KKM’de yeni rekorlar kırıldı, Merkez Bankası iki seçim arası 6.6 milyar dolar bozdurdu!
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının toplamı 2 trilyon 498 milyar 727 milyon liraya yükselerek yeni zirvesini gördü. Merkez Bankası’nın net rezervleri 2002 sonrası en düşük seviyeye indi.Böylece KKM hesaplarında 20 hafta dönemde üst üste tırmanış gerçekleşmiş oldu
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turu arasında ve seçim sonrasında piyasalarda hangi gelişmeler yaşandı?
Kur Korumalı Mevduat cephesinde 26 Mayıs haftasında 100 milyar 558 milyon liralık bir yükseliş tespit edildi. Böylece KKM hesaplarında 20 hafta dönemde üst üste tırmanış gerçekleşmiş oldu. Söz konusu 20 haftalık dönemde kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış 1.1 trilyon lirayı aştı.
BDDK’nın 26 Mayıs haftasına ilişkin açıkladığı bankacılık verilerine göre söz konusu hafta itibarıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının toplamı 2 trilyon 498 milyar 727 milyon liraya ulaşarak yeni bir zirveye ulaştı.
26 Mayıs haftasında KKM hesaplarında 100 milyar 558 milyon liralık yükseliş gerçekleşti. Böylece 20 hafta üst üste KKM hesaplarındaki artış trendi devam etmiş oldu. İlgili 20 haftalık bölümde hesaplarda 1 trilyon 128 milyar 718 milyon liralık yükseliş gerçekleşti.
FAİZLER ÜÇE KATLANDI
KKM'de 31 Mart tarihinde faiz üst sınırı kaldırıldı. Alınan yeni kararla Kur Korukalı Mevduat hesabında asgari faiz oranı politika faizi ile aynı oranda olmaya devam ederken, üst sınırı belirleme yetkisi bankalara bırakıldı. Alınan bu karardan önce yüzde 11.5 olan KKM faizi ortalama yüzde 30'un üzerinde seyretmeye başladı.
Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri, artan döviz talebiyle birlikte 4.25 milyar dolar daha azalarak 26 Mayıs itibarıyla -4.4 milyar dolar düzeyine kadar indi. Böylece net rezervler, verinin derlenmeye başladığı 2002'den bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.
SWAP HARİÇ - 60.5 MİLYAR DOLAR
Net rezervler 2023 başından bu yana geçen 21 haftanın 15'ünde gerilerde seyretti. Bu dönemde net rezervlerdeki toplam düşüş 31.95 milyar dolara ulaştı. Rezervler geçen sene yaşadığı düşüş dalgasından sonra Merkez Bankası’nın aldığı çok sayıdaki rezerv artırıcı ve döviz talebini azaltan tedbire rağmen istenildiği gibi bir toparlanma olmadı. Ancak Merkez Bankası rezervlerdeki kazanımlarını Şubat ayında yaşanan depremden sonra geri verdi. Swap hariç net rezervler ise - 60.3 milyar dolardan - 60.5 milyar dolara kadar düştü.