Kocaeli Arıtma Tesisi için ilk kazma vuruldu!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’ni azot fosfor giderimi yapacak ve ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi haline getirecek projeye başladı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’ni azot fosfor giderimi yapacak ve ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi haline getirecek projeye başladı.
Genel Müdür İlhan Bayram ile birlikte projeyi yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye’de ilk dega Kullar Atıksu Arıtma Tesisi üzerine konulacak güneş enerji panelleri ile kendi enerjisinin karşılanacağını söyledi.
İLK KAZMA VURULDU
Ülkemizde en çok atıksu arıtma tesisi bulunan ve bu tesisler ile yüzde 99 oranında atıksu arıtması sağlayan İSU Genel Müdürlüğü, önemli bir projeye daha start verdi. İzmit’in doğusu ile sanayi kuruluşlarının atıksularını arıtan 42 Evler Atıksu Arıtma Tesisi ile Başiskele ve Kartepe ilçelerinin atıksularını arıtan Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’nin birleştirecek Kullar Atıksu Arıtma Tesisi Rehabilitasyon İnşaatı projesine ilk kazma vuruldu.
TESİSİN KAPASİTESİ 142 BİN M3 OLACAK
Tesisin zemin güçlendirme çalışmaları kapsamında 30 metre uzunluğunda fore kazıklar yapılıyor. Proje kapsamında, mevcut debisi 62.000 m3/gün olan Kullar Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesi 142.000 m3/gün'e çıkarılacak ve azot, fosfor giderimi yapan ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek. Böylelikle İSU Genel Müdürlüğü’nün Gebze, İzmit Plajyolu, Kandıra Merkez ve Kandıra Cebeci’den sonra beşinci ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olacak.
BAŞKAN,”TÜRKİYE’YE MODEL ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Genel Müdür İlhan Bayram ve proje yöneticilerinden bilgi alan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’ye model olduk. Güzel altyapı yatırımları yaptık. Bugün, en küçük birim dahi olsa susuz bir köy, mahallemiz yok. Kocaeli’nin her tarafına sanayisine, ticaretine, konutlarına, köylerine, mahallelerine tertemiz arıtılmış suyu ulaştırıyoruz ve SCADA sistemi ile takip ediyoruz. Verdiğimiz temiz sudan oluşan atıksuyu doğal ortama bırakmıyoruz. En son noktasına kadar arıtıyoruz. Şu an arıtma oranımız yüzde 99. Yüzde 1’lik bölümü de planladık, arıtma tesislerimize katacağız. Hedefimiz yüzde 100 kirli, atıksuları tamamını arıtmak. Dolayısıyla bize ne getiriyor. Yeni arıtma tesisleri yapıyoruz.
Gebze Gazetesi