29 / 04 / 2024

Kocaeli'de firmalar son zamanlarda kat karşılığı arsa arıyor!

Kocaeli'de firmalar son zamanlarda kat karşılığı arsa arıyor!

Son dönemde Kocaeli'de inşaat firmaları arsaya para vermek yerine, yapacakları inşaattan belli bir oranda arsa sahibine pay vermeyi tercih ediyor.Peki bölgedeki kat karşılığı arsa oranları nedir, nereler tercih ediliyor?



Eğer ticaretin geliştiği, merkezde arsanız varsa ve kat karşılığı vermek istiyorsanız, oran yüzde altmışa kadar çıkıyor. İzmit merkezde inşaat firmaları, iş yerleri kendilerinde kalmak suretiyle arsa sahiplerine çok ciddi oranlar teklif edebiliyor. Yapılan ve yapılmakta olan kat karşılığı işlerde sadece iş yerini alarak anlaşmalar yapıldığını da biliyoruz. Zaten inşaat firmaları da öncelikle böyle arsaları tercih ediyor. 

İzmit merkezde ticari alanların yeterli olmayışı da oranların yüksek olmasına sebep gösterilebilir. 


YÜZDE YİRMİDEN BAŞLIYOR 


Konut imarlı arsalardaysa oran yüzde yirmiden başlıyor. Bölgenin konut satış taleplerine göre bu oran yüzde kırklara kadar da tırmanabiliyor. Bu oranların belirlenmesi genellikle bitmiş bir konuttan satış rakamlarının ne olduğunu düşünerek belirlenebiliyor. Bir de yapılacak konutların proje özelliği de oranları etkilemekte. Lüks konut oranlarıyla, sosyal konut oranları arasında ciddi farklılık gösterebilir. İlimizde bu konuda aracılık yapan ciddi firmalar bulunuyor. Bu firmalar anlaşma öncesi yaptıkları çalışmayla, gerek arsa sahibine, gerek inşaat firmalarına ışık tutabiliyor. 


BAĞ ÇEŞME REVAÇTA 


Kat karşılığı konut yapmak isteyen inşaat firmaları öncelikle konutu zorlanmadan satabileceği arsa arıyor. Son dönemde revaçta olan Bağçeşırte bölgesi inşaat firmaları tarafından aranan bölge olarak karşımıza çıkıyor. Bölgede kat karşılığı oranları yüzde otuzdan başlıyor yüzde kırklara kadar çıkabiliyor. Bağçeşme, konut fiyatları yüksek olması ve talep görmesi arsa sahiplerinin kat karşılığı pazarlığında elinin güçlü olmasına neden oluyor. Yakın bir tarihte arsa bile bulmakta zorlanacak olan Bağçeşme'de konut fiyatlarının artmasının da kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. 


BAŞİSKELE VE KARTEPE 


Başiskele ve Kartepe ilçeleri konut arsaları bakımından benzerlik sergiliyor. Bu bölgelerde yüzde yirmi ile otuz aralığında kat karşılığı arsa bulunabilir. İlimizde bulunan bir çok inşaat firmasının Başiskele ve Kartepe bölgelerinde kat karşılığı arsa arayışı içinde olduğunu biliyoruz. Özellikle Kartepe ve Başiskele 'kent meydanı' projelerini bekleyen inşaat firmaları, kent meydanı projelerinin başlamasını dikkatle takip etmekte. 

Meydan projelerin başlamasını bekleyen inşaat firmaları ve kat karşılığı vermek isteyen arsa sahiplerinin yakın bir tarihte birlikteliklerini imza altına almaları kaçınılmaz gibi görünüyor. 


GELİŞEN YEŞİLOVA 


Yeşilova bölgesi de son dönemde inşaat firmaları tarafından dikkatle izlenmekte. 

Bölgede zaten bir yapılaşma var ancak daha ziyade küçük projeler ve sosyal konut tarzı evlerle karşımıza çıkıyor. 

Lüks konutlarsa çok fazla sayıda değil. Bölgede çok sayıda kat karşılığı arsa vermek isteyen arsa sahipleri bulunmakta. Onlar da biliyor ki bölgede yakın bir tarihte konut üretiminde artış olacak. Acelesi olmayan arsa sahipleri bölgenin biraz daha gelişmesini bekliyor. Bu günlerde Yeşilova kat karşılığı oranları yüzde yirmi beş civarlarında. 


HER FİRMAYA GÜVENMEYİN 


Eğer kat karşılığı vermek istediğiniz arsanız varsa, mutlaka inşaat firması seçerken dikkatli olun. İnşaat firması bu konuda yeterli olup olmadığını inceleyin. Hukuksal olarak kendinizi güvence altına alın. İlimizde bu konuda birçok mağdur arsa sahipleri var. 

Hala gecikme, kalite ve diğer problemlerle boğuşan arsa sahiplerini biliyoruz. 

İnşaat firması yüksek kat karşılığı oram verebilir ama dikkatli olun her inşaat firmasına güvenmeyin. İnceleyin, araştırın ve hukuksal olarak kendinizi garantiye alın. 


Bizim Kocaeli


Geri Dön