10 / 05 / 2024

KKTC, huzurevleri ile bilişim devlerini adaya davet ediyor

KKTC, huzurevleri ile bilişim devlerini adaya davet ediyor

Yabancı sermaye çekme yarışına KKTC yönetimi de katıldı. Yatırımcıların dikkatini çekmek isteyen Kıbrıslılar, huzurevleri ile bilişim devlerini adaya davet ediyor



Yabancı sermaye çekme yarışına 'Yavru Vatan' Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de katıldı. 2008 yılında Kıbrıs Türk Yatırım Ajansını kuran KKTC yönetimi turizm ve sağlık başta olmak üzere yenilenebilir enerji ve bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere büyük fırsatlar sunarak adayı yabancı yatırımcı cenneti haline getirmeyi planlıyor. Ajans Direktörü Ayşe Dönmezer, "Doğu Akdeniz'in artan stratejik önemi ve uluslararası sistemin bölgeye ilgisinin giderek artması bizim açımızdan büyük bir fırsat" dedi. Kıbrıs Türk Yatırım Ajansı (YAGA) adaya daha fazla yabancı yatırımcı çekmek ve gelen yatırımcılara kolaylık sağlamak için Temmuz 2008'de kuruldu. Direktör Dönmezer, "Ajans, KKTC'ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların uzun süren bürokratik işlemler ve yolsuzluk konusundaki şikâyetleri üzerine kuruldu" dedi ve ekledi: " Yatırımların tek elden izlenmesi ve bürokratik işlemlerin kolaylaştırılması için kurulan ajans olumsuzluklara rağmen önemli sayılabilecek işlere imza attı" Kurumsallaşma adına ilk önce 'www.investinnorthcyprus. org' isimli bir internet sitesi kuruldu. Hemen ardından yurtdışı tanıtım turlarına başlandı. İlk tanıtım programı ise Kıbrıslı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Londra'da gerçekleştirildi. Çalışmalarına hızlı başlayan Ajans kurulur kurulmaz birçok sıkıntı ile karşılaştı.

ÖNCE TANINDI, SONRA ATILDI
Bunların başında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uluslararası toplum tarafından tanınmaması geliyordu. Direktör Ayşe Dönmezer bu konuda başlarına gelen çok ilginç bir olayı da ilk kez anlattı. "İlk kurulduğumuz zaman Dünya Yatırım Ajansları Birliği'ne (WAIPA) başvurduk ve üyelik aidatımızı yatırdıktan sonra da üye olarak kabul edildik. Ancak Kıbrıs Rum Kesimi yetkililerinin baskısıyla kısa bir süre sonra atıldık. Bu olay moralimizi bozsa da yola çıkarken başımıza bu tür şeylerin gelebileceğini bilerek yola çıkmıştık. Dolayısıyla çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz." Bu olayın hemen ardından patlak veren küresel ekonomik kriz ise olayların tuzu biberi olmuş. Dönmezer, "Kriz yabancı yatırımcıları ciddi anlamda tedirgin etti. Yatırım teşvik belgesini almasına rağmen biraz ortalığın yatışmasını bekleyen yatırımcılar olduğu gibi finansman sıkıntısı yaşadığı için inşaatını durduran şirketler oldu. Dolayısıyla realize olan yatırım miktarı çok büyük olmadı."
Sabah


Geri Dön