Kocaeli: İstanbul'un yanıbaşında ülkemizin yatırım yeri
Kocaeli Defterdarı Dal, Kocaeli'nin İstanbul'a katkılarını ve Kocaeli'deki yatırım fırsatlarını değerlendirdi.
İki yıl süreyle İstanbul Defterdarlığı'nda yerine getirdiği Defterdar Yardımcılığı görevinin ardından, yaklaşık bir yıldır Kocaeli Defterdarı olarak görev yapan Süleyman Dal; İstanbul ve Kocaeli'ndeki izlenim ve deneyimleri sonucunda, her iki ilin mali ve ekonomik konumları itibarı ile birbirine paralel olduğu, yatırım alt yapısı olarak da birbirlerine benzediği ve Kocaeli'nin özellikle İstanbul'un sosyal ve ekonomik statüsüne katkısının büyük olduğunu belirtti.
Süleyman Dal'ın Kocaeli hakkındaki değerlendirmeleri:
"Kocaeli Doğu Marmara' da yer alan, sanayi, endüstri ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra, coğrafi konumu nedeniyle deniz ve kara ulaşımı ile tatil yöreleri, doğal güzellikleri, yaz ve kış sporları yönünden ülkemizin önemli kentlerinin başında yerini almaktadır. Kültür, sanat, eğitim kenti olarak da önemli gelişmeler göstermektedir.
Kocaeli nüfusu 2005 yılında 1 milyon 338 bin, 2006 yılında 1 milyon 366 bin olarak gerçekleşmiş ve Türkiye toplam nüfusu içindeki payı yüzde 1,86 olarak belirlenmiştir. Bu oran ülkemizin nüfus artışı ortalamasının üzerindedir.
Sanayileşme nedeniyle ilimiz yüksek oranda göç edilen bir ildir. 17 Ağustos 1999 depremi nedeniyle önemli ölçüde göç vermiş olsa da, göç akımı artarak devam etmektedir. Göç nedeniyle il nüfusunun artışı önemli oranda olmaktadır. Göç akımının devam edeceği ve nüfus artışının ülkemizin ortalama nüfus artış hızının üzerinde gerçekleşeceği varsayılmaktadır.
İlimizde 1999 yılında gerçekleşen depremin ardından yıkılan binalar ile zemini deprem açısından riskli olduğu belirlenen alanlarda bulunan binaların terk edilmesi nedeniyle büyük bir konut açığı oluşmuştur. Özellikle kullanılamayan binalar ile hukuksal ve niteliksel durumları açısından değerlendirildiğinde, konut açığının devam ettiği sonucuna varılmaktadır. Ayrıca yapılış tarihleri dikkate alındığında, 50 yaş ve üzeri konut sayısının yüksek olduğu ve ilerleyen yıllarda bu sayının artacağı, tarihi binalar dışında kalan binaların ömürlerinin sona ereceği ve bu nedenle de konut ihtiyacının artacağı sonucuna varılmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu verileri dikkate alındığında ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin araştırmasına göre; İlimizde 2007-2015 yılları arasında 94 bin konuta ihtiyaç olacağı, hane halkı sayısındaki artışa bağlı olarak bu yıllar arasında konut ihtiyacının 67 bin, kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacının ise 9 bin olacağı, her yıl için ortalama konut stokunun binde beşinin yenileneceğinin varsayıldığı anlaşılmaktadır.
Kocaeli ülkemiz içinde kişi başına düşen geliri en yüksek olan kent olup, 5.477 dolar olan kişi başına düşen gayri safi milli hasıla ile ülke ortalamasının üzerindedir. Bu açıdan da konut talebinin ve konut finansman sisteminden yararlanma olanağının artacağı varsayılmaktadır.
İlimizde deprem sonrasında kalıcı konutlar inşa edildiği ve deprem açısından zemini riskli olan alanların bırakılarak yeni konut alanlarının oluştuğu, özel sektörün yeni konut inşaatlarına başladığı, yerleşimin zemini sağlam olan kuzeydeki ve doğudaki alanlara kayarak, yeni konutların çoğunun bu alanlarda yapıldığı anlaşılmaktadır. Zemin durumu göz önüne alınarak en fazla 4 kat inşaat izni verildiğinden, 3 katlı binalar site veya toplu konut şeklinde yapılmaktadır. Bu binaların bir kısmı villa görünümlüdür. Toplu Konut İdaresi Başkanlığının ve kentsel dönüşüm amaçlı büyükşehir belediyesinin konut üretimi, merkez ve bağlı ilçelerde hızla sürmektedir.
Alışveriş merkezleri açısından da ilimizde halkımızın tercih ettiği birçok hiper ve süpermarket bulunmaktadır. Büyük olasılıkla ilerleyen yıllarda yeni alışveriş merkezlerine ihtiyaç duyulması halinde, ilimiz arazilerinde yeni yatırımların gerçekleştirilme potansiyeli bulunmaktadır.
Kocaeli, turistik tesisleri, mesire yerleri, doğal güzellikleri ve yaz - kış sporları açısından yerli ve yabancı turistleri konuk etmektedir. Kış sporlarında turizm gelişme bölgesi ilan edilen Kartepe'nin gelişme potansiyeli yüksektir. Yeniköy ve Yazlık beldeleri de sağlık ve termal turizm alanında turizm merkezi ilan edilmiştir. Doğa sporlarının yapılabileceği çok sayıda seçeneğin yanı sıra, doğal güzellikleri ve kıyıları ele alındığında dikkate değer bir potansiyel bulunmaktadır. Özellikle turizm gelişme bölgesi ilan edilen Kandıra İlçesi kıyı bandı, eşsiz güzellikleri ile turizme katkı sağlamaktadır. Ayrıca Maşukiye Beldesi gibi birçok belde, çevre illere ve özellikle İstanbul'a yakınlığı ve ulaşım kolaylıkları nedeniyle pek çok ziyaretçiyi misafir etmektedir. Hatta ziyaretlerin önemli bir kısmının yerleşime dönüştüğü görülmektedir.
Coğrafi konumu ve karayolu ağı itibarı ile ilimizde sanayi de önemli yer tutmakta, kendi sanayisi ile birlikte İstanbul için de taşımacılık ve lojistik alan haline gelmesinin yanı sıra, genişleyen sanayi içindeki çevre iller için de bu alanda önem arzetmektedir. Bu yönden de ilimizdeki sanayi alanları ihtiyacının genişleyeceği öngörülmektedir. Sanayi, lojistik ve organize sanayi bölgeleri ele alındığında, özellikle Gebze, Körfez, Derince İlçeleri ile merkeze bağlı Köseköy Beldesi ile Cengiz Topel Havaalanı çevresi önemli potansiyele sahiptir. Muhtelif limanlardan çok sayıda gemi faydalandığından, ekonomiye ilimiz limanları aracılığıyla büyük katkı sağlanmaktadır.