Kent Haberleri

Kısmi emeklilikte sürpriz detay ortaya çıktı! Yeni tablo son şeklini aldı! Emekli olmak isteyenler hemen baksın!

Kısmi emeklilik sistemine yönelik gelişmeler son dönemlerde torba yasa gündemi ile beraber hız kazandı. Özellikle kadınlar için kısmi emeklilik yaşının 50'ye, erkekler için ise 55'e düşürülmesi öngörülüyor. İşte detaylar... Az primle emeklilik hakkı sağlamak isteyen kişiler için kısmi emeklilik sistemi önemli bir imkân sağlıyor

Emekli olma konusunda fazla çalışma olanağı olmayanlar için kısmi emeklilik seçeneği ciddi bir yardım sağlıyor. Az primle emeklilik hakkı sağlamak isteyen kişiler için kısmi emeklilik sistemi önemli bir imkân sağlıyor.

ahaber.com’un haberine göre, Kısmi emeklilik konusunda gereken yaş şartının düşürülmesi talepleri, yeni düzenlemelerin gündemde olduğunu gösteriyor. Peki, 10, 12.5 ve 15 yıl prim ödeyen kişilerin kısmi emeklilik hakkı ve diğer düzenlemelere ilişkin son bilgiler neler? İşte merak edilenler...

10 YIL PRİMLE EMEKLİ OLMA

Kısmi emeklilik olanağıyla beraber, en az on sene prim ödeyenler emeklilik hakkı elde edebiliyor. Bu durum için öncelikli koşul, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olmak. 2’nci koşul ise Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı olmak.

Bunun yanı sıra, 3600 prim günü (10 yıl) ve kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını doldurmak gerekiyor. Emekli maaşı, bu 3 koşulun en son gerçekleştiği tarihe göre belirlenen emeklilik yaşı sağlandığında başlıyor.

İşte konuya ilişkin diğer detaylar...

TARIM İŞÇİLERİ İÇİN 10 YIL PRİMLE EMEKLİLİK

EYT çerçevesinde, tarım işçileri de kısmi emeklilik hakkından yararlanabiliyor. 8 Eylül 1999’dan önce tarım sigortası olan kişiler  15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartını sağladıkları zaman EYT'den emekli olabilyor.

Bu bireyler, kadınlarda 40-54, erkeklerde ise 44-58 yaş aralığında emekli olma fırsatına sahip. EYT ile beraber, bu kişiler 10 seneyi (3600 prim günü) tamamladıkları zaman yaş gözetilmeden emekli olabiliyor.

12.5 YIL PRİMLE EMEKLİLİK

SSK'lılar için 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan kişiler kısmi emeklilik için 4500 prim günü (12.5 yıl) sağlamaları gerekiyor. Bununla beraber, 25 seneden beri sigortalı olmak ve kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını tamamlamak da gerekiyor.

BAĞ-KUR'LULAR İÇİN DÜZENLEME BEKLENİYOR

Hazırlıkları yapılan Bağ-Kur reformu çerçevesinde kısmi emeklilik koşulları da değişecek. Reformla beraber prim günü şartı 9 bin günden 7200'e inecek ve aynı zamanda, 5400 prim günüyle (15 yıl) yaştan kısmi emeklilik olanağı sağlanacak.

Böylece, Bağ-Kur'lular için 900 günlük bir avantaj oluşacak.

Temmuz 2023 SSK ve Bağ-Kur zamlı emekli maaşı kalem kalem hesaplandı! Kim, ne kadar alacak? İşte en yeni emekli maaşları

Sosyal yardım alanlara temmuz müjdesi! Tam bu kadar hesaplara yatacak!

Emekliler dikkat! Zamlı emekli maaşında yeni gelişme!