve kullanılmayan kış bahçeleri, mekândan da tasarruf ederek ideal yaşam alanları haline geliyor..



Bahçeler özellikle yaz ve ilkbahar aylarında evlerin vazgeçilmez dinlenme ve sohbet mekânları. Özellikle sonbaharla birlikte atıl hale gelen ve yaprakların döküldüğü, yağmur kar ile sevimsiz bir hal alan bahçeler artık kış mevsiminde de yaz aylarındaki keyifli halini sürdürecek. Artık kış geldi diye bahçe zevkinden vazgeçmeye son. Geçtiğimiz birkaç yıldan bu yana moda haline gelen kış bahçeleri sayesinde üşümeden ve yeşillikler içinde bahçe keyfine devam edebilirsiniz.

Teras katında da kullanılabiliyor
Hem kış aylarında gün ışığının maksimum derecede evin içine girmesine olanak sağlayan hem de dekorasyona ayrı bir zenginlik katması açısından önemli olan kış bahçeleri konusunda uzman Arta Design Group'un yönetim kurulu başkanı Yüksek Mimar Neşe Dörter, son yıllarda moda olan "kış bahçeleri" sayesinde hem hiç üşümeden yeşillikler içindeki bahçenizde kahvenizi içebilir, konuklarınızı ağırlayabilir, hem de güneşin keyfini sürebilirsiniz." diyor. Genellikle bahçeli evlerde ya da binaların teras katlarında kullanılan kış bahçeleri enerji verimliliği açısından da önemli tasarruf sağlıyor. Üstelik kış bahçeleri sadece kışın değil yazın da soğutma sistemleri ile birlikte güneşin sıcağından kavrulmayı önleyerek bahçe keyfi yapmasına olanak sağlıyor.

Kış bahçesi için bazı önemli ipuçları

Kış bahçesi için bazı önemli ipuçları Yüksek Mimar Neşe Dörter'den kış bahçeleri için bazı öneriler:

* Kış bahçelerini oturma odası veya yemek odası olarak da kullanmak isteyenler için 15 metrekare bir bahçe ideal.

* Kış bahçesi için öncelikle evin doğru cephesini seçmelisiniz. Güney cephesi yazın çok sıcak olur, kuzey cephesi ise kışın çok soğuk olur diye düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın iyi tasarlanmış bir kış bahçesi, havalandırma, ısıtma ve yönlendirme koşulları doğru oluşturulduğu takdirde dört mevsim kullanılabilinir. Cam ile kaplanan kış bahçeleri güneşten aldıkları ısıyı uzun süre muhafaza ederek çok güzel bir ısı deposu oluşturur.

* Kış bahçeleri için zorlu ve değişken hava koşullarına dayanıklı, estetik malzemeler seçilmeli. Alüminyumdan PVC'ye, ahşaba kadar çeşitler bulunuyor. Ahşabın diğer yapı malzemelerine göre daha sık bakım gerektireceğini unutmayın.

* Soğuk günlerde bitkilerle dolu yemyeşil, çiçekli yeni düş alanlarınızın havalandırmak için sabit, sürme, katlanabilir kanatlarla her genişlikte pencere yerleştirilebilir.

* Kış bahçesini evinizin bir parçası olarak düşünün. Bu nedenle dekorasyon da uyumlu olmalı. Oturma grubunu mümkün olduğunca manzaraya göre yerleştirebilirsiniz.

* Dekorasyona renk vermek için kanape üstüne yastıklar ve pastel renkli kumaşlar kullanabilirsiniz. Camla çepeçevre kaplı bu yapıda güneşten korunmak için tente sistemlerinden ya da perde olarak jaluziden yararlanabilirsiniz.

Sabah

Geri Dön