Ekonomi

KKTC'den Kapalı Maraş çıkışı: 3 yılın ardından yeni bir ilk

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 1974 yılından bu yana kapalı olan Maraş'ın yeniden yerleşime açılmasının gündeme geldiği bugünlerde KKTC'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Maraş'ın Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020'de açılmıştı.Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Kapalı Maraş'a ilişkin dünya kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalarını sürdürdüğü belirtildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Kapalı Maraş bölgesiyle ilgili tek yetkinin KKTC hükümetine ait olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Kapalı Maraş'a ilişkin dünya kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalarını sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, "Kapalı Maraş'ın KKTC toprağı olduğunu ve Kapalı Maraş ile ilgili tek yetkinin de KKTC hükümetine ait olduğunu bir kez daha kayda geçirmekte yarar görmekteyiz. KKTC hükümeti, GKRY'nin iddia ettiği gibi Kapalı Maraş'ta yeni bir plaj açılması kararı almış olmayıp, halihazırda kullanıma açık bir plajda başta güvenlik olmak üzere, plajı kullananların yararına birtakım iyileştirme çalışmaları başlatmıştır." ifadelerine yer verildi.

KKTC makamlarının, Maraş'ta atılacak adımlar konusunda başta Rum tarafı olmak üzere hiçbir merciden icazet almayacağı vurgulanan açıklamada, "Dünyada daha önemli birçok konu dururken, GKRY'nin gerek BM gerek diğer bölgesel ve uluslararası kuruluşları yanıltmak suretiyle meşgul etmesi büyük bir sorumsuzluk göstergesidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

KAPALI MARAŞ AÇILIMINDA SON DURUM

KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın açılması konusunda adımların atılması ve uzman ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

KKTC sınırları içerisindeki Maraş'ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020'de açılmıştı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 12 Temmuz 2021'de Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında bir bölge daha askeri olmaktan çıkarıldı ve böylece Maraş'ın yüzde 3,5'lik kısmı sivilleştirildi.

Türkiye ve KKTC makamları, Maraş'ta taşınmazı olan Rumlara ve diğer vatandaşlara, Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuru yapmaları çağrılarını yineliyor.

Gelecekte eski sakinlerinin de bölgedeki mülklerine dönmesiyle Maraş'ın tamamının Türk yönetiminde açılması hedefleniyor.

Emeklilere bayram ikramiyesine zam belli oldu iddiası! Kurban Bayramı'nda 2 bin 300 liralık sürpriz geliyor

Çiftçilerin merak ettiği buğday alım fiyatları sızdı! TMO iki yeni ihale açtı bakın kaç lira ödeyecek?

Altın fiyatlarının zirvesi yatırımcısına kanat taktıracak! Bu tarihe kadar toplayabildiğiniz kadar altın toplayın

Dolar geldiği yeri unutmaz diyerek korkunç rakamı açıkladı: Piyasada 16 lira değil bakın kaç lira?

Bitcoin'de dev çöküşün artçıları şok dalgası yaratabilir mi? Paralarını çeken kaçıyor

Çiğ süt fiyatlarına yapılan zam geri mi çekildi? Çiftçilere kötü haber sonrası tepki oluştu

Çiftçiye buğday alım fiyatı sürprizi! 3 kat artış yaşandı

Çeyrek altın fiyatları dolara inat yükseldi! Altında yeni rokorun kırılacağı tarihi uzmanlar açıkladı

Gübre fiyatlarında akıl almaz artış! Çiftçiye söylenen fiyat şaşkınlık yarattı

Türkiye'de bu alanlara yatırım yapan köşeyi hızla dönecek! Doları altını borsayı bir kenara bırakın

Emekli ve memur maaşlarına zam haberi beklenirken Erdoğan o ismi görevden aldı! Resmen açıklandı

Ford marka araçların satışı ve üretimi yasaklandı! Volkswagen son dakikada kurtuldu