Genel

KKTC İçmesuyu Temin Projesi 20 Temmuz'da tamamlanacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Ülkemizde 'doğu, batı, kuzey, güney' demeden 'il, ilçe, belde, köy' demeden vazifemizi gayretli bir şekilde sürdürdük" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ülkemizde 'doğu, batı, kuzey, güney' demeden 'il, ilçe, belde, köy' demeden vazifemizi gayretli bir şekilde sürdürdük" dedi.


Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında Çevre ve Orman Bakanı olarak başladığı görevini 2011 yılından bu yana da Orman ve Su İşleri Bakanı olarak sürdürdüğünü anımsattı. Eroğlu, "Ülkemizde 'doğu, batı, kuzey, güney' demeden 'il, ilçe, belde, köy' demeden vazifemizi gayretli bir şekilde sürdürdük" ifadesini kullandı.


Bakan Eroğlu, 81 il için eylem planları hazırlayarak uzun vadede 41 milyon vatandaşa içme suyu temin ettiklerini vurgulayarak, şehirlerin 2040'lı ve 2050'li yıllara kadar olan içme suyu ihtiyacını teminat altına aldıklarını dile getirdi.


Dünyada bir ilk olan ve "Asrın Projesi" diye adlandırılan KKTC İçmesuyu Temin Projesi'ni 20 Temmuz 2015 tarihinde tamamlayacaklarını ifade eden Eroğlu, projeyle Türkiye'den KKTC'ye su iletileceğini aktardı.


Eroğlu, 15 milyon nüfusu ile ülkenin en büyük şehri olan İstanbul'a, Melen Projesi ile su getirip 2071 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını temin ettiklerini belirterek, "İzmir'in en büyük meselesi olan içme suyu problemini çözmek için yıldırım hızıyla Gördes Barajı'nı ve 106 kilometrelik isale hattını inşa ederek İzmirli vatandaşlarımızın yüzünü güldürdük" diye konuştu.


Sulama, içme suyu ve enerji işlerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) tamamlandığında milli ekonomiye 6 milyar dolar katkı sağlanacağına dikkati çeken Eroğlu, GAP, KOP ve DAP dışında Trakya Gelişim Projesi (TARGEP), Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) ve diğer bölgesel projelerle 2019 yılına kadar 110 milyar liralık yatırım yapacaklarını söyledi.


"Ürettiğimiz hidroelektrik enerji ile ülkemizde yanan her 4 ampulden biri HES'ler ile aydınlanmaktadır" değerlendirmesinde bulunan Eroğlu, üretilen hidroelektrik enerji ile 11 milyar liralık doğalgaz ithalatından tasarruf edildiğini vurguladı.


Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizin gurur duyduğu projelerden biri olan mühendislik harikası Deriner Barajı'nı tamamladık. Deriner, 249 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek, dünyanın da 6'ncı yüksek barajıdır. Ayrıca dünyanın en yüksek 3'üncü barajı olacak Yusufeli Barajı'nı da inşa ediyoruz. 1863 yılından beri Ege Bölgesi'nin hayali olan sınıfında dünyanın 5'inci büyük barajı Çine Adnan Menderes Barajı'nı bitirmek bize nasip oldu."


"Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği ile ülkemizde dev bir ağaçlandırma hamlesi yaparak dünyada en çok ağaçlandırma yapan 3'üncü ülke olduk" ifadesini kullanan Eroğlu, 2002'den bu yana 3 milyar 250 milyondan fazla fidanı toprakla buluşturduklarını hatırlattı.


Bakan Eroğlu, klasik ormancılık faaliyetlerini geliştirerek özellikle orman köylülerinin kalkınması ve ormanların geliştirilmesi için ceviz, badem, kestane, dut, salep, yol kenarı ağaçlandırması gibi pek çok konuda toplam 26 eylem planı hazırlayarak uygulamaya koyduklarını bildirdi.


Veysel Eroğlu, "Ülkemizi ilk defa kurduğumuz şehir ormanları, bal ormanları ve şehitlerimizin adını yaşattığımız şehitler ormanı projeleriyle tanıştırdık" dedi.


Tabiat turizmini geliştirmek için şehirlere yönelik Doğa Turizmi Master Planları hazırladıklarını anımsatan Eroğlu, "En küçüğünden en büyüğüne her projemiz önemlidir, çünkü hepsi doğrudan insan odaklı projelerdir" değerlendirmesinde bulundu. 


AA