Genel

Koç Holding Kalamış Marina ihalesinden vazgeçti!

Koç Holding’de CEO seçilen Levent Çakıroğlu, yurt dışında büyüyeceklerini, Turgay Durak döneminde yapılan 25 milyar liralık yatırımın karşılığını almaya çalışacaklarını, daha çok istihdam yaratacaklarını söyledi.

Koç Holding’in dün yapılan genel kurul toplantısında, daha önce açıklandığı üzere Levent Çakıroğlu, emekliye ayrılan Turgay Durak’ın yerine yeni CEO olarak atandı. 48 yaşında olan Levent Çakıroğlu, Koç tarihindeki en genç CEO unvanını da aldı. Genel kuruldan bir gün önce halef-selef Çakıroğlu ve Durak ile akşam yemeğinde buluştuk. Akşamın sürprizi ise eski ve yeni CEO’lar birlikte pasta keserken içeriye Rahmi Koç’un girmesi oldu.

 

İnşallah yeni Arçelik nasip olur 

Durak, CEO’luk dönemini ve Koç Holding’deki 39 yıl 16 günlük iş hayatının bir özetini yapıp anılarını paylaşırken, Çakıroğlu da geleceğe dair planlarını aktardı. ABD’de makina mühendisliği master’ını yaptıktan sonra Türkiye’ye döndüğünde önünde iş seçeneği olarak dayısının bir arkadaşı olan Ahmet Özköseoğlu’nun şirketinin durduğunu kaydeden Durak, “Robert Kolej’den arkadaşım Albert Elhedef de Otosan’daki işinden ayrılıyordu. Ancak yöneticilerinin bir şartı varmış. Yerine uygun niteliklerde bir mühendis bulmasını istemişler. Albert de bunun üzerine beni aradı ve teklifte bulundu. Koç’taki iş hayatım böyle başladı” diye konuştu. 

 

39 yılda en çok yatırım kararlarının alındığı ve uygulandığı süreçlerde heyecanlandığını ifade eden Durak, en çok zorlandıkları dönemlerin 1994 ve 2001-2002 kriz dönemleri olduğunu kaydetti. Arçelik gibi yurt dışı operasyonları ağırlıkta olan bir şirket daha ortaya çıkarmanın en büyük hayali olduğunu belirten Durak “İnşallah öyle bir şirket daha yaratmak Levent Bey’in dönemine nasip olacak” dedi. Levent Çakıroğlu da Turgay Durak’tan sonra bu görevin ilave bir sorumluluğu olduğunu belirtti. Çok iyi bir geçiş süreci yaşadıklarını, CEO’luğunun ilanından sonra 1 tesis hariç tüm yerleri birlikte gezdiklerini kaydeden Çakıroğlu bundan sonraki vizyon ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Doldurulması zor bir koltuk devralıyorum. Son 5 yılda gerçekleşen 25 milyar TL’lik yatırımın geri dönüşlerini maksimize edecek şekilde bu kapasiteleri iyi değerlendirmemiz lazım. İnşallah bu yatırımların meyvelerini toplayacağız. Topluluğumuzun Turgay Bey döneminde ivme kazanan yurt dışı büyüme hareketi var. Bunu da hızlandırarak devam ettirmek istiyoruz. Tabii ki ülkemize yatırıma devam edeceğiz. Şu an 90 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Bunu artıracağız. Ar-Ge’ye odaklanmaya devam edeceğiz. İnovasyonu topluluk kültürünün önemli bir temel taşı olarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Tüm süreçlerde inovasyon arayışı içinde, iş yapma tarzı, süreç yönetimi açısından da daima yenilikçi fikirlerin peşinde olmayı hedefliyoruz.”

 

İlk deneme Tat’ta yapıldı 

Bu arada söze giren Turgay Durak, inovasyon için disiplinleri belli, proses olarak nasıl takip edileceği kurallara bağlanmış yeni bir sistemi pilot olarak Tat’ta başlattıklarını söyledi. Durak, Tat’ın ürettiği domates, süt ve buğday gibi ana hammaddeleri kullanıp ne kadar katma değeri yüksek farklı ürünler yaratılabileceğine dair çalışan genç bir ekip kurulduğunu belirtti. Yine benzer bir şekilde tüketici finansman şirketinde de yeni modeller geliştirdiklerinin altını çizdi.

 

Kalamış’tan vazgeçtik, dönüş yok 

Turgay Durak Kalamış Marina ihalesi ile ilgili son sözlerini 19 Mart’ta KAP’a yaptıkları açıklama ile söylediklerini, bundan sonraki süreçte yer almayacaklarını belirtti. Durak “Çok önemli bir yatırım ancak imar planları onaylanmadığı için yürümüyor. Biz halka açık bir şirket olarak yürütmeyi durdurma kararı verilmiş bir konuda devam etsek yatırımcılarımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirmemiş, onların menfaatlerini gözetmemiş olurduk. Diyelim ki o parayı verdik, yatırıma başladık. Ancak Danıştay’da kaybediyoruz. Dava daireleri aşamasında da kaybettiğimizi bir düşünün. Bu sadece hakim ortaklar için değil, hisselerin neredeyse yüzde 30’u halka açık. küçük yatırımcılar için de olumsuzluk. Biz Danıştay’ın ajandasına girecek, belli bir karar alınacak diye 10 aya yakın bekledik. Ancak bu işin uzayacağı anlaşıldı. O yüzden biz bu ihaleden çekildik” diye konuştu.

  

Koç’ta üst yöneticilere BT anjiyo zorunluluğu 

Turgay Durak, Koç Grubu’ndaki çalışma hayatı boyunca en çok üzüldüğü iki olayın da 6 Şubat’da yaşandığını söyledi. 2006’da Roma’da 12 Ford Otosan bayisi eş ve çocuklarını bir kaza sonucu kaybettiklerini hatırlatan Durak, bayi toplantısındaki bu kazada 18 kişinin de yaralandığını belirtti. “İkincisi de kaderin cilvesi yine bir 6 Şubat’ta meydana geldi. Ford Otosan’da hep birlikte çalıştığım mesai arkadaşım Nuri Otay’ı 55 yaşında kaybettik” diye konuşan Turgay Durak, bu olaydan sonra Koç’ta 400 top yöneticinin yıllık check-up’larına BT anjiyonun da zorunluluk olarak konduğunu belirtti. 

 

BT anjiyo yönteminde damardan verilen bir sıvı ile damar içi görüntüleme yapılıyor ve hatta kalbin fotoğrafları çekiliyor.

 

Çakıroğlu’na mektup 

Levent Çakıroğlu da Turgay Durak’ın Nuri Otay’ın vefatı sonrası kendisine yazdığı mektubu hatırlattı: “Ben Arçelik’teki görevim nedeniyle çok sık seyahat ediyordum. Neredeyse her hafta bir seyahatim oluyordu. Uzun seyahatler bunlar. İnsani taraflarını çok yakından bildiğim Turgay Bey bana özel bir mektup yazdı. ‘Bu seyahatlerini biraz azalt, sağlığına dikkat et’ diyordu mektubunda.”

 

Emeklilik 1 Nisan şakası gibi ama 4 şirkette varım 

Turgay Durak bugün başlayacak emeklilik hayatını ‘1 Nisan şakası’ gibi nitelerken, 4 Koç şirketinde yönetim kurulu üyeliğinin devam edeceğini, iş hayatından da kopmayacağını, emekliliğin yavaş temposuna kademeli geçiş yapacağını söyledi. “Aileme daha çok vakit ayıracağım. Bol bol seyahat edeceğim” diyen Durak yönetiminde olacağı 4 şirketin Tüpraş, Ford Otosan, Otokar ve Türk Traktör olacağını ifade etti. Arçelik gibi bir şirketi daha global oyuncu yapma hayali olduğunu kaydeden Durak, CEO’luğu döneminde 25 milyar liralık yatırım yapıldığını bunu iftiharla hatırlayacağını, artık bu yatırımların meyvelerini toplama zamanının geldiğini de söyledi.



Vatan / Ercan İnan