Ekonomi

KKM faizleri ikiye katlandı! Yüzde 11,2 olan faiz oranı yüzde 25’e fırladı! Faizler daha da yükselecek!

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz ve vade sınırının kaldırılmasının ardından faiz oranları da hızla yükselişe geçti. Daha önce yüzde 11,2 seviyelerinde olan KKM faiz oranları yüzde 25’lere fırladı. Uzmanlara göre, faizlerdeki yükseliş devam edecek.Daha önce yüzde 11,5 seviyelerinde olan KKM faiz oranları yüzde 25’lere kadar çıkarken, uzmanlar, tasarruf sahiplerinin de son haftalarda kur korumalı mevduata yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor

Seçim öncesi Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanı ve vade sınırının kaldırılmasıyla faiz oranları da hızla yükselmeye başladı. Daha önce yüzde 11,5 seviyelerinde olan KKM faiz oranları yüzde 25’lere kadar çıkarken, uzmanlar, tasarruf sahiplerinin de son haftalarda kur korumalı mevduata yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor.

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, konuya ilişkin yapılan son düzenlemelere ve Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, bankaların kur korumalı mevduat hesaplarına vereceği faiz oranı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın açıkladığı politika faiz oranından düşük olamayacak. Ayrıca daha önce belirlenen faiz üst sınırı da kaldırılarak bankaların bu konuda üst sınırı belirlemesi karara bağlandı. Daha sonra vadelere ilişkin düzenleme uygulamaya konuldu. Buna göre daha önce üç ay olarak belirlenen vade sınırı da kaldırıldı.

BANKALAR KKM YARIŞINDA

Sözkonusu düzenlemelerin ardından bankalar da harekete geçerek faiz oranlarını iki kat yükseltti. Hem kur koruması hem yüksek faizden yararlanmak isteyenler yüzde 11,2’den yüzde 25’lere fırlayan kur korumalı mevduat faizleri karşısında yeniden KKM hesaplarına dönüş yaptı. Aralık 2021 tarihinde bankalar, politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde kur korumalı hesaplara faiz veriyordu. Yeni düzenlemeler ile bu sınır kaldırıldı.

Haberde, KKM hesaplarında eğer vade sonunda döviz kur fiyatı artmış olursa aradaki farkı Hazine’nin ödediği belirtilerek Hazine ve Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduata ödediği kur farkının da 181, 5 milyar lirayı bulduğu kaydedildi.

BORSA YATIRIMCISI KAÇABİLİR

Marbaş Menkul Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, KKM’de daha önce atılan adımların dolar TL kurunu 18 lira seviyesinde tutmaya yetmediğini hatırlatarak yapılan son düzenlemelerin kur korumalı mevduat hesaplarına talebi artıracağını dile getirdi. KKM’ye artan ilginin borsa açısından negatif bir gelişme olacağını kaydeden Kuru, seçim öncesinde belirsizlik ortamının da etkisiyle yatırımcıların borsadan satış yaparak kur korumalı mevduata dönmesinin beklenebileceğini ifade etti.

KKM’DA FAİZ YÜZDE 30’A ÇIKABİLİR

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, KKM hesaplarında faiz üst sınırının kaldırılmasıyla oranların yüzde 25 ile yüzde 30’lu seviyelere çıkabileceğini öngördü. Pazı, kur korumalı mevduatın daha cazip hale getirilmesi ve seçimlerden önce bir döviz talebi oluşmaması için TL ile yapılan KKM mevduatında üst sınırın kaldırıldığını belirterek oranların yüzde 25-30 düzeyine çıkabileceğini ileri sürdü.