Ulaşım

Kocaeli Dubai Port Limanı açıldı!

Kocaeli’nin Körfez ilçesi Yarımca’da yapımı tamamlanan Dubai Port Limanı, 3 bakan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferansla katılımıyla açıldı.

Dünyanın en büyük konteyner işletmecilerinden DP World tarafından 650 milyon dolarlık yatırım tutarıyla Kocaeli'nin Körfez ilçesinde inşa edilen Dubai Port Yarımca Limanı, düzenlenen törenle hizmete girdi. Açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı katıldı.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye’ye, son 13 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 10 kattan fazla artış var. İnsanlar geleceğe yatırıma karar verirken neye bakıyor? Ülke, hukuk devleti mi? İstikrar var mı? Güçlü siyasi irade var mı? Bunlara bakıp, karar veriyor.” dedi.


Dubai Port (DP World) Yarımca Limanı’nın Kocaeli’nin Körfez ilçesinde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Yıldırım, limanın yapılmasında çevre hassasiyetiyle büyümeyi, kalkınmayı, üretime katkı sağlamayı bir denge içerisinde gözetttikleri için Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile önceki bakanlara teşekkür etti.


“Sadece çevre derseniz, aman çevre korunsun endişesini ön plana çıkarırsanız ülkenin büyümesi, kalkınması, hak ettiği yatırımları ihmal etmiş olursunuz” sözlerine yer veren Yıldırım, “Hepsi bir arada pekala olabiliyor. Artık gelişmiş dünyada teknoloji buna imkan veriyor. Şehirlerin ortasında çöp işleme fabrikaları var. Baktığınız zaman sanatoryum gibi gözüküyor ama içeride çöp işleniyor. Masraftan kaçınmayınca, gerekli şartları yerine getirince her türlü yatırımın önü açılıyor.” diye konuştu.

Kocaeli’ne kazandırılan limanın kentin konteyner kapasitesinin yarısı büyüklükte, çok önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Yıldırım, projenin gerçekleşmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde kendilerine verdiği talimatla, ilgili bakanlıklarla yoğun bir çalışma da bulunduklarını anlattı.


Yıldırım, Kocaeli’nin bir denizci, sanayi şehri olduğunu dile getirerek, İzmit Körfezi’ndeki 37 liman ile Türkiye’deki toplam taşımacılığın, ticaretinin yüzden 20’den fazlasının bu bölgede gerçekleştirildiğini aktardı. Projenin Türkiye’nin ticaret, sanayi ve üreten şehri Kocaeli’de yapılmasına karar veren, Türkiye’deki istikrara ve güçlü siyasi iradeye güvenerek yatırımı gerçekleştiren n DP World şirketine, ülke ve millet adına teşekkür eden Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:


“Türkiye’ye son 13 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 10 kattan fazla artış var. İnsanlar geleceğe yatırıma karar verirken neye bakıyor? Ülke hukuk devleti mi? İstikrar var mı? Güçlü siyasi irade var mı? Bunlara bakıp karar veriyor. Türkiye dünyanın merkezinde yer alıyor. Niye merkezinde yer alıyor? Türkiye’den 3 saatlik uçuşla 56 ülkeye gidiyorsunuz. 1,5 milyar nüfusa erişiyorsunuz. 30 trilyon dolarlık bir ekonominin var olduğu bir bölgeye ulaşıyorsunuz. Buraya yatırım yapmaktaki bir başka gerçek şudur. Artık 2008 küresel ekonomik krizinden itibaren dünyadaki zenginlik merkezi batıdan doğuya doğru hareket etti. Dolayısıyla bu yolculukta en önemli durak da Türkiye’dir, bu bölgedir. İşte bu nedenle biz dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. İşte bu nedenle dünyanın 4. büyük köprüsü, Osman Gazi Köprüsü’nü yapıyoruz.”


-“İş adamlarımızın üçüncü ülkelerle de iş birliği yapması için çalışıyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün DP World Yarımca projesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde verdiği talimatla tüm adımlarının atıldığını belirterek, 5 sene önce projenin lansmanında ortaya koydukları hedeflerin gerçekleştiğini görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.

Yatırımın hem Türkiye’nin dünyayla ticaretine katkı sağlaması hem de iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine vesile olmasını dileyen Çavuşoğlu, tüm zorluklara, dünyadaki ekonomik krizlere rağmen iki ülkenin de ekonomik büyümesini ve istikrarını sürekli kıldığını dile getirdi.


Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dubai başta olmak üzere tüm Birleşik Arap Emirlikleri son yıllarda ekonomisini çeşitlendirdi ve sadece petrole dayalı ekonomi değil, tüm alanlarda büyük yatırımlar yaptı. Türkiye de gerek bölgesindeki sorunlar gerekse dünyadaki krizler, en büyük pazar alanı Avrupa Birliğinin içindeki ekonomik krizler ve vurgunluklara rağmen ekonomisini istikrarlı bir şekilde büyüttü ve dünyadaki küresel sorunlardan en az etkilenen ülkelerden bir tanesi oldu. Bundan sonra iki ülke arasında ciddi bir potansiyel var, bunu değerlendirmeyi düşünüyoruz. Savunma sanayiden yatırımlara. Türk iş adamlarımızın da Birleşik Arap Emirlikleri’nde yatırım yapmak için ilgi duyduğunu, girişimde bulunduğunu biliyoruz. İş adamlarımızın üçüncü ülkelerle de iş birliği yapması için çalışıyoruz.”


“Esasen bölgedeki tüm sorunlara baktığımız zaman Suriye, Irak, Yemen, Libya tüm bu konularda Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri aynı kutunun içindedir” diyen Çavuşoğlu, “Yine teröre karşı, bölgedeki mezhepçiliğe karşı birlikte tavır sergiliyoruz. Aynı duruşu sergiliyoruz. Bölgenin istikrarı, güvenliği, refahı, kalkınması için Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.


– “Liman, Bakanlıktan tam not aldı”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, devasa yatırım maliyeti ve büyük bir istihdam kapısı olmasının yanında, çevreci yönüyle de öne çıkan DP World Yarımca Limanı’nın, ülke ve millet için hayırlı olmasını diledi.


Bakan Sarı, DP World Yarımca Limanı’nın çevrecilik anlamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından tam not aldığını dile getirerek, bütün yatırımların, büyük sanayi alanlarının, fabrikalar ve bu modern limanların ülkenin ihtiyaç duyduğu çok önemli tesisler olduğunu kaydetti. Türkiye’nin 14 yıldır yakaladığı kalkınma ivmesinin, büyüyen ekonomisinin olası bir sonucu olduğunu aktaran Sarı, “Kalkınma ivmesi büyüdükçe, sanayicimizin ve vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu ürünleri karşılayan ithal ve ihraç yüklerimiz gün gün artış gösteriyor. Bu artışın doğal bir sonucu olarak konteyner taşımacılığında yoğun bir talep oluştu ve Kocaelimizde de büyük bir konteyner terminalinin kurulmasını zorunlu kıldı. ‘Yarımca Konteyner Terminali’ projesi bu ihtiyaca fazlasıyla cevap veren bir yatırım oldu.” diye konuştu.


Bakanlık olarak limanın olası çevresel etkilerini büyük bir titizlikle incelediklerine ve bu stratejik yatırımın bir an önce hizmete alınabilmesi için 15 kamu kurumuyla birlikte çok yoğun bir tempoda çalıştıklarına dikkati çeken Sarı, “Limanın inşaatı ve işletilmesi esnasında deniz ekosistemine, yerleşim yerlerine ve diğer tesislere yönelik oluşabilecek muhtemel etkilerini bir bir inceledik. Sonuç olarak, gerekli olan bütün önlemleri aldık.” ifadelerini kullandı.


– “Limanın deniz trafiğine etkilerini en aza indirdik”

Bakan Sarı, limandan hizmet alacak tüm gemilerin atıklarının hızlıca bertaraf edilebilmesi için liman sahasında bir atık kabul tesisi kurulduğunu anlatarak, “Limanın mevcut deniz trafiğine olabilecek etkilerini de gözardı etmedik, en aza indirdik. İnşaat ve işletme aşamalarında can, mal ve çevre güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak simülasyon çalışmalarımızı tamamladık. Muhtemel kazalarda denizimizin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesini önlemek amacıyla, Risk Değerlendirmesi ve Acil Müdahale Planları’nı çabucak hazırladık.” sözlerine yer verdi. Kocaelilerin daha temiz bir çevrede yaşaması ve kentin markalaşması için kolları sıvadıklarını vurgulayan Sarı, şu değerlendirmede bulundu:


“Kocaelimizde kentsel dönüşüm hamlemiz büyük bir hızla devam ediyor. Körfez, Gölcük ve İzmit gibi 3 farklı ilçede, riskli olan bütün yapıları yeniliyoruz. Yapılacak dönüşüm çalışmalarıyla Kocaeli’deki plansız ve güvensiz yapılaşmanın tamamiyle önüne geçeceğiz. Böylelikle vatandaşlarımız daha ferah yaşam alanlarında can güvenliği endişesi yaşamadan hayatlarını sürdürecekler. Çevre ve şehircilik alanında Kocaeli’ye son 13 yılda toplamda yaklaşık 421 milyon liralık kaynak kullandık. Çevre altyapısının geliştirilmesi için son 13 yılda 131 projeyi destekledik, bu projelere yaklaşık 12 milyon lira tutarında kaynak aktardık. 2003-2015 yılları arasında yapım, proje, onarım, güçlendirme, zemin etüdü gibi işler kapsamında, 78 adet yatırım gerçekleştirdik, halen 8 adet yatırımımız devam ediyor.”


-“Türkiye çapında başka yatırımları da arıyoruz”

DP World Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Ahmet bin Sülayem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve hükümete, Türkiye, Ortadoğu ve Afrika için gösterdiği vizyon için teşekkür etti.

“Bu muhteşem proje, bize güveniniz ve bu muhteşem tesisin kurulması için bölgeye yapmış olduğunuz katkılar için teşekkür ediyoruz.” diyen Sülayem, şöyle dedi:


“Elimizden geldiğince en son, en akıllı teknolojiyi Yarımca Limanı’nda hayata geçirdik, çalışmalarımıza yansıttık. Çünkü ekonomi akıllı bir ekonomi. O yüzden de akıllı teknoloji kullandık. Sadece Yarımca ile sınırlı kalmayacağız. Türkiye çapında başka yatırımları da arıyoruz. Sizin bize göstermiş olduğunuz bu güvenin karşılığını vereceğiz, başka yatırımlarla bunu taçlandıracağız.”


Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayınla katıldığı törende, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, DP World Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Ahmet bin Sülayem, DP World Yarımca CEO’su Nichola Silveira ve diğer protokolün katılımıyla Dubai Port Yarımca Limanı’nın açılışı gerçekleştirildi.


AA



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Körfez Yarımca’da 600 milyon doların üzerinde bir yatırımla yapımı tamamlanan Dubai Port konteyner terminali hizmete girdi. Limanın açılış törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, DP World Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Ahmed Bin Sulayem, DP World Yarımca CEO’su Nichola Silveira, İSPAT Başkanı Arda Ermut, firma yetkilileri ve liman çalışanları katıldı. Kocaeli’de düzenlenen toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise limanın açılışına telekonferansLA katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TELEKONFERANS YÖNTEMİYLE AÇILIŞ YAPTI

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren DP World Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Ahmed Bin Sulayem, “Yatırımlarımızı çeşitlendirmek iÇin çalışmalar yapıyoruz. Ticaret alanında çok önemli yatırımlar yapıyoruz. Ve inanıyoruz ki zaten gelecek burada yatıyor. Suudi arabistan Kralımız birkaç hafta önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek bir görüşme yaptı. Bu görüşmede 2030 yılına kadar Suudi Arabistan’ın petrolün dışında alanlarda başka yatırım projeleri gerçekleştirmeyi planlıyorlar. Yalnızca Suudi Arabistan’da değil bütün Körfez ülkelerinde bu yatırımları yapmayı planlıyorlar. Türkiye’nin de bundan faydalanması mümkün olacak ve bu mükemmel ilişkimizi birlikte daha da ileriye taşıyacağız” dedi.

“YARIMCA LİMANI EN GÜZEL ÇEVRESEL YATIRIMLARA ÖRNEK”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise yatırımın Türkiye’nin çevre duyarlılığı olan yatırımlarına örnek bir proje olduğuna değildi. Bakan Sarı, “Kocaelimiz sanayide, bilimde, kültür ve turizmde öncü illerimizden biridir. İlk Türk donanmasının ve ilk tersanemizin kurulduğu Kocaeli, medeniyet başkenti İstanbul’un Anadolu’ya ve gönül coğrafyamıza açılan kapısıdır. Bunların yanında Kocaeli’de yatırım yapan bütün kurumlarımız yapılan yatırımların tamamında çevreci anlayışı ön plana çıkaran bir duyarlılığa sahiptir. bugün açılışını yapacağımız Yarımca Lima’nı bunun en güzel örneğidir. Bu liman çevrecilik anlamında Bakanlığımızdan tam not almıştır” diye konuştu.

“BÜYÜK TESİSLERİN YATIRIMINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye’de yapılan tüm yatırımların Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu önemli tesisler olduğunu belirten Bakan Sarı, “Bu yatırımlar Türkiye’nin 14 yıldır yakaladığı kalkınma ivmesinin büyüyen ekonomisinin mutlak bir sonucudur. Kalkınma ivmesi büyüdükçe sanayicimizin ve halkımızın ihtiyaç duyduğu ürünleri karşılayan ithal ve ihraç ürünlerimiz gün be gün artış göstermektedir. Bu artışın doğal bir sonucu olarak konteyner taşımacılığında da yoğun bir talep oluşmuş ve Kocaelimiz’de de büyük bir konteyner terminalinin kurulması zorunlu hale gelmiştir. Yarımca Konteyner Terminali projesi de bu ihtiyaca fazlasıyla cevap veren bir yer oldu. Bu ve buna benzer tesislerin kurulmasını var gücümüzle destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“KOCAELİ ÇEVRE ŞEHİRCİLİĞİNE 421 MİLYON YATIRIM YAPILDI”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Kocaeli’de yapılan yatırımlara değinen Bakan Sarı, “Kocaeli’de insanlarımızın daha temiz bir çevrede yaşaması ve Kocaeli’nin marka şehir olması için kollarımızı var gücümüzle sıvadık. Kocaelimizi başta kentsel dönüşüm başta olmak üzere Körfez, İzmit ve Gölcük gibi 3 farklı ilçede riskli olan yapıları yenileme çalışmalarımızı en kısa zamanda başlatıyoruz. Yapılacak dönüşüm çalışmalarıyla Kocaeli’deki plansız ve güvensiz yapılaşmanın tamamıyla önüne geçmeyi planlıyoruz. Çevre ve Şehircilik alanında Kocaeli’ye son 13 yılda toplamda yaklaşık 421 milyon TL ödenek kullandı. Kentin alt yapısını geliştirmek için son 13 yılda 131projeyi destekledik, bu projelere 12 milyon TL kaynak aktardık” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE VE BAE HER ALANDA AYNI TUTUM İÇERİSİNDEDİR”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “Bu proje ile hem Türkiye’nin dünya ile katkı sağladık hem de iki ülke arasında ilişkilerin güçlenmesine vesile olduk. Esasen bölgedeki tüm sorunlara baktığımız zaman Suriye, Irak, Yemen, Libya tüm olaylarda Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye aynı tutum içerisindedir. Yine teröre karşı bölgedeki mezhepçiliğe karşı aynı duruşu sergiliyoruz. Bölgenin istikrarı, güvenliği için, refahı için, kalkınması için Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz” diyerek yatırımın hayırlı olmasını diledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise şöyle konuştu:

“Çevre hassasiyetiyle büyümeyi, kalkınmayı, üretime katkı sağlamayı bir denge içerisinde gözetmek gerekiyor. Sadece çevre derseniz, ‘Aman çevre korunsun’ endişesini ön plana çıkarırsanız ülkenin büyümesi, kalkınması, hak ettiği yatırımları ihmal etmiş olursunuz. Hepsi bir arada pekala olabiliyor. Artık gelişmiş dünyada, teknoloji buna imkan veriyor. Şehirlerin ortasında çöp işleme fabrikaları var. Baktığınız zaman bir sanatoryum gibi görünüyor ama içeride çöp işleniyor. Dolayısıyla masraftan kaçınmayınca, gerekli şartları yerine getirince her türlü yatırımın önü açılıyor.

DP World 31 ülkede faaliyet gösteren büyük bir liman işletmecisi. Türkiye’ye duydukların güvenden dolayı özellikle teşekkür ediyorum. Türkiye’ye son 13 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 10 kattan fazla artış var. İnsanlar geleceğe yatırımı kararını verirken; ülke hukuk devleti mi, istikrar var mı, güçlü siyasi irade var mı? Bunlara bakıp karar veriyor. Türkiye ve bu bölge neden önemli Türkiye dünyanın merkezindedir. Türkiye’den 3 saat uçuşla 56 ülkeye gidiyorsunuz, 1.5 milyar nüfusa erişiyorsunuz, 30 trilyon dolarlık bir ekonominin var olduğu bir bölgeye ulaşıyorsunuz. 2008 küresel ekonomik krizden itibaren dünyadaki zenginlik dünyadaki zenginlik merkezi batıdan doğuya doğru hareket etti. Dolayısıyla bu yolculukta en önemli durak da Türkiye, bu bölge. İşte bu nedenle biz dünyanın en büyük hava limanını yapıyoruz, işte bu nedenle Osmangazi Köprüsü’nü yapıyoruz.”

600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM HİZMETE GİRDİ

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da telekonferans yöntemiyle bağlanarak DP World Yarımca Konteyner Terminali’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılan limanla Dubai Port, Türkiye’nin liman sahası içinde ilk TIR park alanına sahip limanı oldu. 600 milyon doların üzerinde bir yatımla tamamlanan limanda Türkiye’de ilk olan ve Çin’den dev gemilerle getirilen 87 metre yüksekliğinde 4 rıhtım vinci, 1.5 kilometre uzaklıktan kontrol edilerek konteyner yükleme ve boşaltma görevlerini yerine getiriyor.


Milliyet