Kent Haberleri

Kısmi emeklilikte detaylar gün yüzüne çıkıyor! Az primle erken emeklilik fırsatı, 3600 kısmi emeklilik şartları...

Milyonlarca çalışan emekli olma hayali kuruyor. Çalışma hayatına geç atılanlar da nasıl emekli olabilirim sorularına yanıt arıyor. İşte konuya ilişkin merak edilen tüm detaylar...Çalışma hayatında fazla çalışma fırsatı olmayanlar için kısmi emeklilik önemli bir imkan sağlıyor

Kısmi emeklilik sistemi, son günlerde torba yasa gündemiyle birlikte gündemde yer aldı. Çalışma hayatında fazla çalışma fırsatı olmayanlar için kısmi emeklilik önemli bir imkan sağlıyor. 

EYT ile mevcut emeklilik koşullarını sağlamalarına rağmen emekli olamayan kişiler için kısmi emeklilik düzenlemesi hakkında detayları sorguluyor. Bu kapsamda sigorta başlangıcına ve bağlı olunan kuruma göre 10, 12.5 ve 15 yıl primli olmak yetiyor. 

Peki, az primle emekli olunur mu? İşte, 3600 kısmi emeklilik şartları...

Emeklilik için gerekli prim gününü tamamlayan kişilere bir fırsat sağlanıyor. Bu kapsamda kısmi emeklilik formülü devreye giriyor. Bazı sigortalılara 10, bazılarına 12.5, bazılarına da 15 yıl prim günü yetiyor. Ancak sigorta başlangıç süresi ise emekli olmak için önemli bir detay olarak dikkat çekiyor.

10 YIL PRİMLE EMEKLİ OLMA FIRSATI!

Ahaber'de yer alan detaylara göre, Kısmi emeklilik denilen imkanla 10 sene prim ödeyenlere emeklilik yolu açılıyor. Bunun için ilk koşul 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olmak. Diğeri de SSK'lı olmak. Öte yandan 3600 prim gününü (10 yıl), 15 yılı (bu süre doldu) ve kadın 50, erkek ise 55 yaşı da doldurmak gerekiyor.

TARIM İŞÇİLERİ İÇİN PRİMLE EMEKLİLİK: 

EYT düzenlemesi kapsamında, tarım işçileri de kısmi emeklilik hakkından yararlanıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce tarım sigortası bulunanlar, 15 sene sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartını yerine getirdiklerinde EYT'den emekli olma imkanına erişiyor. Bu vatandaşlar kadınlarda 40-54, erkeklerde 44-58 yaşlarda emekli olma hakkına sahiptir. Bunlar 10 yıl (3600 prim günü) doldurduklarında yaşa bakılmaksızın emekli olabiliyor.

12.5 YIL PRİMLE EMEKLİLİK FIRSATI 

SSK'lılar için 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan kişiler kısmi emeklilik için 4500 prim günü (12.5 yıl) ödemeleri gerekmekiyor. Öte yandan 25 yıldan beri sigortalı olmak ve kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmak da gerekiyor.

10 YIL PRİMLE KİMLER EMEKLİ OLABİLİYOR?

Kısmi emeklilik denilen proje sayesinde 10 yıl prim ödeyenlere emeklilik yolu açılıyor. Bunun için ilk şart ise 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olmak. Diğeri de SSK'lı olmak. Öte yandan 3600 prim gününü (10 yıl), 15 yılı (bu süre doldu) ve kadın ise 50, erkek ise 55 yaşı da tamamlamak lazım.

Emekli aylığı ise bu üç koşuldan hangisi en son gerçekleşmişse, o tarihe göre belirlenen emeklilik yaşı doldurulduğunda verilmeye başlanıyor. 3 koşulu tamamlama tarihine göre emekli aylığı yaşı kadınlarda 58'e ve erkeklerde 60'a kadar çıkıyor.

Burada yaş şartı EYT düzenlemesi ile kaldırılmadı. Söz konusu detayların önümüzdeki süreçlerde netlik kazanması bekleniyor.

Dolar kuru bugün ne kadar? 18 Temmuz 2023 dolarda son dakika gelişmeleri...

Vergi artışı sonrası market fiyatlarına peş peşe zam gelecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi deneyimli ve deneyimsiz tam 217 personel alacak! KPSS şartı yok! Acele edin!