Sigorta

Kocaeli'de, 14 yılda 401 bin 570 konutun yüzde 44'ü sigortalandı!

Marmara depreminde en ağır yıkımın yaşandığı Kocaeli'de, aradan geçen 14 yılda 401 bin 570 konutun yüzde 44'ü sigortalandı. Kocaeli, iller arasında sigortalılık oranı sıralamasında henüz 8'inci sırada

Marmara depreminde en ağır yıkımın yaşandığı ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Kocaeli'de, aradan geçen 14 yılın ardından 401 bin 570 konutun yüzde 44'ünün Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor. 


Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre, Kocaeli'de bulunan 401 bin 570 konutun yüzde 44'ünün sigortası bulunuyor. Bu oranla Türkiye ortalaması olan yüzde 34'ün üstünde bulunan Kocaeli, sigortalılık sıralamasında ise 8'inci sırada yer alıyor.   


DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli'nin birinci derecede deprem bölgesinde bulunduğunu ve Marmara depreminden en çok etkilenen kent olduğunu belirterek, bu bakımdan ilin deprem ve sigorta bilincinin çok iyi olması gerektiğini söyledi.


Kocaeli'deki bu durumun sigortalılık oranlarına belli ölçüde olumlu yansıdığının görüldüğünü dile getiren Yazıcı, "Kocaeli’nin sigortalılık oranı Türkiye'nin üzerinde. Bu oran Türkiye genelinde yüzde 34 iken Kocaeli'de yüzde 44" dedi. 


Yazıcı, Kocaeli gibi deprem riskinin yüksek olduğu ve yakın geçmişte yıkıcı hasarlarla karşı karşıya kalan bir kentte sigortalılık oranın daha yüksek olması gerektiğini vurgulayarak, "Kocaeli, iller arasında sigortalılık oranı sıralamasında henüz sekizinci sırada. Kentin sigorta sıralamasında ilk sırada yer alması gerekiyor" diye konuştu. 


- "Sigorta her durumda gerekli"


Zorunlu deprem sigortasının depremin finansal sonuçlarını yönetmeye yönelik bir araç olduğuna dikkati çeken Yazıcı, şöyle devam etti:


"Ülkemiz topraklarının yüzde 96'sı çeşitli derecelerde deprem riskine maruz olduğuna göre aldığımız tedbirlerle ölümleri ve maddi zararları azaltsak bile bazı hasarlar yine de olacaktır. Bu nedenle sigorta her durumda gerekli. Üstelik fiyatı da son derece uygun. 100 metrekare betonarme bir konut için birinci derecede deprem bölgesinde ödenen sigorta ücreti yıllık sadece 164 lira. İkinci yıl yenilemede bunun üzerinden yüzde 20 indirim uygulanıyor. Yeni binalarda ilave yüzde 10 indirim uygulanıyor."   


Yazıcı, sigortanın yıllık olarak yapıldığını ve süresi sonunda yenilenmesi gerektiğini anlatarak, konut sahiplerinin her yıl poliçelerini yenilemelerinin çok önemli olduğunu ve "ALO DASK 125" çağrı merkezimizden süresi dolan poliçelerin sahiplerini arayarak yenileme yapmalarını hatırlattıklarını söyledi.


Sigortalılık bilincinin artması için ülke genelinde çeşitli projeler yürüttüklerine işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:


"Bu bağlamda üç yıldır devam eden 'Şehirler Yarışıyor Sigortalılar Kazanıyor' projesi iller arası bir yarışma. İl yöneticileri zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmak için yerelde kendi bilinçlendirme kampanyalarını yürütüyorlar ve sonuçlarını bizimle paylaşıyorlar. Biz de ilk üçe giren illerimizi ödüllendiriyoruz. İllerde yürütülen bilinçlendirme çalışmalarına talep edilirse biz de çeşitli şekillerde katkı sağlayabiliyoruz."

AA