Ekonomi

KKM hesaplarında son dakika gelişmesi! Dövizden dönen KKM hesaplarında ‘prim uygulaması’ sona eriyor!

Kur korumalı mevduat hesaplarında önemli bir gelişme yaşandı. Bankacılık çevrelerinde, Merkez Bankası’nın bankalara prim uygulamasına sınırlama yönünde tavsiye verdiği konuşulurken, bazı bankalar dövizden dönen KKM hesaplarına, ‘önden prim’ uygulamasını kaldırdı.Döviz kurlarını frenlemek amacıyla hükümetin bir süredir KKM hesaplarına yönelik verdiği desteklerin yanı sıra bazı bankaların müşterilerine yüzde 40’ı aşan faiz oranlarının yanı sıra ‘önden prim’ vermesi Merkez Bankası’nın tepkisini çekince bu uygulamaya son verildiği kaydediliyor

Kur korumalı mevduat hesaplarında bankaların yüksek faizin yanı sıra müşteri cezbetmek amacıyla uyguladıkları prim uygulamasına son verildiği belirtildi. Döviz kurlarını frenlemek amacıyla hükümetin bir süredir KKM hesaplarına yönelik verdiği desteklerin yanı sıra bazı bankaların müşterilerine yüzde 40’ı aşan faiz oranlarının yanı sıra ‘önden prim’ vermesi Merkez Bankası’nın tepkisini çekince bu uygulamaya son verildiği kaydediliyor.

Ak Parti hükümeti, Türk lirası’nın yabancı paralar karşısında artan değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021’de kur korumalı mevduat hesabı uygulamasını başlatmıştı. Başlangıçta KKM’de vade sonunda ödenecek faiz oranı politika faiz oranı ile sınırlandırılırken, daha sonra Merkez Bankası hem faiz hem de vade sınırlamalarını kaldırdı. Getirilen yeni düzenlemeler ile bankaların faizde eli rahatlarken, büyük montanlı dövizden TL’ye dönen müşterilerinin hesaplarına yüzde 40’ı aşan faiz oranlarının verildiği bankacılık çevrelerinde konuşuluyor.

PRİM UYGULAMASINA SON

Bankalar yüksek faizin yanı sıra seçim öncesinde müşterilerine ayrıca teşvik amacıyla belirli oranlarda prim verirken, Reuters’ın bankacılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, bazı bankaların dünden itibaren, bazılarınınsa bugün itibarıyla prim ödemelerine son verdikleri belirtiliyor.

Bankacılık çevreleri, bu uygulamanın son bulmasının sektörün geleceği açısından olumlu olduğunu belirtirken, önden prim ödemeli KKM uygulamasının banka bilançoları açısından çok da sağlıklı olmadığını savundu.

MERKEZ’DEN BANKALARA TAVSİYE

Öte yandan Dünya Gazetesi’nin haberine göre, bankaların KKM hesaplarına verdikleri primlere fren geleceği belirtildi. Haberde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bankaların hazineden sorumlu genel müdür yardımcıları ile toplantı yaptığı ve KKM primlerine sınırlama veya tamamen kaldırma yönünde tavsiye verdiği kaydedildi.

Haberde, bankacılık kaynaklarından alınan bilgilere göre, Merkez Bankası kararnamesi ile bankaların TL dönüşüm oranının, yüzde 60’dan yüzde 50’ye düşeceği, bunun da bankaların kur korumalı mevduat hesaplarına verdikleri opsiyon priminde düşüş yaratacağının beklendiği vurgulandı. Buna göre, dolardan KKM’ye dönüşümlerde verilen ve yüzde 30’lara varan primlerin artık verilmeyeceği, yapılan düzenleme ile kur korumalı mevduata olan talebin kısmen de olsa azalabileceği kaydedildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 31 Mart itibarıyla 88,8 milyar dolar civarında olan kur korumalı mevduat hesabının büyüklüğü, 9 Mayıs haftası itibarıyla 121,4 milyar dolara yükseldi.