Kısmi edinme nedeniyle zilyet adına tespit!
Kadastro Kanunu'nda kısmi edinme nedeniyle zilyet adına tespit konusu nasıl yer alıyor? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve bu konu hakkında detaylı olarak fikir edinebilirsiniz..
Kısmi edinme nedeniyle zilyet adına tespit
Taşınmaz mal tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, onun ayrılması mümkün bir kısmının veya belirli bir payının, bu kapsamda zilyet lehine kabul edilen sebeplerle iktisabı caizdir. (Kadastro Kanunu m.15)
Tapu sicilinde kayıtlı bulunan bir taşınmazın bir parçasının kazandırıcı zaman aşımı yoluyla edinilmesi, eski medeni kanun bakımından mümkün olmamakla beraber yeni Medeni Kanunda taşınmaz mülkiyetinin olağan üstü zamanaşımı yoluyla kazanılmasında da kabul edilmiştir. (Medeni Kanun m.713)
Ancak gerek Kadastro Kanununda gerekse Medeni Kanunda taşınmazın bir parçası üzerinde bağımsız olarak mülkiyet hakkının kazanılabilmesi için bu parçanın “ayrılabilir” olması şartı aranmaktadır. Ayırmanın mümkün olup olmadığı öncelikle imar mevzuatına göre belirlenir.
Kadastro Kanunu'nun m.15/2 de öngörülen ikinci imkân bir taşınmazın belli bir payının zilyet tarafından edinilmesidir. Bu bağlamda kısmi edinme Kadastro Kanunu m.13 ve 14 uyarınca mümkün olacaktır. Aynı imkân Madeni Kanunda, taşınmaz mülkiyetinin olağanüstü zamanaşımı yoluyla kazanılmasında da kabul edilmiştir. Örneğin (A) kayıt sahibi (B) den onun taşınmazının bir kısmını tapu dışı bir işlemle satın almıştır. Burada Kadastro Kanunu m.13/B deki şartların gerçekleşmesi durumunda söz konusu kısım zilyet (A) adına tespit edilir.
Yine İkinci bir örnek olarak, (M),(H) ve (B) bir taşınmaza elbirliği ile maliktir. Bunu müşterek mülkiyete dönüştürüyorlar. (B) Almanya da ölüyor. (B)’nin bir oğlu var . (M) ve (H), (B)’nin ölümünden itibaren çekişmesiz ve aralıksız 20 yıl bu tarlayı kullanıyor. Bu durumda (B)’nin payını iktisap edebilirler.
Tapuda kayıtlı olmayan taşınmazlarda mülkiyet hakkı!
Tapuya kayıtlı taşınmazlarda zilyetlik!
Asli ve fer’i zilyetlik nedir?
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com