Kocaeli Demirciler Konağı'nın restorasyonu tamamlanıyor!
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, restore çalışmaları tamamlanmak üzere olan Demirciler Konağı'nın tarihe ışık tutacağını söyledi.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, restore çalışmaları tamamlanmak üzere olan miladi 1825 yılında Sultan II. Mahmud zamanında Süleymaniye Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından inşa edilen Dilovası Demirciler Konağı’nda bazı incelemeler yaptı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, yapının dış cephesinde bulunan “Müsenna” yani “aynalı yazı” olarak da adlandırılan simetrik oval formun içine yazılmış olan “Maşallah kâne” ibaresi üzerinde Hicri 1241 tarihi yazmasıyla Demirciler Konağı geçmişin izlerini taşımasıyla da ayrı bir öneme sahip. Kocaeli’nin tarihine ve dokusuna sahip çıktıklarını dile getiren Karaosmanoğlu, “Demirciler Konağı tarihe ışık tutacaktır. Burada sosyal içerikli köyümüzün ihtiyaçlarına cevap verilecek” dedi.
KALEM İŞLERİNİ DE İÇERİSİNDE BULUNDURUYOR
Kocaeli 'deki Demirciler Konağı, kalem işi bezemeleriyle bu sanatın en nezih örneklerini sergilemesiyle de dikkatleri üzerine çekerken,19. yüzyıl ortalarına denk gelen bu tarihte de Osmanlı saray mimarisinde bir asırdan beri etkili olan barok, ampir ve rokoko üslubundaki kalem işleriyle de dikkat çekiyor. Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar, AK Parti İlçe Başkanı Osman Akbulut ve beraberindeki teknik heyetle Demirciler Konağı’nın geldiği son durum ve yapıldığı dönem itibariyle barok-rokoko üslubuna girmekte olan işlemeler hakkında da bilgiler aldı.
“TARİHİ MİRASIN KORUNMASINA YÖNELİK PEK ÇOK İCRAAT YAPTIK”
Türk barok üslubunda desen tasarımı motifler ve motifleri çevreleyen helezoni şablonlardan oluşmasıyla ziyaret edecekleri kendine hayran bırakacak Dilovası Demirciler Konağı için, çok güzel bir projeyi Kocaeli’ye kazandırdıklarını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “AK Parti Belediyeciliği olarak tarihi ve kültürel bir bütünü kentimiz içinde bulunan tarihi bölgelerin tahrip edilmiş dokusunu aslına uygun bir şekilde restore ediyoruz. Tarihi mirasın korunmasına yönelik pek çok icraat yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Kültür varlıklarının korunması amacıyla birçok ilçemizde projeler ortaya koyduk. Kocaeli’nin tarihi kimlikleri, gerek tarihi yapıların restorasyonu, gerekse yeni yapıların yerel dokuya uygun kılınmasıyla belirgin hale getirdik. Ayrıca insanı esas alan anlayışımızın bir gereği olarak, restore edilen mekânların atıl veya işlevsiz kalmasını da engelledik. Halkımıza sanat, kültür, eğitim gibi alanlarda hizmet veren ve yaşayan mekânlar haline gelmesini sağladık” dedi.