Ulaşım

Kocaeli tramvay hattı yapım ihalesi imzalandı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Gülermak arasında tramvay hattı yapım ihalesi sözleşmesi imzalandı. Kocaelililer için yalnızca ulaşım aracından ibaret olmayan tramvay projesiyle birlikte 30 yıllık hayal de gerçek oluyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Gülermak arasında tramvay hattı yapım ihalesi sözleşmesi imzalandı. Kocaelililer için yalnızca ulaşım aracından ibaret olmayan tramvay projesiyle birlikte 30 yıllık hayal de gerçek oluyor.  Daha modern toplu taşıma için çeşitli projeler geliştiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin coğrafi özelliklerine uygun ulaşım araçlarını da bir bir hizmete alıyor. Bunlardan en önemlisi ise, Kocaeli halkının 30 yıllık hayali; tramvay projesi. Renginden güzergahına kadar tüm kentin ortak görüşleriyle hazırlanan tramvay projesi, kağıt üzerinde olmaktan çıktı ve hayalin gerçeğe dönüşmesi adına somut adımlar da atıldı. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Gülermak Ağır Sanayi ve Taahhüt AŞ. Yetkilileri arasında Otogar-Sekapark arası Tramvay hattı yapım ihalesinin sözleşmesi imzalandı. Maliyeti 113 milyon 990 bin lira olacak işin yapım süresi ise 550 gün olacak. Tramvay projesinin bir kentin ortak hayali olduğuna vurgu yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Kent için ihtiyaç haline geldi 2010 yılında başlayan ulaşım master planı çalışmalarıyla hafif raylı sistemin alt yapısı hazırlandı.  Ulaştırma Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, esnaflar, dernekler, ulaşım kooperatifleri ve halkımızla yapılan birebir görüşmeler, düzenlenen anketlerle şehir içi trafikte artık tramvayın da ihtiyaç olduğu belirlendi. Bu hatta tramvay için 2 yıla yakın bir planlama süreci geçirildi. Alt yapı, çevresel faktörler tek tek incelendi. Güzergâh seçeneklerinde 10 ayrı plan üzerinde çalışıldı. Ring ve çift hat üzerinde duruldu. Çalışmalar sonucunda çift yönlü hatta karar verildi" ifadelerine yer verdi. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin kendi imkânlarıyla finanse ettiği tramvay projesinin güzergâhı için yolcu talebi, diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonun sağlanması ve inşaat maliyeti gibi konular ele alınarak en uygun güzergâh belirlendi. İzmit merkezde yaklaşık 9 ay süren çalışmaların ardından tramvayın Otogar ile Sekapark arasında çift yönlü, yaklaşık 7 kilometrelik, 11 istasyondan oluşması ve SekaparkGar-Fevziye Camii-Yeni Cuma- Fuar - Yeni Valilik - Doğu Kışla - N. Kemal Lisesi- İzmit Kaymakamlık- Yahya Kaptan- Otogar güzergâhında yol alması kararı alındı. 


İLK YIL GÜNDE 16 BİN YOLCU TAŞINACAK 

Şu anda belirlenen güzergâhta ilk yıl günlük 16 bin yolcu taşınacak. Otogar'dan yola çıkacak olan tramvay hattı inşaatı, Hanlı Sokak boyunca ilerledikten sonra Yahya Kaptan'da Salkım Söğüt Caddesi-Sarı Mimoza Caddesi-Necip Fazıl Caddesi boyunca ilerleyecek. Buradan Gazi Mustafa Kemal Bulvan'nın orta kısmı boyunca Kaymakamlık-N. Kemal Lisesi-M. Ali Paşa Camii hattına geçilecek. Doğu Kışla Parkı'nın batısından D-100 Karayolu'na doğru inecek olan tramvay hattı D-100'e paralel olarak Şehit Rafet Karacan Bulvan'nın kuzey kısmında Valilik kompleksinin arkasından geçecek. Hafız Binbaşı Caddesi'nden D-100'e doğru kıvrılan hat, Fuar karşısından itibaren D-100'e paralel olarak devam edecek. Yeni Cuma Camii'nden itibaren Şahabettin Bilgisu Caddesi'ne geçecek olan tramvay hattı Fevziye Camii'nin altından Merkez Bankası'nın önüne gelecek ve İstasyon Caddesi'nin kuzey kısmından İzmit Tren Garı'nı geçerek, Sekapark alanına ulaşacak.  Kocaeli halkının internet üzerinden verdiği oylarla Akçaray ismi verilen turkuaz mavisi tramvay kentin 30 yıllık hayalini de gerçeğe dönüştürecek. 8 binanın da kamulaştırıldığı dev hizmette imzalanan sözleşmeye göre; işin maliyeti 113 milyon 990 bin lira yapım süresi ise 550 gün olacak. 


Star