28 / 04 / 2024

Koç Holding'ten sonra, TAV'da Kenya'da!

Koç Holding'ten sonra, TAV'da Kenya'da!

Küçük şirketlerin keşfettiği Afrika'ya şimdi de devler giriyor. Güney Afrikalı Defy'i alarak kara kıtaya adım atan Koç Holding'in ardından, TAV da Kenya'yı gözüne kestirdi. Kolin İnşaat ise Uganda'nın yollarını yapacak



Küçük ve orta büyüklükteki Türk şirketlerin akınına uğrayan Afrika'ya devler de girmeye başladı. Kuzey Afrika'da yaşanan siyasi gerilim ve Batı'da süren ekonomik krizle alternatif pazar arayışına giren Türk şirketlerinin yeni gözdesi Sahra Altı Afrika oldu. Özellikle Uganda, Nijerya gibi ülkelerin enerji rezervlerinin ortaya çıkmasıyla ekonomilerinin hızla büyümesi devlerin de ilgisini çekti. Arçelik geçen ay Afrika'nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden olan Defy'yi satın aldı. TAV Havalimanları Holding, Kenya ve Güney Afrika için çalışmalara başlarken, Kolin İnşaat Uganda'da yol yapımı için imza attı.

KENYA SIRADA

Arçelik, Afrika'nın en büyük beyaz eşya üreticisi olan Defy'yi 324 milyon dolara satın alarak bölgeye adım attı. Koç Holding'in Sahra Altı Afrika'daki ilk yatırımı olan Defy, özellikle Swaziland, Namibya, Bostwana, Zimbabwe gibi ülkelerde lider konumda. Afrika'nın kuzeyinde yer alan Mısır, Tunus ve Libya'da havaalanı yapan ve işleten TAV Havalimanları da Afrika'nın güneyine inmek için düğmeye bastı. Temmuz sonunda Orta Afrika ülkesi Kenya'nın başkenti Nairobi'ye giden TAV CEO'su Sani Şener, Nairobi'de havalimanı işletmek için teklif vermeyi planladıklarını söyledi. TAV'ın takibe aldığı havaalanı ise Jomo Kenyatta Havalimanı olduğu belirtiliyor. Kolin İnşaat da son 10 yılda ortalama yüzde 6 büyüyen Uganda'da altyapı ve yol yapımı için sözleşme imzaladı. Firma, 175 milyon dolarlık yol yapım ihalesiyle 92 kilometrelik yol yapacak. 6 milyar varil petrol rezervine sahip Uganda'daki en büyük yabancı yatırımcılar İngiltere, ABD, Kanada ve Çin.

RUANDA'YA 15 BİN $ BAĞIŞ

ABD'li bilişim devi EMC'nin Türkiye bölümü de Ruanda'da ilginç bir projeye imza atacak. EMC Türkiye ekibi tarihin en büyük katliamlarından biri olan ve 1 milyon kişinin öldüğü Hutu-Tutsi savaşına ait dökümanları ve belgeleri hazırlayacak. 15 bin dolar bağışla yapılacak projeyi Türk bilişimciler hazırlarken 100 günde yapılan katlimanın izleri Başkent Kigali'deki Soykırım Müzesi'nde dijital altyapıyla sergilenecek.

MEDİNE'YE TAV İMZASI

Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde bulunan Medine Uluslararası Havalimanı için TAV Hava Limanları Holding, Saudi Oger ve Al Rajhi Holding Group konsorsiyumunun verdiği teklif, Suudi Arabistan Krallığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce en yüksek teklif olarak ilan edildi. Konsorsiyumdaki şirketler yapişlet- devret modeliyle 25 yıl boyunca havalimanının işletim hakkına sahip olacak. Medine Havalimanı'nda, 4 milyon olan yolcu kapasitesi, yeni terminal binası ile 8 milyona çıkacak.
Sabah/KERİM ÜLKER


Geri Dön