KKB risk raporu nedir?
KKB risk raporu nedir?: KKB risk raporu ile bankalarda ne kadar kredi ve kredi kartı limitiniz olduğunu; Ödemelerinizde unutmalar veya gecikmelerin olup olmadığı gibi merak ettiğiniz hususları görebilirsiniz...
KKB risk raporu nedir?
KKB risk raporu ile bankalarda ne kadar kredi ve kredi kartı limitiniz olduğunu; Ödemelerinizde unutmalar veya gecikmelerin olup olmadığı gibi merak ettiğiniz hususları görebilirsiniz. KKB risk raporu ile ilgili açıklamalar, KKB'nin resmi internet sayfasında açıklanıyor:
Risk Raporu İle Müşteri̇ler Ticari İlişki̇lerinde Kendi̇lerini Karşı Tarafa Daha Kolay Anlatabi̇liyor
Yaklaşık 25 milyondan fazla münferit kullanıcının geçmiş kredi sicil bilgilerini saklayan Kredi Kayıt Bürosu tarafından geçtiğimiz Nisan ayı başında keşidecinin geçmiş çek bilgilerini görebilmesi amacıyla hayata geçirilen Çek Raporu Sunum Sistemi’nin tamamlayıcısı olan ve borçlunun kredi ödeme bilgilerinin yer aldığı Risk Raporu da 2012 Eylül ayında gerçek kişi ve kurumların kullanımına açıldı.
Risk raporları sadece rapor sahibi müşterinin (gerçek kişi veya tüzel kişi yetkilisi) kendisine verilmektedir. Müşterinin bilgisi ve onayı olmadan 3. kişilere rapor sunumu yapılmamaktadır.
Rapor Bireysel ve Ticari Nitelikli Kredi Bilgilerini İçeriyor
Risk Raporu’nda kişilerin bankalardan kullanmış oldukları kredi kartları da dahil olmak üzere bireysel ve ticari nitelikli kredilere ilişkin ödemelerin zamanında yapılıp yapılmadığı ve hali hazırda bankalara ne kadar borcu olduğu bilgileri yer alıyor. Bu sistemle müşterinin talebine göre kişinin mevcut kredi limit bilgilerinin de paylaşılması sağlanabiliyor. Ancak limit bilgilerinin raporda yer alıp almamasına kişinin kendisi karar verebiliyor. Bu sayede, her müşteri istediği zaman raporunu talep edip, kredi sicil bilgilerinin bankalar tarafından nasıl görüldüğüne bakarak; ödeme olumsuzlukları varsa bunları zaman içinde giderip daha iyi bir sicile sahip olma imkânına kavuşmuş oldu.
Ev Kiralarken de Kullanılabilecek
Diğer taraftan bu raporu diledikleri kişi veya kurumlar ile de paylaşarak karşı tarafa kendilerini daha iyi ifade etme şansını sahip olmuş durumdalar. Bir örnek vermek gerekirse, vadeli satış yapan bir beyaz eşya bayisi, müşterisinden risk raporunu talep ederek ödemelerini zamanında yapıp yapamayacağı konusunda bilgi sahibi olabilecek. Bu sayede ödeme alışkanlığı düzgün olan kişiler çok daha kolay bir şekilde vadeli borçlanabilecekler.
Olumlu Bilgiler de Raporda Yer Alıyor
Risk Raporu sadece olumsuz bilgileri içermemektedir. Bu nedenle bir kara liste değildir. Kişinin olumlu olumsuz tüm kredi bilgilerini içeren bir rapordur. Bu kapsamda, rapor içeriğinde yalnızca varsa ödenmeyen krediler değil, zamanında ödenen krediler de paylaşıldığından, borçlarını zamanında ödeyen kişiler çok daha rahat bir şekilde bundan gündelik hayatta da faydalanabilmektedirler.
Sicil bilgilerinin paylaşıma açık olması, gerek ticari hayatta gerekse de bireysel yaşamda olumlu veya olumsuz olarak kişinin karşısına çıkabileceğinden dolayı, sicil sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler de sicil bilgilerini öğrenebilmek ve sicillerini olumlu bir şekilde yönetebilmek için bu raporları belirli aralıklarla alıp kendilerini kontrol edebilmektedir.
Risk Raporunu elde etmek üzere kişi veya kurumlar bu hizmete aracılık eden bankalara başvuruda bulunabilmektedirler. İlk aşamada yalnızca Banka şubeleri üzerinden temin edilebilen raporlara, zamanla internet, akıllı telefon gibi farklı kanallar üzerinden de ulaşılabilecektir. Risk raporları anlık olarak üretilmekte olup; müşteriler bu raporları tek seferde ve beklemeden alabilmektedirler.