Kent Haberleri

Kocaeli Karayolları toplu kavşak ve yol temel atma töreni yapıldı!

Mehmet Hamdi Yıldırım, "Bölünmüş yolların tesis edilmesiyle gerçekleştirdiğimiz en büyük fayda kilometre başına 100 milyon taşıta düşen can kaybı oranının 2003'e göre yüzde 59 azalmasıdır" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Mehmet Hamdi Yıldırım, Kocaeli Karayolları Toplu Kavşak ve Yol Temel Atma Töreni'nde yaptığı açıklamada, tören kapsamında yapılacak yatırımları katılımcılara aktararak, Marmaray'ı Karadeniz ve İç Anadolu'ya bağlayan yolda yeni bir köprülü kavşağın daha yapım çalışmasını başlatacaklarını söyledi.


Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasına önemli katkı yapan bölgede, ulaşım konforuna katkı sağlayacak düzenlemeler de hayata geçireceklerini ifade eden Yıldırım, üst yapı bozulmalarını da yenileyerek kullanıma sunacaklarını kaydetti.


Yıldırım, yatırımların tamamlanmasıyla tüccarların daha konforlu ve ekonomik şartlarda ulaşım sağlayacağını dile getirerek, "Bugün itibarıyla devlet yolu, il yolu  ve otoyol ağımıza baktığımızda 66 bin kilometreyi geçen bir yol ağına sahibiz. Bunun yaklaşık yüzde 36'sını oluşturan 23 bin 720 kilometrelik bölünmüş yolumuz var. Bu yol 2002'de 6 bin kilometre civarındaydı. Şu anda 17 bin 619 kilometre yol ekleyerek buna, kırılması mümkün olmayan tarihi rekora imza atmış oluyoruz" şeklinde konuştu.


- "Akaryakıt tasarrufu, yıllık 15 milyar liranın üzerinde"


2002'ye kadar her yıl bakımı yapılan yol miktarının 7 bin kilometre olduğunu anlatan Yıldırım, bunun yüzde 147 artarak 17 bin 313 kilometre seviyesine geldiğini bildirdi.


Yıldırım, "Bölünmüş yolların tesis edilmesiyle gerçekleştirdiğimiz en büyük fayda ise kilometre başına 100 milyon taşıta düşen can kaybı oranının 2003'e göre yüzde 59 azalmasıdır" diyerek, "Ayrıca bölünmüş yolların sağladığı akaryakıt tasarrufu, yıllık 15 milyar liranın üzerindedir. Belirlenen hedeflerin önemli bir kısmının sorumluluğunu üstlenmiş bir bakanlık olarak bütün ulaştırma ve haberleşme altyapısına büyük yatırımlar yaptık" ifadesini kullandı.


İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü hakkında bilgi veren Yıldırım, milli ekonomiye katkı sağlamak amacıyla çalıştıklarını söyledi. 


Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan da 2003'de başlanan çalışmalar kapsamında 17 bin 619 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını kaydetti.


Böylece yol ağının yüzde 36'sını bölünmüş yol haline getirdiklerini ifade eden Turhan, Türkiye'de trafiğin yüzde 80'inin bu yollarda hareket ettiğini bildirdi.



AA