Ekonomi

Koç Holding'den açıklama! Batarya yatırımı rafa mı kalktı?

Koç Holding'den Ford ile birlikte Ankara'da büyüyen elektrikli araç piyasasına yönelik otomobil bataryası fabrikası projesinin iptal edilebileceği haberlerine dair açıklama geldi.

Koç Holding, iyi niyet anlaşması yaptığı Güney Koreli SK On'un, Ford'un Koç Holding ile birlikte Türkiye'de kuracağı batarya fabrikasıyla ilgili müzakere sürecini bitireceği yolundaki söylentilerle iligili KAP'a bir açıklama yaptı.

Ford Modor Company, SK On Co Ltd ortaklığı ile Ankara'da hayata geçirilmesi planlanan batarya yatırımı konusunda iyi niyet anlaşması yapıldığı hatırlatılarak, basın organlarında bu işbirliğinden vazgeçildiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı, işbirliğinin sürmesi ve yatırımın hayata geçirilmesi konusunda bir değişiklik olmadığı kaydedildi. Koç Holding'den yapılan açıklamada, iş birliği iyi niyet anlaşmasının yürürlükte olduğu, Ford'un Koç ile birlikte Türkiye'de batarya yatırımı konusunda bir değişiklik bulunmadığı, batarya yatırımının yapılmasıyla ilgili tüm alternatiflerin değerlendirildiği ifade edildi.

Güney Koreli şirketin açıklaması

Basında çıkan haberlerde Güney Koreli elektrikli otomobil bataryası üreticisi SK On, Amerikan Ford Motor ve Koç Holding ile birlikte Türkiye'de kurmayı planladıkları batarya fabrikası yatırımına devam edip etmemeye karar vermediklerini açıkladığı kaydedilmişti.. Üç grup Mart 2022'de batarya fabrikasıyla ilgili iyi niyet anlaşması imzalamıştı. Güney Koreli şirket, üçlü gurup arasında müzakerelerin sürdüğünü, sonlandırıp sonlandırılmama kararının henüz alınmadığını açıklamıştı. Güney Koreli SK On'un dünya genelinde yükselen faizler ve Avrupa'da zayıflayan elektrikli araç talebi nedeniyle yatırım planından tamamen vazgeçtiğine dair haberler de uluslararası basında yer almıştı. SK On'un halihazırda Güne Kore, Çin, Macaristan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde fabrikası bulunduğu kaydedilmişti.

Ankara'da 32 milyar liralık yatırım

Koç Holding’in ise 32 milyar liralık batarya yatırımı için Ankara’da 532 bin metrekare alanda elektrikli araçlar için kurulacak lityum pil hücresi ve batarya fabrikasında ÇED süreci sona erdiği açıklanmıştı. 18 ayda tamamlanması planlanan projenin inşaatında 5 bin 200 kişi istihdam edileceği ifade edilmişti. Ankara Sincan'da bulunan Başkent OSB’nin 3. etabında yapılacak olan yatırım, Battery Cell International Batarya Üretim Sanayi ve Tedarik Ltd. Şti tarafından faaliyete geçirileceği açıklanmıştı. Toplam 532 bin metrekarelik taban alanda gerçekleştirilecek yatırımın 392 bin 600 metrekaresi üretim alanı kalan 41 bin metrekaresi ise yardımcı alanlardan oluşacak. Tesiste yılda 330 milyon adet lityum iyon pil yığını üretilmesi planlanıyor.

Koç Holding'ten dev batarya yatırımı! Temel atılıyor!

Ford Otosan'dan 575 milyon dolarlık dev yatırım!

Ford'dan kritik Türkiye kararı!