06 / 05 / 2024

Kızılay, Pakistan'a 3 bin ev kuracak!

Kızılay, Pakistan'a 3 bin ev kuracak!

Topraklarının yüzde 70'i sular altında kalan Pakistan'a yardım yağıyor



Ülke, felaketin yaşandığı günden bu yana 10 milyon dolar nakdi yardımda bulunan, 250 ton barınma ve gıda malzemesi taşıyan Türkiye'ye müteşekkir. Yardımlarını sürdüren Türk Kızılayı, önümüzdeki günlerde de 50 TIR'lık karayolu ve demiryolu konvoyu ile 3 bin adet evi Pakistan'a ulaştıracak. Sel bölgesinde 15 bin kişilik yasam kentleri oluşturacak.

Pakistan, üç haftayı aşkın süredir muson yağmurlarının sebep olduğu sel felaketiyle boğuşuyor. Bin 600 kişinin hayatını kaybettiği, 4 milyon Pakistanlının evsiz kaldığı ülkede yaşanan insanlık dramı gün geçtikçe ağırlaşıyor. Afet sonrası uluslararası topluma yapılan çağrılar neticesinde Pakistan'a yardım yağmaya başladı. Türk Kızılayı, afet duyulduğundan bu yana bölgeye 7 uçak yardım malzemesi sevk etti. 250 ton barınma ve gıda yardımında bulundu. Yardımlann devam edeceğini belirten Türk Kızılayı delegasyon başkanı Mustafa Yılmaz, "50 TIR'lık karayolu ve demiryolu konvoyu ile toplamda 3 bin adet ev Pakistan'a ulaştırılacak. Burada 10 ila 15 bin kişilik yaşam kentleri oluşturulacak." dedi.

Tarihinin en büyük felaketini yaşayan Pakistan, ölüm kalım savaşı verdiği zor günlerinde yardımlanna koşan Türkiye'ye minnettar. Ülkelerinden kilometrelerce uzakta olan Pakistanlılar ise çaresizlik içinde ülkelerine ulaşacak yardımı bekliyor. Tıpkı 30 yıl önce tıp eğitimi için Türkiye'ye gelen Dr. Nedim Çavdari, Hammad Malik ve işletme mezunu Saifulislam Khan gibi. Pakistan'daki yalanlan için endişelenen Çavdari, felaketin üzerinden 3 hafta geçmesine rağmen hâlâ gerekli yardım sağlanamamasının kendilerini üzdüğünü söylüyor. Türkiye'nin yardım gönderen ülkeler arasında başı çektiğini belirten Çavdari, minnettarlığını şu sözlerle dile getiriyor: "Türk milleti her zaman Pakistanlılarla beraber olmuştur. 'Dostluk, kardeşlik' kelimesi bağlarımızı ifade etmekte yetersiz."

1981 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde eğitim görmek için Türkiye'ye gelen Dr. Nedim Çavdari, ülkesinde yaşanan sel felaketi sebebiyle uykusuz günler geçiriyor. Pakistan depreminde yardımların daha çabuk ulaştığını söyleyen Çavdari, "Sel felaketinde yardımlar gecikti. Ancak Türkiye depremin ne demek olduğunu bildiği için daha hassas." diye konuşuyor.

8 aydır Türkiye'de bulunan Pakistanlı Hammad Malik de İstanbul Üniversitesi'nde okumak istiyor. Bir başka isteği de ailesini Türkiye'ye yerleştirmek. Selin ülkeyi yaşanmaz hale getirdiğini ifade eden Hammad, "Akrabalarımız afet bölgesinde. Felaketin olduğu bölgeye ulaşmak imkânsız. Sadece havadan yardım yapılabiliyor. Şu anda sadece para yardımı yapabiliyoruz, elimizden gelen sadece bu." diyor.

PAKİSTAN'DAKİ YARALAR 6 YILDA SARILIR

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Pakistan'daki sel felaketinin yaralannın 6 yılda ancak sanlabileceğini söyledi. Kızılay'ın 2005 yılından bugüne Pakistanlıların yanında olduğunu söyleyen Küçükali, "Binalar ve yerleşim alanlan harabeye dönmüş durumda bulunuyor. Şu anda gıda, ilaç ve bannma alanlan oluşturuyoruz. Sular çekildikten sonra okul ve yerleşim alanlarının yeniden kurulması için çalışmalar başlatacağız. Bu ise 6 yılı bulur." dedi.
Zaman


Geri Dön