Kent Haberleri

Kocaeli yeni projelerle küçük İstanbul olacak!

Kocaeli’nin ilçesi ama İstanbul’un gölgesinde büyüyen Gebze, Türkiye’nin dev sanayi tesislerine ev sahipliği yapıyor. Körfez Otoyolu Projesi sayesinde yıldızı parlayan ilçe, ‘Küçük İstanbul’ olma yolunda.

Kocaeli’nin ilçesi ama İstanbul’un gölgesinde büyüyen Gebze, Türkiye’nin dev sanayi tesislerine ev sahipliği yapıyor. Kamu ve özel şirketlerin ar-ge ve teknoloji üssü olarak seçtiği ilçede, uluslararası şirket de konumlanmış durumda. Körfez Otoyolu Projesi sayesinde yıldızı parlayan ilçe, ‘Küçük İstanbul’ olma yolunda.


Türkiye ekonomisinin yaklaşık yarısını sırtlayan İstanbul, aynı zamanda yakınındaki yerleşim bölgelerine de büyük bir avantaj sağlıyor. Bunun en güzel örneği Gebze ilçesi. İzmit'e bağlı olmasına rağmen coğrafi yakınlık bakımından İstanbul'un yanıbaşında bulunan Gebze, büyük sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı şirketlerin üs olarak seçtiği Gebze, son yıllarda ise Körfez Köprüsü, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Marmaray Projesi'nin ilçeye kadar uzanan metro hattıyla entegre hale getirilmesi sayesinde yıldızı parlayan bir kent haline dönüştü.


TÜRKİYE'NİN AR-GE ÜSSÜ


Mega projelerle ulaşım imkânlarının sanayi ile birleşmesi sonucunda ulaşım üssü olma yolunda hızla ilerleyen Gebze, 'Küçük İstanbul' olarak adlandırılmaya başlandı. 8 Organize Sanayi Bölgesi ile 5 Teknoloji ve Bilim Merkezi'ne ev sahipliği yapan ilçe; özel ve kamu kuruluşlarının Ar-Ge üssü gibi faaliyet gösteriyor. 340 bin nüfuslu ilçede faaliyet gösteren firmalar onbinlerce kişiye istihdam sağlıyor. Gebze, işgücü ihtiyacının önemli bir kısmını ilçe dışından karşılıyor.


''ÜLKE EKONOMİSİNE YÖN VERİYORUZ''


Kocaeli'nin sanayi üretiminde İstanbul'dan sonra ikinci kent olduğunu anlatan Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Türkiye ekonomisine yön veren ilk 500 sanayi kuruluşunun yüzde 10'unun bu bölgede olduğunu söyledi. Gebze'nin Marmara Bölgesi'nin en cazip merkezlerinden biri olduğunu belirten Çiler, Kocaeli'nin otobandan göründüğü gibi olmadığının altını çizdi. Çiler; “Bölgemiz ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli bölgelerin başında geliyor. Sanayi üretimine yaptığı % 15 gibi bir oranla İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Gebze'de 5 OSB var. Bunlardan 3 tanesi ihtisas OSB'dir" dedi.


BİZDE İŞSİZLİK YOK MESLEKSİZLİK VAR


Bizde işsizlik yok mesleksizlik var diye konuşan Çiler, ara ve nitelikli eleman sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Çiler; ''OSB'den 21 dönümlük yer aldık ticaret odası olarak. Gebze OSB de bir metrekarelik yer bin 500 dolar. Her yıl 850 bin üniversite mezunu veriyoruz. Hiç ihracat yapamamış ya da ihracat yapmış ama çeşitli nedenlerden dolayı devam edememiş KOBİ'lere yönelik bir strateji geliştirdik. Beraber onlara eğitim veriyoruz bu eğitimlerin çoğu işyerlerinde oluyor. Bu programlar sonunda 22 KOBİ ihracat yapar duruma geldi. Biz burada ihracatın alt yapısını oluşturuyoruz hedef pazarları belirliyoruz ve pazar araştırması yapıyoruz. İhracatta yol haritası yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Alstom'un bölge üssü


Fransız şirketi Alstom'un Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin, cirolarının 350 milyon avro civarında olduğunu belirterek “Bu miktarın 200 milyon Euro'sunu Gebze'den elde ediyoruz. Üretimimizin yüzde 85'ini ihraç ederken 2014'te 'Transformatörler, İndüktörler' kategorisinde 'ihracat şampiyonu' seçildik" dedi. Tekin, Alstom'un Türkiye'de yaklaşık bin 200 çalışan istihdam ettiğini sözlerine ekledi.


Ekonomiye 20 milyonluk katkı


Kanca El Aletleri Satış Müdürü Sait Demirel ise, 500 civarında kişi istihdam ettiklerini belirterek, yerli 1,5 litre dizel motorlarında kullanılan krank mili sayesinde 20 milyon Euro'luk ithalatın önüne geçtiklerini kaydetti. Üretimlerinin yüzde 60'ını ihraç ettiklerini anlatan Demirel, “Bu yıl yüzde 10'luk büyüme hedefliyoruz. Otomasyona yatırım yapmaya devam ediyoruz" dedi.


2018 modelleri için çalışıyoruz


Farplas otomotiv sektörü için plastik aksam üretiyor. 2 bin kişiye istihdam sağlayan firmanın Genel Müdürü Ali Rıza Atay, “Tasarladığımız modellerle ilgili Avrupa'dan Japonya'ya kadar her yerde tasarım faaliyeti yapabiliyoruz," dedi. Atay, şunları kaydetti: “Ar-Ge'de kat etmemiz gereken çok yol var. Bir model çıkmadan 3 yıl önce görüşmeye başlıyoruz. Şu anda müşterilerimizle 2018'de çıkacak modelleri görüşüyoruz. 7-8 yıl öncesine kadar bütün bu tasarımlar biter dizaynlar yapılır bize yurt dışından data gelir. Biz onu üretirdik. Ama şimdi biz tasarlıyoruz."


Gebze'de bulunan bilim ve teknoloji merkezleri


TUBİTAK Marmara

Araştırma Merkezi

Gebze İleri teknoloji Enstitüsü (GYTE)

Türk Standartları Enstitüsü (TSE)

Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE)

KOSGEB Kocaeli Sanayi Bölgeleri Hizmet Merkezi Müdürlüğü

GOSB Teknopark

TÜBİTAK MAM Teknokent

Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi

(Bilişim Vadisi)

Gebze organize sanayi bölgeleri

Gebze Organize Sanayi Bölgesi

Gebze Güzeller

Organize Sanayi Bölgesi

Gebze Plastikçiler

Organize Sanayi Bölgesi

TOSB Otomotiv Sanayi İhtisas Organize Bölgesi

TUBİTAK, TÜSİE,

Bilişim Vadisi


OSB'ler tam kapasite çalışıyor


Türkiye'de Organize Sanayi Bölgesi sayısının çok az olduğunu aktaran Nail Çiler, şunları dile getirdi: ''OSB'lerin doluluk ortalaması Yüzde 89.9 Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Aynı zamanda yüzde 100 doluluk oranında olan 3 tane OSB'mizde mevcuttur. Gebze ülkemizdeki 4 ilden daha büyük. Tarımdan sanayiye geçiş toplumunda sanayiden de bilgi toplumuna geçişte Gebze büyük bir göstergedir.”


Yeni Şafak