Ekonomi

KKM hesapları rekor üzerine rekor kırıyor! Seçim öncesi yatırımcılar KKM hesaplarına akın etti!

Seçim öncesi yatırımcıların kur korumalı mevduat hesaplarına olan talebi giderek artıyor. Geçen hafta KKM hesapları 75,7 milyar lira birden artış gösterirken, toplam kur korumalı mevduat hacmi 1,7 trilyon lirayı aşarak son bir yılın rekor büyümesini gösterdi.Bu yıl küresel belirsizlikler ve yurt içindeki seçim gündemi nedeniyle geçen yılki performansını sergileyemeyen borsa yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratırken, yatırımcılar yeniden kur korumalı mevduata yöneldi

Yüksek enflasyon karşısında birikimlerini korumak isteyenler alternatif getiri arayışını sürdürüyor. Bu yıl küresel belirsizlikler ve yurt içindeki seçim gündemi nedeniyle geçen yılki performansını sergileyemeyen borsa yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratırken, yatırımcılar yeniden kur korumalı mevduata yöneldi.

Tasarruf sahipleri birikimlerini kur korumalı mevduat (KKM) hesabında değerlendirerek birikimlerini enflasyona ve kurdaki dalgalanmalara karşı korumak istiyor. Uzmanlar, özellikle seçim öncesinde belirsizliklerin artması nedeniyle yatırımcıların KKM hesaplarına yöneldiğini belirtirken, kur korumalı mevduat hesaplarında faiz ve vade sınırının kaldırılması da bu talebin artmasında etkili olduğunu dile getiriyor.

 

KKM hesaplarına artan ilgi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan verilerde de açıkça görülüyor. 7 Nisan 2023 tarihine ilişkin haftalık bültende, KKM hesaplarındaki toplam tutarın 75 milyar 770 milyon lira artış kaydederek 1 trilyon 776 milyar liraya yükseldiğine dikkat çekildi. Geçen hafta gerçekleşen 75,7 milyar liralık artışın 1 Nisan 2022 haftasından bu yana görülen en yüksek artış olarak tarihe geçerken, toplam 1,7 trilyon lirayı aşan hacim ile de yine en yüksek seviyeye çıkarak rekorunu tazelemiş oldu.

ÇİFTE REKOR KIRDI

BDDK’nın haftalık bültenine göre, 7 Nisan ile sona eren haftada kur korumalı mevduat hesaplarında bulunan toplam tutar, bir önceki haftaya kıyasla neredeyse 76 milyar liraya yaklaşan bir büyüme gösterdi. Geçen hafta KKM hesapları 75 milyar 770 milyon liranın üzerinde artış kaydederek son haftaların rekorunu kırdı. En son 1 Nisan 2022 haftasında 85,3 milyar liralık bir artış gerçekleşmişti. Sözkonusu artış ile birlikte kur korumalı mevduat hesaplarındaki toplam tutar 1 trilyon 776 milyar 830 milyon liraya ulaşırken, kendi rekorunu da tazelemiş oldu.

MEVDUATIN YÜZDE 17,5’İ KKM’DE

Kur korumalı mevduat hesaplarının toplam mevduat içerisinde yüzde 17,57’lik bir payı bulunuyor. BDDK tarafından yayımlanan verilere göre, 10 trilyon 112 milyar lira düzeyinde bulunan toplam mevduat hacminin yüzde 17,57'si kur korumalı mevduat hesaplarından oluşuyor.

BDDK verilerine göre, 7 Nisan ile sona eren haftada bankacılık sektörünün toplam Türk Lirası mevduatı ise bir önceki hafta ile karşılaştırılınca yüzde 0,88 oranında artış gösterdiği görülüyor. Buna göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 5 trilyon 951 milyar TL seviyesine ulaşırken, yabancı para mevduatları ise yüzde 2,5 oranında artışla 4 trilyon 160 milyar liraya yükseldi. Bu arada Türk bankacılık sektörünün toplam mevduatları içerisinde TL’nin payı KKM dahil yüzde 58,85 olurken, yabancı para mevduatlarının toplam içindeki payı ise yüzde 41,15 oldu.