31 / 07 / 2024

KKTC’de Airbnb yapmak isteyen Türk yatırımcılar için yeni yasa! Daha fazla konut alınabilecek!

KKTC’de Airbnb yapmak isteyen Türk yatırımcılar için yeni yasa! Daha fazla konut alınabilecek!

KKTC’de Airbnb önemli bir kaynak haline gelirken, Eylül’de meclise gelecek yeni yasayla Türk yatırımcıya 3 konut alma hakkı tanınacak. Airbnb taahhüdü verildiğinde daha fazla konut alma imkanı olacak. İşte ayrıntılar...



Türkiye’de Airbnb uygulaması yasal fakat bu senenin başında yürürlüğe giren kanuna göre 100 günün altında kiralamalar turizm amaçlı kiralama şeklinde nitelendirildi. Yani 1 OCak 2024 tarihi itibarıyla Airbnb ya da başka platform üzerinden yapılacak turizm amaçlı kiralamalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alınması zorunlu oldu. Kanuna aykırı durumlarda milyon TL'leri aşan para cezaları ve yaptırımlar söz konusu.

Türkiye'de durum bu şekildeyken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Airbnb önemli bir kaynak şekline geldi. Patronlar Dünyası'ndan Necla Dalan'ın haberine göre; KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve  Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Airbnb’nin ada ekonomisindeki yerini ve bu alandaki büyüme planlarını tek tek açıkladı. 

KKTC’de Airbnb yapmak isteyen Türk yatırımcılar için yeni yasa! Daha fazla konut alınabilecek!

3+1 EV KONUT 100 BİN -300 BİN TL STERLİN ARASINDA SATIN ALINABİLİYOR

KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, adada turizm tesislerinde 30 bin yatak varken Airbnb’de bu rakamın 50 bine ulaştığına dikkat çekti. Birkaç sene içinde turizmde yatak sayısının 60 bine çıkacağını, Airbnb’deki hızlı büyümeyle bu sayının 150 bine ulaşacağını dile getiren Ataoğlu, Airbnb'nin birçok sektörü beslediğinin de altını çizdi. 

"İnşaat sektörümüz hızlı büyüyor, yatırımlar artıyor. Büyük grupların yatırım yapabilmesi için yeni arazi tahsisleri üzerinde çalışıyoruz. Turizm arazileri yaratıp yatırım yapılmasını sağlamak istiyoruz. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Airbnb yasamızı hazırladık. Eylül ayında Meclis’e gelecek. Yasa çıktıktan sonra bu sistemdeki konutların sertifikasyonu yapılacak. Denetim konusunda hassas olacağız. Türk kardeşlerimiz de buradan konut alabilir. Airbnb şartlarımız Türkiye’deki gibi değil. İstedikleri gibi konutlarını kiralayabilirler" bilgilerini veren Fikri Ataoğlu, bölgesine göre 3+1 konutun 0 bin ile 300 bin sterlin arasında bir fiyata satın alınmasının mümkün olduğunu aktardı. 

Ataoğlu, mantıklı bir yatırım yapmak isteyenleri beklediklerini söyledi ve "Airbnb’yi önemsiyoruz çünkü pek çok sektörü de besleyen ve daha fazla harcama, daha fazla ekonomik hareket sunan bir sistem" dedi. 

KKTC’de Airbnb yapmak isteyen Türk yatırımcılar için yeni yasa! Daha fazla konut alınabilecek!

TÜRK YATIRIMCILARDAN CİDDİ TALEP VAR

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de KKTC’de yatırım ve konaklama için konut satın alınmasını hedeflediklerine vurgu yaptı. 

2020'de yabancıların konut alımlarının pik yaptığının altını çizen Gürcafer, “Son 5 senede 30 bin civarında konut yapıldı. 2020 yılından sonra neredeyse herkes yok satmaya başladı. Finlandiya, İsveç, Danimarka, Norveç, Rusya, Ukrayna, İran, Çin ve Türki cumhuriyetlerden çok ciddi talep yaşandı ve konut alındı. Konu son birkaç yılda Türkiye’den yatırımcıların da ilgisi çekmeye başladı. Alım yönünde ciddi artış mevcut” açıklamasında bulundu.

Türk şirketleri ve Kıbrıs Türk şirketlerinin ortam yatırım geliştirebilmesi için yasal alt yapının hazırlandığının da altını çizen Gürcafer, şu ifadeleri kullandı:

"Yüzde 50-50 ortaklık için zemin hazırlamaya çalışıyoruz. Diğer taraftan ülke topraklarının yüzde 3’ten fazlası yabancılaşamaz diye kanun mevcut. Biz aslında bina satıyoruz. İsrail gibi olacak dendi ancak doğru değil. Ulusal güvenlik açısından da ekonomik açıdan da ciddi emniyet supablarımız bulunuyor. Ciddi güvenlik soruşturması yapılıyor. Olumlu rapor alamayan ev sahibi olamaz. Terör, uyuşturucu, kara paradan hüküm giyenler, yüz kızartıcı suç işleyenler ev ve ikamet izni alamıyor. Bizim için önemli olan bu sektörün disiplinli olması, hukuk ve kurallarının olması."

Gürcafer, Airbnb konusunda Malta’yı araştırdıklarına dikkat çekti ve 5 milyon turist ağırlayan bu ülkede 2.5 milyon turistin Airbnb’yi tercih ettiğini, Güney Kıbrıs’ta da benzer bir durumun olduğunu söyledi.

KKTC’de Airbnb yapmak isteyen Türk yatırımcılar için yeni yasa! Daha fazla konut alınabilecek!

TÜRK VATANDAŞLARINA 3 KONUT HAKKI VERİLECEK, AİRBNB TAAHHÜTÜ İLE 15-20 KONUT ALINABİLECEK

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, bu konuyu çok önemsediklerini ve inşaat sektörünü bu yöne kaydırdıklarını dile getirdi. 

Gürcafer, "Çünkü turizmi ve ekonomik hareketi adanın her yanına yayıyorsunuz. Türkiye bu işi doğru yapamadı. Biz şunu hedefliyoruz: Yeni yasa meclisten geçince bir kişi sınırı kalkacak. Otel anlayışıyla konut alınırsa Türk vatandaşlarına üç konut hakkı verilecek. Airbnb taahhüt edilirse 10-20 konut alınabilecek. Bu da inşaat ile turizmi paralel yürütecek gıda gibi birçok alanda üretimi de teşvik edecek. İstihdama katkı sağlayacak. Yasada dört farklı grup olacak. Sınıflandırma yapılacak. Turizm Bakanlığı’na online başvurulacak. Sertifika alınıp turizm yapılabilecek. Airbnb taahhüdü dışında kullanıldığında cezası olacak" diyerek açıklamasını tamamladı.


SGK’dan emeklilere müjde: 3 bin 700 firma ile anlaşma imzalandı!

Konutta alıcı da satıcı da yurt dışına yöneldi!

Mağdur ev sahibinden istinaf sınırı tepkisi: TÜİK'in kira ortalamasıyla 70.140 TL olması lazım, şu an 28.250 TL!


Geri Dön