29 / 04 / 2024

Kocaeli Yahya Kaptan Konutları'nın fiyatları artıyor!

Kocaeli Yahya Kaptan Konutları'nın fiyatları artıyor!

20 yılı aşkındır talep gören bir konut grubu olan Yahya Kaptan Konutları'nın fiyatı çevresindeki gelişmelerden etkilenerek 300 bin TL'ye doğru gidiyor.Konutların son günlerdeki ciddi fiyat artışlarını uzmanlar değerlendirdi.



Yahya Kaptan Konutları 20 yılı aşkındır talep gören bir konut grubu. Dönemsel olarak fiyatları yükselse de son günlerdeki ciddi fiyat artışlarını uzmanlara sorarak cevap almaya çalıştık. 

Bölgede emlakçılık yapan, deneyimli ve kaliteli emlakçılar fiyatlardaki artışları değerlendirdi. 

Konutlardaki artışları masaya yatıran deneyimli emlakçılar, birbirinden farklı görüşler beyan etti. 

İşte Yahya Kaptan Konutlarının son 10 yılda geldiği noktayı uzun uzadıya değerlendirdiğimiz o sohbetin detayları... 


Deprem zamanı hasar almaması hatta sıva dökülmelerinin bile yaşanmaması, Yahya Kaptan Konutları'na olan güveni arttırmıştı. 99 depreminden sonra üniversiteye okumaya gelen öğrencilerin bile deprem nedeniyle düşen fiyatları görerek kiralama yapmak yerine daire almaları, arz talep dengesinin hızla değişmesine ve Yahya Kaptan konut fiyatlarının kısa sürede yükselmesine neden oldu. 2 + 1, 3 + 1 farklı tiplerde konutların bulunduğu Yahya Kaptan Konutları'nda takip eden yıllarda yükseliş 20-30.000 TL'lerden 90-120.000 TL aralığına taşındı. Yaklaşık 10 yıl gibi uzun bir süreyi kapsayan bu yükseliş devam eden yıllarda katlanarak arttı. 


Özellikle ilk dönemlerde doktorlardan avukatlara belli bir kitlenin tercih ettiği konutların mal sahipleri zamanla yerini emeklilere ve yatırımcılara bıraktı. Yahya Kaptan Konutları fiyat artışları, her zaman arz-talep dengesinin olması sayesinde yatırımcılar için cazip hale geldi. Çevrede oluşan gelişmeler ve fazla satılık olmamasına karşın alıcının çok olması fiyatları daha da arttırdı. 

Son 1 yıldaysa Symbol Alışveriş Merkezi, otel, hastane gibi yeni yapılaşmalar fiyatların 3 + 1 dairelerde 200-250.000 TL aralığına kadar taşınmasına neden oldu. 2+1 dairelerde ise 140-1 80.000 TL aralığında seyreden fiyatlar herkesi şaşırtmaya başladı. 


Bölgeler ayrılsın beyanlar artsın Osmanlı Gayrimenkul sahibi Akın Kocaer Osmanlı Gayrimenkul Firması'nın sahibi Akın Kocaer fiyatların yaz sonuna kadar 250.000 TL üzerine çıkacağını düşünenlerden. Ayrıca bölge yönetimleri dağılır, bölgeler çevre duvarlarıyla örülür ve güvenlik eklenirse konut sahiplerinin güvenlikli sitelere dönüşen konutlarına 300.000 TL isteyebileceklerine inanıyor. Ayrıca Kocaer; tapu işlemlerinde devletin, emlak beyan ve satış değeri arasında oluşan uçurumu fark etmesini umuyor. 

85.000 TL'ye gösterilen evlerin 200.000 TL'ye satılması büyük vergi kaybı açıklamasında da bulundu. 

125.000 TL idi 210.000 TL Oldu Emlakçı Haşim Yazgan Yahya Kaptan konut fiyatlarının 2006201 3 tarihleri arasında çok az yükseldiğini, çoğunlukla yerinde saydığını dile getiren Haşim Yazgan 'Son senede oluşan yükselişe şaşırmamak imkansız' diyenlerden. 1-2 sene önce 1 25.000 TL'ye satılan dairelere şimdi 200-210.000 istendiğini dile getiren Yazgan, Symbol haricinde Arasta, Ali Kahya projeleri gibi gelişmelerin de yükselişi etkilediğini düşünüyor. Diğer yandan Yazgan da konum olarak tercih edilen ve yapılı dairelerin yükseldiğini ancak diğerlerinin de yerinde saydığını belirtti. 


"Yükselişin piyangosu herkese vurmayacak" diyen Yazgan, Yahya Kaptan yükselirken Akarca'nın yerinde saymasına da şaşırıyor. Yahya Kaptan neden 300.000 TL etmesin! Aslan Emlak adına Mehmet Aslan Uzun yıllardır sektörün içerisinde olan Mehmet Aslan, "Ben çocukken istanbul Atakent vardı, hala var ve fiyatlarını kaç kat katladı. Yahya Kaptan da Kocaeli'nin Atakent'i. Yıldız Konutları 450.000 TL'ye satılıyorsa Yahya Kaptan'da 300.000 TL olur" diyenlerden. Bir dönem özellikle Yahya Kaptan'ın yakın çevresindeki inşaat firmalarının kötülemelerinden dolayı Yahya Kaptan Konutları'nın değer kaybettiğini, hak ettiği değere asla tam ulaşamadığını düşünen Aslan, "Yahya Kaptan şimdi değerini buldu" diyor. Artışın devam edeceğine inanan Aslan, "Bu kadar merkezi konumda ve böylesi güzel yeşil alanı olan başka yer kalmadı" açıklamasında bulundu. 


Bölgede deneyimi olan emlak firmalarıyla görüştük ve fikirlerini aldık. Bu yükseliş nereye gider ve normal midir? Genel kanı özellikle Symbol AVM bittikten sonra 300.000 TL'lere kadar fiyat görülebileceği. Diğer yandan ilanlarda gördüğünüz fiyatlar sizi yanıltmasın. Yanlış ve hızlı yükseliş bir anda talebin düşmesine neden olabilir. Rüzgarın yönü değişirse 300.000 TL hayalleri kuranların güvendiği dağlara kar yağabilir. Fiyatların hızlı yükselişinden etkilenen mal sahipleri satmayı düşünmedikleri halde konutlarını satışa çıkarır ve şanslarını denemek isterlerse bir anda arz fazlası oluşabilir. 


Bizim Kocaeli 


Geri Dön