Ekonomi

KOBİ’lerin kredilerdeki payı yükseliyor! Son bir yılda KOBİ’lere 1 trilyon lirayı aşkın kaynak aktı!

Türk bankacılık sektöründeki toplam kredi hacmi reel olarak daralırken, küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılan kredilerde büyüme ivmesi sürüyor. Bankalar, son bir yıl içerisinde KOBİ’lere 1 trilyon lirayı aşkın kaynak aktardı.Bankalar ticari kredilere getirilen faiz sınırlaması ve ek tahvil alımı zorunluluğu nedeniyle kredi kullandırmakta isteksiz davranırken, küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılan kredilerde ise artış sürüyor

Türk bankacılık sektöründe Merkez Bankası ve BDDK’nın aldığı önlemlerin ardından son zamanlarda rekabet mevduat alanında yoğunlaşmış durumda. Bankalar ticari kredilere getirilen faiz sınırlaması ve ek tahvil alımı zorunluluğu nedeniyle kredi kullandırmakta isteksiz davranırken, küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılan kredilerde ise artış sürüyor.

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır, ‘Makro Bakış’ adlı köşesinde, bankacılık sektörünün kullandırdığı kredileri analiz etti. Bakır’ın analizine göre, son bir yıl içerisinde Türkiye’deki tüm işletmelerin yüzde 99,8’ini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılan krediler, son bir yılda genel kredi genişlemesinin çok üzerinde bir artış kaydetti. Sektör genelinde toplam kredi büyümesi yüzde 10,4 ile enflasyon oranının altında kalırken, yılın ilk çeyreğinde küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılan kredilerin miktarı yüzde 13,8 oranında artış göstererek mart ayının son haftası itibarıyla 2 trilyon 298,9 milyar liraya yükseldi.

TOPLAM KREDİ HACMİ DARALDI

Aynı süreçte tüketici kredileri dahil olmak üzere ekonomideki diğer aktörlere açılan kredilerin toplam hacmindeki büyüme ise yüzde 9,2 ile enflasyonun altında bir gelişim gösterdi. Bakır, reel bazda kredilerin daralmasına rağmen KOBİ kredilerinin reel olarak büyümeye devam ettiğini belirtti. Buna göre, BDDK verilerine göre, bankalar 24 Mart 2023 tarihi itibariyle son bir yıl içerisinde küçük ve orta ölçekli işletmelere 1 trilyon lirayı aşkın kaynak aktarmış oldu.

PANDEMİDEN SONRA HAREKETLENDİ

KOBİ’lerin kredi hacmi 2012 yılı sonunda 200 milyar lira seviyesindeydi. 2014 yılında 300 milyar liraya yükselen KOBİ kredileri, 2016 yılında 400 milyar liraya, 2017 yılında ise 500 milyar liraya, 2018 yılında ise 600 milyar liraya yükseldi. 2020 yılında 800 milyar liraya tırmanan küçük ve orta ölçekli işletme kredileri 2021 yılı sonunda 1 trilyon lirayı aşarken, geçen yıl sonunda ise 2 trilyon lirayı geçti.

KOBİ kredileri, toplam kredi hacminde 2012 yılında dörtte birlik pay alırken, geçen yıl sonunda bu pay yüzde 26,8’e ulaştı. 24 Mart itibarıyla ise bu payın yüzde 27,5’e ulaştığını belirten Naki Bakır, toplam üretim ve istihdamdaki payları dikkate alındığında bu oranın hala düşük olduğuna işaret etti.