Sektörel

KKTC bilişim adası olacak!

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, "KKTC yakın bir zamanda bir bilişim adası olacak" dedi

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, bilişim sektörünün izolasyon tanımadığını belirterek, "Bu
alanda KKTC'nin tamamen bir serbest ticaret bölgesi olması için çalışmalarımız sürüyor. KKTC yakın bir zamanda bir bilişim adası olacak" dedi.

Taçoy, bir dizi ziyaretler için geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC'nin, önümüzdeki aylarda Anavatan Türkiye'nin de katkısıyla bilişim ve ulaştırma alanlarında büyük atılımlar gerçekleştireceğini söyledi.

KKTC'yi bir bilişim adası haline getirmenin çabası içinde olduklarını ve bu alandaki yasal düzenlemeleri bir bir gerçekleştirdiklerini anlatan Taçoy, şöyle konuştu:

"Gerek üniversitelerimizdeki potansiyeli kullanarak, gerekse kendi iletişim ağlarımızı kullanarak izolasyonları aşmak istiyoruz. Çünkü bilişim izolasyon tanımıyor. Biz, KKTC'yi bir bilişim adası haline getirmeye çalışıyoruz. Planımız da, KKTC'nin bu alanda tamamen bir serbest ticaret bölgesi olması. KKTC'de bilişim alanındaki bütün sektörleri kapsayacak şekilde serbest ticaret yapılmasını sağlamak. Teknoparkların içinde araştırma geliştirme yapıldığında bunlardan vergi alınmaması, yeni bir teknolojik alan kurulması, bu alan içinde yapılacak bütün çalışmaların serbest şekilde çalışmasını sağlamak istiyoruz. Bu çalışmalarla KKTC'nin dünyaya daha kolay açılacağını düşünüyoruz. KKTC'yi bir araştırmalar ülkesi, bir bilişim ülkesi yapmak hedefindeyiz. İlk adımlarımızda iyi gidiyoruz."

Taçoy, şubat ayında Türk Telekom'un KKTC'de ar-ge çalışmalarının başlayacağını belirterek, bu çalışmaların Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımı ile açılışının yapılacağını bildirdi.

Hasan Taçoy, şu an için KKTC'de 7 üniversite ve 50 bin öğrenci olduğunu belirterek, "Hedefimiz 80 bin öğrenci, bu öğrenciler bilişim adası projesinde de etkin şekilde bulunacaklar" dedi.

-LİMANLAR VE MARİNALAR-
Taçoy, KKTC'de yıllardır dokunulmayan bir limancılık sektörü bulunduğunu belirterek, "Limanların gelişmesi için büyük bir gayret içerisindeyiz. Limanların ve marinaların özerk bir yapıya sahip olması, tamamen özel bir yapı içerisinde yapılanmasını sağlayıcı yasal düzenlemeleri özellikle anavatan Türkiye'nin desteği ile hayata geçiriyoruz" dedi.

Bugüne kadar bir ada ülkesi olan KKTC'de limanların, hiç bir şekilde adaya kazandırılamadığını belirten Taçoy, yeni yapılanmanın sonuçlarının kısa süre içerisinde kendisini göstermeye başlayacağını bildirdi.

-YENİ SİVİL HAVACILIK YASASI-
Taçoy, KKTC'nin coğrafi ve milli varlıklarını kullanıp geliştirme gayreti içerisinde olduklarını ifade ederek, sivil havacılık sektörünün gelişmesi için de çabaları bulunduğunu kaydetti.

Yeni bir sivil havacılık yasası hazırladıklarını anlatan Taçoy, şunları kaydetti:
"Bu yasa ile Ercan ve Geçitkale Havaalanlarını daha etkin bir şekilde kullanmanın yollarını arayacağız. Ankara Özel Sivil Havacılık Dairesi ile burada da ortak bir çalışmamız var. Bizim amacımız KKTC'nin daha iyi şekilde dünyaya açılımını sağlamak."
AA