27 / 04 / 2024

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden 5 dakikada inşaat ruhsatı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden 5 dakikada inşaat ruhsatı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara inşaat ruhsatı ve iskan belgesini web tabanlı sistem aracılığıyla sunan Mekansal Adres Kayıt Sistemi’ni ilk ve tek kullanan büyükşehir belediyesi oldu




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) adı verilen ve vatandaşların inşaat ruhsatı, iskan belgelerini hızlı ve güvenilir bir şekilde alabildiği hizmeti ilk ve tek kullanan büyükşehir belediyesi oldu. Önceden ruhsat ve iskan alımları sürecinin ortalama 1 hafta sürdüğü işlemler sistemin devreye geçirilmesi ile yaklaşık 5 dakikada alınmaya başlandı. MAKS ile başka bir boyuta geçen süreç ile Kocaeli’deki vatandaşlar, ruhsat ve iskan alımlarını online olarak tek merkezli bir platformdan anlık olarak alabilecek.


ÖNCE KOCAELİ’DE

İl sınırında büyükşehir belediye modeline geçilmesiyle birlikte birçok konuda olduğu gibi ilçe belediyelerinin inşaat ruhsatı ve iskan belgesinin verilebilmesi işlemleri de Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolünde yapılmaya başlandı. Büyükşehir Belediyesi, bu hususta etkin bir yönetim ortaya koymak amacıyla 12 ilçe belediyesi ile koordinasyon sağlayarak, bu belediyelerin mevcut yapıları çıkardı ve web tabanlı bir program oluşturularak işlemlerin bu sistem üzerinde yürütülmesini sağladı.


SONRA TÜRKİYE’YE 

Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşların hizmetine sunduğu bu sistem ülke çapında örnek alındı. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği bu sistemi Türkiye’nin tamamına uygulamak için model seçti. Bu kapsamda entegrasyonun sağlanması amacı ile adres, numaralama ve yapı belgelerine ilişkin mevcut sözel verilerin ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak mekânsal ortama taşınması sağlandı.

 

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

İlçe belediyelerine yapılan inşaat ruhsatı alma, adresi açılmamış meskene adres ve kapı numarası alma, tamamlanan inşaatlara iskan verilmesi işlemlerinin tamamı MAKS sistemi üzerinden yapılıyor. Gerekli tüm belgeleri hazır olan vatandaşlar ruhsat için ilçe belediyesine giderek verilerini kayıt altına alınmasını sağlıyor. Alınan veriler Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı sistem sayesinde Büyükşehir Belediyesi sistemine anında ulaşıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri de onay işlemleri kısa sürede yaparak vatandaşların söz konusu istekleri zaman kaybı yaşanmadan halledilmiş oluyor. Bilgiler aynı zamanda Ankara’da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sunucularında kayıt altına alınıyor.




Manşet Kocaeli




Geri Dön