Eğitim

Klimalar elektrik kullanımını artırdı!

Elektrikte yaşanabilecek krizi barajlardaki yüksek doluluk oranı önledi

Sanayicinin kapasite kullanım oranı artışına yaz sıcakları eklenince elektrikte tüketim patladı. Klima kullanımının da etkisiyle elektrik tüketimi geçen yıla nazaran yüzde 13 artış gösterirken, temmuzda elektrik tüketimi günlük 660 milyon kilovatı aşarak tarihi rekor kırdı. Elektrikte yaşanabilecek krizi ise barajlardaki yüksek doluluk oranı önledi.

Türkiye' yi etkisi altına alan kavurucu sıcaklarla boğuşan halk serinlemek için klimalara yüklenince elektrik tüketimi patladı. Temmuz ayında tüketim, başta Antalya olmak üzere turizm yörelerinden gelen aşırı taleple birlikte tüm zamanların rekorunu kırarak, yaklaşık 670 milyon kilovat saate çıktı. Yüzde 11 ile rekor büyüme oranını yakalayan Türkiye'de ekonominin önemli göstergelerinden elektrik tüketimi verilerinde de rekor artış yaşanıyor. Elektrik tüketimi geçen yıla nazaran yüzde 13 artış gösterirken, özellikle aşırı sıcakların yaşandığı 22-23-24 ve 27-28 Temmuz günleri elektrik tüketimi günlük 660 milyon kilovat barajını aşarak tarihi rekor kırdı.

KLİMA ÇALIŞTI, TÜKETİM PATLADI
Yetkililer, tüketimdeki bu artışı özellikle aşırı sıcaklarla gelen, klima kullanımındaki ciddi artış ve sanayide krizin etkilerinin silinmeye başlamasıyla kendini gösteren kapasite kullanım artışlarına bağlıyor. Özellikle yaz sıcağı ile boğuşan turizmin gözbebeği Antalya'nın tüketim artışında liderliği yakaladığı belirtildi.

KRİZİ BARAJLAR ÖNLEDİ
Ancak 2008 yılında 620 milyon kilovat tüketimle elektrikte krizin kapısından dönen Türkiye'de bu yıl tam dolan barajlarla olası elektrik krizi önlendi. Bu yıl yağmur bereketi ile barajların tam dolulukla çalışması tüketime paralel üretimi de katladı. Türkiye rekor tüketime rağmen, tüketimin yüzde 20 fazlası elektrik üretim kapasitesini yakaladı. Enerji yönetimi, su bolluğu nedeniyle hidroelektrik santralinde 24 saat aralıksız elektrik üretimine geçildiğini ifade etti. Buna rağmen, Türkiye'de elektrik üreten barajlar, günlük halen 1 milyon metreküp su alıyor. Haziran ayında barajlara 2010 yılbaşında yapılan su programının yüzde 119 üzerinde su alındı.

Elektrik üretiminde doğalgazın payı düştü, hidroelektrik arttı
YAĞIŞLAR nedeniyle doğalgazdan elektrik üretim payı yüzde 59'lardan yüzde 42'ye düştü. Hidroelektriklerin payı ise yüzde 6'lardan yüzde 30'ları aştı. Bu değişiklik elektrik üretim maliyetlerini indirdi. Kaynaklardan üretilen elektrikte, barajlardaki elektriğin üreticiye maliyeti 1.5-2 kuruş iken doğalgazda üretilen elektriğin maliyeti 12 kuruşa kadar çıkıyor. Bu nedenle sadece 2010'un ilk 6 ayında doğalgazın üretim payındaki ortalama yüzde 20'lik düşüşü yaklaşık 2 milyar liralık tasarruf getirdi. Hidroelektrikteki artış üzerine alımı gaz yerine hidroelektriğe kıran kamu enerji kitlerinin yaklaşık 500 milyon lirası da böylece kasasında kaldı.
MEHMET NAYIR/Sabah