Kent Haberleri

Kocaeli Belediyesi'nden Geri Kazanım Suyu projesi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesinin azalması ve Sapanca Gölü'nün durumu ile tekrar gündeme gelen su sorununun önüne geçmek için "Geri Kazanım Suyu" projesini başlattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesinin azalması ve Sapanca Gölü'nün durumu ile tekrar gündeme gelen su sorununun önüne geçmek için "Geri Kazanım Suyu" projesini başlattı. Proje ile hem atık sular değerlendirilecek hem de ildeki sanayi kuruluşlarına KDV dahil 8.9 liraya satılan suyun tonu, 3 liraya inecek. 


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sanayi tesislerinin içme suyunu kullanması, atık suların değerlendirilmesi ve kentteki su sorunun engellenmesi için "Geri Kazanım Suyu" projesini uygulamaya başladı. 13.5 milyon liraya mal olan projenin; Başiskele Kullar, Kandıra Merkez ve Kandıra Cebeci arıtma tesisleri bölümü tamamlanırken, İzmit Plajyolu ve Körfez arıtma tesisleri bölümlerinin ise tamamlanmak üzere. Proje ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSU Genel Müdürlüğü'nün işlettiği atık su arıtma tesislerinde arıtılan çıkış sularını değerlendirmesi amaçlanıyor. Proje ile arıtma tesislerinin çıkış suları, kum filtre, ultraviyole ışınları ve klor dezenfeksiyon ile ikinci bir arıtmadan geçirilerek, sanayide ve park, bahçe ve yeşil alanların sulanmasında kullanılabilir hale getiriliyor. 


Proje hakkında bilgi veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, belediye olarak sanayi kuruluşlarına geri kazanım suyu verilmesi uygulamasını Türkiye'de ilk kez başlattıklarını vurguladı. Başkan Karaosmanoğlu, "İSU, İzmit Körfezi ve Karadeniz sahillerindeki büyük arıtma tesislerinin yanı sıra, köylerde kurulan arıtma tesisleriyle toplam 18 atık su arıtma tesisinde, geçtiğimiz yıl 122,5 milyon metreküp atık su arıtması yaptı. Yeni projeyle birlikte, hem arıtılmış su değerlendirilecek hem de önemli miktarda su tasarrufu sağlanacak. Ayrıca, kuyu suyu kullanan sanayi kuruluşlarına geri kazanım suyu verilmesiyle birlikte yer altı suları da korunacak" dedi. 


"Sanayi kuruluşlarına ciddi maliyet avantajı geliyor" Geri kazanım suyunun sanayi kuruluşlarına getireceği maliyet avantajına da dikkat çeken Başkan Karaosmanoğlu, sanayi kuruluşlarının İSU'nun şehir şebekesinden KDV dahil tonu 8,9 liraya su satın aldıklarını, İSU tarafından yıllık 120 bin ton metreküpün üzerinde su alan kuruluşlara yüzde 25 indirim uygulandığını, böylece suyun tonunun indirimli fiyatının 6.67 liraya geldiğini anımsattı. Karaosmanoğlu, proje ile ise suyun sanayi kuruluşlarına tonu KDV dahil 3 liradan verileceğini açıkladı. 


"Good Year'dan olumlu sonuçlar alındı. Sabancı ile görüşülüyor" Proje kapsamında 3 ay gibi kısa bir sürede Kullar Atık Su Arıtma Tesisi'nde, günlük 10 bin metreküp geri kazanım suyunun bölgede faaliyet gösteren sanayi kuruluşları ile park ve bahçelerde kullanılmaya hazır hale geldiğini anlatan Başkan Karaosmanoğlu, "İlk aşamada geri kazanım suyu verilen Entek ve Good Year'dan olumlu sonuçlar alındı.Sayaçları taküan Pirelli, Messer Aligaz gibi kurumlar istedikleri zaman geri kazanım suyunu kullanabilir. Sabancı ve Posco ile görüşmeler sürüyor. Günlük 40 bin metreküp geri kazanım suyu elde edilerek, Tüpraş'ın proses suyu karşılanacak olan Körfez Atıksu Arıtma Tesisi Geri Dönüşüm Projesi sayesinde de Tüpraş ortalama yılda 14 milyon metreküp geri kazanım suyu kullanacak" diye konuştu. 

"Sanayinin Yuvacık Barajı ve Sapanca Gölü'nden su temini azalacak' Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kentin içme suyunu sağlayan ve sanayi kuruluşlarına su veren Yuvacık Barajı'nda su seviyesinin azalmasının sıkıntı yarattığını vurguladı. Karaosmanoğlu, "İSU bu tip durumlara karşı B planı geliştirerek, Sapanca Gölü'nden Yuvacık Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne su basmaya başlamıştı. Ayrıca İSU, Kandıra'da Namazgah Barajı'nın inşaatını tamamlayarak hizmete açtı. Yağışların yetersiz olduğu mevsimlerde Sapanca Gölü'nü besleyen derelerin de su debilerinin azalmasıyla gölün seviyesi düşmeye başlıyor. Buradan yola çıkan İSU, sanayi kuruluşlarının nitelikli su ihtiyacını karşılamak, Yuvacık Barajı'ndan ve Sapanca Gölü'nden sanayinin su teminini azaltmak amacıyla bu projeyi geliştirdi" dedi. 


Dünya