Genel

Kızılay binası sorununa Kızılay AVM çözümü!

Ankaranın meydanına ismini veren Kızılaya ait binanın 1979da yıktırılmasının ardından başlayan, yeni yapılan binanın hizmete açılamamasıyla devam eden "Kızılay binası" sorunu, binanın alışveriş merkezi (AVM) olarak hizmet verecek olmasıyla son buluyor

 

Gaziosmanpaşadaki "Çankaya Oteli" ve Atatürk Orman Çiftliğindeki "Marmara Oteli"yle birlikte uzun yıllardır Ankaranın sorunlu yapıları arasında yer alan "Kızılay Binası"nda mutlu sona yaklaşıldı.

2009 yılındaki ihaleyle 114 milyon 202 bin 479 dolar karşılığında 25 yıllığına Karsaklar-Sementa Tekstil-Tango Tekstil-Renkyol Yapı-Güvensoy İnşaat Ortak Girişimine kiraya verilen bina, yaklaşık 1 yıldır devam eden tadilatla AVM konseptine uyduruldu.

Tadilatın ve kiralama çalışmalarının bitmesiyle bu ay sonunda "Kızılay Alışveriş Merkezi" adıyla açılacak bina, Ankaranın 38inci AVMsi olacak.

HEDEF EN ÇOK ZİYARET EDİLEN AVM

Kızılay AVM Genel Müdürü Mustafa Tosuner, 4 bodrum, 7 kat ve zemin dahil toplam 12 katta sahip binanın tadilatının birkaç hafta içinde biteceğini belirterek, AVMde giyimden gıdaya, elektronik eşyadan kozmetiğe kadar farklı sektörlerdeki 110 mağazanın hizmet vereceğini söyledi.

Ankaranın en çok ziyaret edilen AVMsi olmayı hedeflediklerini ifade eden Tosuner, "Yapılan istatistiklere göre Kızılay Meydanında günde 1,5 milyon kişi yürüyor. Biz bunun sadece yüzde 3üne talibiz. Bu da 45-50 bin kişi demek. Bu anlamda şehrin meydanında olması ve Ankara Metrosundan AVMye tünelle direk geçişin yapılabilmesi en büyük avantajımız" dedi.

Ziyaretçileri arasında ağırlıklı olarak gençlerin ve kadınların olacağını öngördüklerini aktaran Tosuner, vatandaşların aradıkları her şey bir arada bulabilecekleri için AVMnin Kızılay esnafı üzerinde olumsuz etkiye neden olacağını dile getirdi.

AKSİLİKLER PROJE AŞAMASINDA BAŞLADI

Affan Yatmanın 1980 yılında birinci seçilen projesiyle yapımı planlanan ve çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle temeli ancak 1993 yılında atılan bina, 1999 yılında yap-işlet-devret yöntemiyle 25 yıllığına Beğendik Mağazasına kiralandı.

Beğendikin 2001 yılında yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle inşaatına devam edemediği halk arasındaki adıyla "yamuk bina", bu nedenle Türk Kızılayı ile Beğendik arasında dava konusu oldu. 2003 yılında taraflar arasındaki sözleşmenin iptal edilmesiyle ortada kalan bina, 2009da ise bugünkü yatırımcısı Karsaklar-Sementa Tekstil-Tango Tekstil-Renkyol Yapı-Güvensoy İnşaat Ortak Girişimine 114 milyon 202 bin 479 dolar karşılığında 25 yıllığına kiraya verildi.

AA