06 / 05 / 2024

Kızık kültürü, asırlık binada yaşatılacak!

Kızık kültürü, asırlık binada yaşatılacak!

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihî ve kültürel miras çalışmalarına yeni bir halka olarak eklediği Fidyekızık Konağı, Kızık kültürünün yaşatılacağı önemli bir sosyal ve kültürel merkez haline geliyor



Büyükşehir Belediyesi, Fidyekızık Mahallesi'nin meydanında bulunan yaklaşık 100 yıllık tarihi olan konağı da ayağa kaldırmak için çalışmalara hız verdi. Osmanlı'nın son dönem eserlerinden biri olan ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya iken Tarihi Bursa Kızıklar Derneği tarafından koruma altına alınan üç katlı tarihi yapı, bölgeye değer katacak önemli bir kültür merkezi haline getiriliyor.

Tarihî binada devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ayağa kaldırılan tüm eserlere, orijinal kimlikleri doğrultusunda işlevsellik kazandırdıklarını söyledi. Fidyekızık'ın merkezinde bulunan tarihî konağın da tüm Kızık köylerine hitap edecek bir kültür merkezi olacağını dile getiren Başkan Altepe, şöyle konuştu: "Gerek Tarihi Bursa Kızıklar Derneği gerekse Yıldırım Belediyemizle işbirliği halinde bu tarihî eseri de ayağa kaldırma yönündeki çalışmalarımız hızla sürüyor. Önümüzdeki 2 ay içinde çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Tarihî konağın müştemilatı ve yanındaki binaların cephe düzenlemelerini de yapacağız. Bunun yanında projelerini hazırladığımız meydan düzenleme çalışmalarıyla birlikte Fidyekızık önemli bir değer kazanacak. Merkezde Kızık kültürü gelecek kuşaklara aktarılacak."

Yıkılmak üzere olan binayı koruma altına aldıklarını belirten Tarihi Bursa Kızıklar Derneği Başkanı Ertuğrul Sünel ise tarihi İpek Yolu'nun başlangıcını oluşturması nedeniyle bu binanın büyük önem taşıdığını söyledi. Binanın restorasyon çalışmaları sonucu mükemmel bir görünüm kazanacağını dile getiren Sünel, "Burası tüm Kızık köylerine hitap edecek bir merkez olacak. Restorasyon çalışmaları kısa zaman sonra bitecek. Bize bu binayı kazandıran büyükşehir belediye başkanımıza teşekkür ediyorum." diye konuştu.

ZAMAN


Geri Dön