27 / 04 / 2024

Kocaeli Kutluca'daki tarihi köprü restore ediliyor!

Kocaeli Kutluca'daki tarihi köprü restore ediliyor!

Körfez ilçe Osmanlı ve Duranlı Köyü sınırlarında bulunan Kutluca Köyü'ndeki Roma dönemine ait olan ve M.S. 1. Yüzyıl'da İmparator Cladius döneminde inşa edilen tarihi köprü restore ediliyor.



Körfez ilçe Osmanlı ve Duranlı Köyü sınırlarında bulunan Kutluca Köyü'ndeki Roma dönemine ait olan ve M.S. 1. Yüzyıl'da İmparator Cladius döneminde inşa edilen 7 gözlü 5 kemerli tarihi köprü, ağır tonajlı kamyonların geçmesi sonucunda tahrip olmuş, bazı kilit taşları da düşerek köprii çökme aşamasına gelmişti. 


Bu nedenle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından köprünün yan tarafına ağır tonajlı kamyonların geçmesi için yeni bir köprü yapılmıştı.İl Kültür ye Turizm Müdürlüğü köprünün yapılması ile birlikte Roma dönemine ait köprüyü trafiğe kapatarak korumaya almıştı. 


ZANBÜRKAN İNCELEDİ 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan'm girişimleri sonucu KBB'nin de desteği ile Roma dönemine ait köprülerinin özelliklerini üzerinde barındıran ve Kocaeli'ndeki orijinalliğini yitirmemiş nadir köprülerden olan Kutluca Köprüsü için rölöveve restorasyon projeleri titizlikle hazırlanmıştı. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde de aktif olarak kullanıldığı bilinen hasarlı köprünün yeniden inşa edilmesi için projeler Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından hazırlandı ve anıtlar kurulunda onaylandı. 


İNCELEDİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, Körfez İlçe Osmanlı ve Duranlı köyü sınırlarında bulunan Taş Köprü'dekirestorasyon çalışmalarını denetledi. 


Özgür Kocaeli


Geri Dön