29 / 04 / 2024

Kızıltepe Merkez Camii restore ediliyor!

Kızıltepe Merkez Camii restore ediliyor!

Kızıltepe ilçe merkezinde 1956 yılında yapılan Merkez Camisi'nin iç kısmı restore ediliyor. Kışın nem ve rutubetten dolayı kubbelerinden su damlayan caminin kubbeleri kaplama yapıldı. İç kısmı da özel nakış ustaları tarafından yapılmaya başlandı...




Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan Merkez Camisi'nin restorasyon çalışmalarına başlandı.


Kzıltepe ilçe merkezinde 1956 yılında yapılan Merkez Camisi'nin iç kısmı restore ediliyor. Kışın nem ve rutubetten dolayı Kubbelerinden su damlayan caminin kubbeleri kaplama yapıldıktan sonra iç kısmı da Bingöl’den getirilen özel nakış ustaları tarafından yapılmaya başlandı. 15 gündür yapımına başlayan caminin ustaları büyük bir özveri ve titizlikle boyama sanatıyla caminin iç kısmında Kur'an sureleri ve çiçeklerle işledikleri nakışları Ramazan ayından önce bitirilmesi hedefleniyor.


Bingöl’den gelen cami nakış ustası Ferhat Çelik, Kızıltepe Merkez Camisi'nde 5 ekiple 15 gündür çalıştıklarını söyledi. Çelik, "45 gün sürecek bir iş işimiz zor ve zahmetli ama zevkinde var bu işi yaparken sevgiyi de katmak zorundasın. Sevgiyi katmadıkça bu güzelliği oluşturamasın. Kullandığımız boya sıradan boyalar değil, Avrupa’dan gelen toz boya olarak kullanıyoruz. Piyasada bulunan boyalarının kısa ömrü olduğu için biz özellikle camilerde Avrupa’dan gelen toz boyaları kullanıyoruz. Daha uygun, kaliteli ve uzun ömürlü oluyor. Cami cemaatinin namazlarını huzurlu ve daha güzel bir şekilde ibadetlerini yapmaları için İnşallah bir ay içerinde bitirip ramazandan önce teslim etmeyi hedefliyoruz" dedi.


Vitraycı ustası Yahya Kaydul da ekip olarak Bingöl'den Kızıltepe'ye geldiklerini söyledi. Kaydul, "Merkez Camisi'nde 15 gündür çalışmaya başladık. Biz ekip olarak çalışıyoruz. Ben vitray ustası olarak alçı işleri yaparım caminin iç kısmında ise 3 arkadaşımız nakkaş işiyle uğraşıyor. İşlerimizin yüzde 50'sini bitirdik" diye konuştu.


Cami imamı Mehmet Salih Çalka da, "1956 yılında yapılan camimizin elektrik tesisatları değişmemişti onları değiştirdik. Yağmur yağdığı zaman kubbeleri damlıyordu geçen sene kubbeleri kaplama yapıldı şimdi ise hayırseverlerin yardımıyla iç kısmı yapılmaya başlandı. Bingöl’den gelen nakkaş ustaları tarafından cami içerisi ve duvarlarına nakış yapılıyor" ifadelerini kullandı.



Akit Haber


Geri Dön