30 / 04 / 2024

KKTC yatırımcıları yeni hükümetten teşvik bekliyor

KKTC yatırımcıları yeni hükümetten teşvik bekliyor

KKTC'deki yatırım tutarları 500 milyon TL'yi bulan Türk yatırımcılar, UBP'den yatırım teşviklerini artırmasını, turizmin önünü açmasını ve izolasyon sorununu çözmesini istedi



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) tek başına iktidar şansı yakalaması yatırımı bulunan Türk işadamlarını memnun etti. KKTC'ye Türkiye'den yönelen yatırımların 500 milyon TL'yi bulduğu ve 12 beş yıldızlı otelin sekizini Türkiye'deki yatırımcıların yaptığı saptandı. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı ve Kıbrıs'ta da yatırımı bulunan Dedeman Otelleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, "Kıbrıs'ta tek partinin iktidara gelmesiyle, inşallah bugüne kadar yapamadıkları birçok ekonomik gelişmeyi kaydederler. Güçlü bir hükümet olursa, elbette Kıbrıs'ın elini kolunu bağlayan yurtdışındaki ilişkileri çözmeleri daha kolay olur" dedi.

Teşvik artırılmalı

KKTC'de Mercure Otel'i açan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, seçimlerde tek partinin iktidara gelmesi ve koalisyona gidilmemesinin olumlu olduğunu belirtti. Kıbrıs'taki yatırımlarına devam edeceklerini dile getiren Akın, Mercure Otel dışında, 2010 yılında da Bafra'da bir beş yıldızlı otel projesi düşündüklerini kaydetti. Akın, yatırımları teşvik için yeni kararlar alınması, yeni kolaylıklar tanınması gerektiğine de değinerek, "Kıbrıs'ın yatırımların daha cazip hale getirilmesi gerekiyor. Şu anda yatırımdan memnunuz ama Ada'da iki ülke arasındaki sorun ve izolasyonun kalkması için çözüm bulunmalı. Bu olursa Ada'daki yatırımlar üç katı artar" diye konuştu.

100 milyon dolar yatırım

KKTC'te en çok turizm yatırımı yapmış Türk gruplar arasında yer alan ve 4 oteli bulunan Net Holding bünyesindeki Merit Otelleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar da, Ada'da yeni hükümetin turizme sıcak bakmasını istediklerini vurguladı. 4 otel için 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını ve yeni projeleri deniz suyu ile terapi oteli Afrodit Otel'in yatırımının da devam ettiğini aktardı. Arar, şunları söyledi: "Her seçim sonrasında belli bir süre her ülkede kadro değişikliği olur, turizm mevsiminin başında bizim için sıkıntı oluşturabilir. Yeni hükümetin süratle turizmin önünü açmasını bekliyoruz."

Doğru politika yatırım çeker

MERİT Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, KKTC'de turizmin kurtuluşunun Kıbrıs tanıtımından geçtiğine de değinerek, "Turizm sektörüne verilecek teşvikler ve bunların süratle devreye girmesi çok önemli. Şu anda KKTC'de turizmin çok ciddi gelişmemesi dolayısıyla yatırımcının kafası karışık. Hükümet doğru bir turizm politikası uygularsa Kıbrıs'a gelecek yatırımcı sayısı artacak, yatırımların değeri yükselecek, bu da reel sektörü ciddi ayağa kaldıracaktır" diye konuştu. 

Hürriyet


Geri Dön