Ekonomi

KKM’da faiz bilmecesi! Faiz tavanı kaldırıldı! Kur korumalı mevduat hesaplarında yeni faiz oranları ne olacak?

Yüksek enflasyon karşısında alternatif getiri arayışına yönelenler yine kur korumalı mevduat hesabına yöneldi. Bir hafta içerisinde KKM hesapları 36 milyar liranın üzerinde artarken, uygulanacak faiz oranlarına ilişkin belirsizlik sürüyor.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, KKM hesapları geçen hafta 36 milyar liranın üzerinde artışla 1 trilyon 639 milyar liradan 1 trilyon 672 milyar liraya yükseldi

Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yüksek enflasyona karşı birikimlerini korumak isteyenlerin Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilgisi arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, KKM hesapları geçen hafta 36 milyar liranın üzerinde artışla 1 trilyon 639 milyar liradan 1 trilyon 672 milyar liraya yükseldi.

BDDK verilerine göre kur korumalı mevduat hesapları 11 haftadır sürekli yükseliş trendini koruyor. Sözkonusu dönemde KKM hesaplarındaki artış ise 300 milyar lirayı geçmiş oldu. Kur korumalı mevduat hesapları 6 Ocak haftasında 1 trilyon 370 milyar liraya kadar gerilemiş, KKM hesaplarında faiz tavanının kaldırılmasının ardından ise yükseliş trendine girmişti.

FAİZ SINIRI KALDIRILDI

Bu arada KKM hesaplarına tasarruf sahiplerinin ilgisi devam ederken, uygulanacak faiz oranlarına ilişkin ise belirsizlik sürüyor. Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Kur korumalı Mevduat hesaplarında uygulanan faiz tavanı kaldırıldı. Bankacılar, gerçek kişiler tarafından TL ile açılan KKM hesaplarında üst sınırın kaldırılmasıyla güncel faizin yüzde 20 civarında oluşacağını tahmin ediyor.

Eski düzenlemede yatırımcılar, KKM hesaplarından Merkez Bankası’nın açıkladığı politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz alabiliyordu. Yeni düzenleme ile birlikte yüzde 11,5 civarında olan KKM hesaplarına uygulanan faiz oranlarının da artması bekleniyor.

YENİ ORANLAR NE KADAR OLACAK?

Reuters haber ajansının konuya ilişkin haberine göre, yeni düzenlemenin ardından kur korumalı mevduat hesaplarında faiz oranlarının yüzde 20 ile yüze 24 arasında dengeleneceği tahmin ediliyor. Bankacılık sektöründen alınan görüşlerine dayandırılan haberde, KKM faiz oranlarının yüzde 11,5 seviyesinden yüzde 20’lere doğru belki de bu puanın da üzerine çıkabileceği belirtildi.

Bankacılar, kamu bankalarında ilk fiyatlamaların yüzde 20 ile yüzde 24 arasında bir oranı gösterdiğini belirtirken, bir bankacı ise KKM hesaplarına ilişkin yapılan düzenleme ile bireysel TL faizlerinin serbest bırakılmasını yine spot döviz talebini kur korumalı mevduata yöneltme amacının bir sonucu olarak değerlendirdi.

MEVDUAT HACMİ DE ARTIYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu verilerine göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi ise 24 Mart itibarıyla 111 milyar 167 milyon lira artış gösterdi. Böylece sektörün toplam kredi hacmi 8 trilyon 246 milyar 690 milyon liradan, 8 trilyon 357 milyar 857 milyon liraya yükseldi. Sektörün toplam mevduat hacmi ise yine aynı dönemde 130 milyar 814 milyon liralık artışla 9 trilyon 944 milyar 977 milyon liraya yükseldi.