Ekonomi

Kısmet adeta ayaklarına geldi! Doğal gaz krizinden en çok onlar kazandı!

Geçtiğimiz yıl Avrupa'da yaşanan doğal gaz krizinden Cezayir, Katar ve Mısır siyasi ve ekonomik olarak kar elde ederken, Libya’nın ise içerde yaşadığı siyasi bölünme nedeniyle bu fırsatı değerlendiremediği ortaya çıktı.

Petrolün haricinde doğal gaz ihraç eden Arap ülkelerinden Cezayir, Katar ve Mısır, özellikle Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarının bombalanmasının ardından Rusya'nın Avrupa'ya arz ettiği doğal gazın bir kısmının karşılanması konusunda önemli aktörler oldu.

CEZAYİR’E GÜN DOĞDU

2022 senesi, doğal gaz ihracı bakımından Cezayir için "altın yılı" oldu. Söz konusu ülke geçtiğimiz yıl ihracatını 56 milyar metreküpe ulaştırarak rekor seviyelere yükseltti.

En fazla doğal gaz üretimi yapan büyük Arap ülkesi olmamasına rağmen bu ülkenin Avrupa'ya yakınlığı, hiçbir Arap ülkesinin sahip olmadığı boru hatlarıyla doğal gaz ihracatının büyük bölümünü Avrupa pazarlarına yönlendirmesi nedeniyle büyük avantaj sağladı.

KATAR’DAN 2027’DE 126 MİLYON TON HEDEFİ

Doğal gazda bir diğer önemli oyuncu Katar ise, doğal gaz rezervleri ve üretimi açısından Arap dünyasında birinci sırada bulunuyor. Rus gazı arzındaki düşüş, Katar'ı Batı açısından ana alternatif yaptı. Ülkenin Avrupa'ya sıvılaştırılmış gaz ihracatı 2022'nin 9 ayında yüzde 16 arttı, ancak Asya pazarlarına; özellikle Çin, Japonya ve Güney Kore'ye yaptığı ihracatta, hala aslan payına sahip.

Şimdilerde Katar, Avustralya’dan sonra dünyanın en büyük sıvılaştırılmış gaz ihracatçısı olma yolunda ilerliyor.

MISIR’DAN 8,4 MİLYAR DOLARLIK GAZ İHRACATI

Doğal gazda bir başka oyuncu Mısır ise, büyük doğal gaz rezervlerine sahip bulunmamasına rağmen, ihracatından elde ettiği geliri, 2022 yılında bir önceki seneye göre iki katından fazla artırmayı başardı.

Mısır'ın doğal gaz ihracatı, 2021'de yaklaşık 3,5 milyar dolar iken, 2022 yılında yaklaşık 8,4 milyar dolar oldu.

FIRSATI DEĞERLENDİREMEYEN TEK ÜLKE LİBYA

Doğal gaz deyince akla gelen Libya ise İtalya'ya gaz taşıyabileceği boru hattına sahip olmasına rağmen, ülkede devam eden siyasi bölünme hali dolayısıyla Avrupa'ya gaz ihracatını artırma fırsatını değerlendiremedi.

Libya, ülkenin güneybatısındaki gaz sahalarının kapatılması ve elektrik krizi nedeniyle, İtalya'ya gaz ihraç sözleşmelerini bile zor yerine getirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’ın ise Katar gazını sıvılaştırdıktan sonra yeniden ihraç etmeye devam ettiği biliniyor.