Ekonomi

KKM hesaplarında sekiz ay sonra ilk düşüş yaşandı!

Ekonomi yönetimi kur korumalı mevduattan çıkış stratejisini hızlandırırken, mevduatlarda ocak ayından bu yana ilk kez gerileme oldu. Kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 39,3 milyar TL düşüşle 3,37 trilyon TL olarak kaydedildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatların toplamı geçen hafta 39,3 milyar TL azalma gösterdi. Bu hesaplardaki toplam büyüklük 3,37 trilyon TL olurken, dolar cinsinden ise 124,3 milyar dolarlık hacim belirlendi.

Bloomberght.com’un haberine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) daha önce aldığı kararla birlikte kur korumalı mevduat hesaplarının (KKM) TL mevduata geçişine yönelik bankalara hedef belirleyerek ilk kez KKM'nin azaltılmasını amaçlayan adım atmıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğler ve basın açıklamasına göre TCMB, "Merkez Bankası tarafından kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve vadesi sona eren kur korumalı hesaplara belli oranda yenilenme yapılmasının hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde ise artış elde edilme hedefine geçilmesine" şeklinde karar vermişti.

ZORUNLU KARŞILIKLAR DA ARTMIŞTI

Merkez Bankası daha önce aldığı kararla yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarda da artışa gitmişti. Buna göre vadesiz hesaplar ve 1 aya kadar vadeli olan döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 olarak belirlendi. 1 yıla kadar vadesi olan döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 25’e çıkarıldı. 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 19 olmuştu.

Merkez Bankası sadeleşme kapsamında ayrıca daha önce yürürlüğe koyduğu yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına son verirken, TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık ayrılması şeklinde yapılan uygulamayı da kaldırmıştı.

VADELİ TL MEVDUATA HIZLI GEÇİŞ

TCMB’den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada "Yapılan bu düzenlemelerle Türk lirası mevduatların artışı sağlanacaktır. Kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş hızlandırılarak kur korumalı mevduatın azaltılması planlanmaktadır. Bu şekilde, TL vadeli mevduat cazip hale getirilerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı verilmesi amaçlanmaktadır" ifadesi kullanılmıştı.