Ekonomi

Kitap baskısı son 10 yılda bir ilki gördü! Enflasyon yayıncılık sektörünü 7 yıl geriye götürdü!

Son yıllarda yükselen enflasyon ve yaşam pahalılığı yayıncılık sektörünü vurdu. Kitap baskısı son 10 yılda bir ilki gördü. Enflasyon yayıncılık sektörünü tam 7 yıl geriye götürdü… Kitap üretimi son bir yılda yüzde 13,3 oranında düştü

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu’nun (YAYFED) açıkladığı 2022 bandrol verilerine göre, 2021’de 438 milyon 680 bin kitap üreten yayıncılık sektörü, 2022’yi ise 380 milyon kitapla tamamlayarak büyük dikkat çekti. Kitap üretimi son bir yılda yüzde 13,3 oranında düştü. Son on yılda ilk kez yaşanan bu küçülme Türkiye’de kitap üretimini 2015 yılı seviyesine düşürdü.

VERİLER ORTAYA KOYDU

Veriler, yayıncılık dünyasında pandemi sonrasında beklenen normalleşmenin, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle yaşanan ekonomik kriz engeline takıldığını gösterdi. Karar gazetesi’nin haberine göre, 2021 yılını 438 milyon 679 bin 864 adet kitap üretimi ile tamamlayan yayıncılık sektörü, 2022 yılını ise 380 milyon 296 bin 402 adet ile tamamlayarak dikkatleri üzerine çekti. Bu da 2021 yılının aynı dönemine göre sektörün kitap üretiminin yaklaşık yüzde 13,3 oranında düştüğünü gösterdi. Ayrıca kitap sayısının 58,3 milyon azaldığı görüldü. 2022 yılı ikinci yarısından itibaren kitap üretim adetleri her ay ciddi şekilde bir önceki yılın aynı ayına göre gerileme kaydetti. YAYFED’in verileri ‘yayfed.org’ adresinden incelenebilir.

Kitap baskısı son 10 yılda bir ilki gördü! Enflasyon yayıncılık sektörünü 7 yıl geriye götürdü!

DİJİTAL KİTAPLAR DA OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ayrıca dijital kaynak kullanımının artmasının da basılı kitap üretim sayısını etkilediğine vurgu yapıldı. “Ancak dijital kitaplara ait üretim ve kullanım adetlerine ilişkin elimizde veri bulunmamaktadır. Ülkemizde yayımcılık sektörünün üretim büyüklüğünün doğru ölçeklenmesi için bütün basılı ve dijital kitap üretimlerinin kayıt altına alınmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz” ifadelerine yer verildi.

YAYFED’in verilerine göre 2022 yılında yayımlanan kitapların yüzde 19,4’ünü yetişkin araştırma, inceleme kitapları, yaklaşık yüzde 9’unu yetişkin edebiyat sanat kitapları, yüzde 12,1’ini çocuk ve gençlik kitapları, yaklaşık yüzde 8,7’sini inanç kitapları, yaklaşık yüzde 1,4’ünü akademik yayınlar, yüzde 1,5’ini ithal yayınların oluşturduğu rapora yansıdı.

Doları olanlar dikkat! Merkez Bankası’ndan kötü haber geldi!

Apple, kitapları yapay zeka ile bir araya getiriyor!

Kitap fiyatları ne durumda? İşte en çok satan kitaplar ve 1 Ocak 2023 fiyat listesi...