05 / 05 / 2024

Klimalar elektrik tüketimini patlattı

Klimalar elektrik tüketimini patlattı

Bu yıl temmuz ayında elektrik tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.2 azalsa da, hazirana göre klima kullanımının da etkisiyle yüzde 11.57 arttı



Küresel krizin etkisi sonucu sanayideki kullanımda gerilemeyle düşüş trendine giren elektrik tüketimi, bu yılın temmuz ayında belirgin bir şekilde arttı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, bu yılın temmuz ayında elektrik tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.2 oranında azalsa da, haziran ayına göre yüzde 11.57 artarak, 17 milyar 694 milyon kilovatsaat (KWH) düzeyine geriledi. Geçen yıl temmuz ayında elektrik tüketimi 18 milyar 287 milyon KWH seviyesinde gerçekleşmişti.

Tüketimde geçen yıla oranla düşüşe rağmen, bu yıl küresel krizin etkisiyle düşüş eğiliminde olan elektrik tüketimi mayıs ayından itibaren artışa geçerek, 17 milyar 694 milyon KWH düzeyindeki tüketim ile temmuzda bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Haziran ayına göre 1 milyar 835 milyon KWH artışla 17 milyar 694 milyon KWH'ye çıkan Temmuz tüketimi, geçen yılın ağustos ayından bu yana en yüksek aylık tüketim olarak gerçekleşti.
Bu yılın ocak ayında ise 16 milyar 799 milyon, Şubatta 14 milyar 945 milyon, martta 15 milyar 929 milyon, nisanda 14 milyar 830 milyon, mayısta 15 milyar 240 milyon, haziranda 15 milyar 859 milyon KWH elektrik tüketilmişti.

En büyük etken klimalar
Yetkililer, küresel krizin etkisi ve buna bağlı olarak sanayide elektrik tüketimindeki azalmayla düşüş eğiliminin mayıs ayıyla birlikte artışa geçtiğine işaret ederken, tüketimdeki arttığı yaz aylarının etkisi olduğunu ifade etti. Yaz aylarıyla birlikte özellikle Akdeniz ve Ege gibi tatil bölgeleri başta olmak üzere klima kullanımının oldukça arttığına dikkati çeken yetkililer, turizm sektöründeki canlanmanın de beraberinde tüketim artışını getirdiğini kaydetti. Havaların ısınmasıyla özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tarımsal sulamanın da arttığını belirten yetkililer, sanayide elektrik tüketimindeki artışın ise eylül, ekim aylarında daha iyi anlaşılabileceğini ifade etti.
Radikal


Geri Dön