Kocaeli'de hızlı sanayileşme ile çarpık kentleşme sorunu!
Kartepe Zirvesi'nde "Küreselleşme ve Şehirleşme" oturumunda konuşan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli'nin Türkiye'nin en büyük ikinci sanayi kenti olduğunun bilgisini verirken,sanayileşmeye bağlı göçün çarpık kentleşmeye yol açtığını söyledi...
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Bugün itibarıyla Kocaeli Türkiye’nin ikinci büyük sanayi kenti. Maalesef söz konusu hızlı sanayileşme ve kontrolsüz göç, çarpık kentleşmeye de neden olmuştur." dedi.
Kartepe'de bir otelde "Şehircilik ve Mutlu Şehir" teması ile düzenlenen Kartepe Zirvesi'nin "Küreselleşme ve Şehirleşme" oturumunda konuşma yapan Zeytinoğlu, sanayi ve liman kenti olan Kocaeli'nin, Türkiye ekonomisindeki yerini rakamlarla ifade etti.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Kocaeli'nin yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiğinin altını çizen Zeytinoğlu, özellikle 1960 ile 1975 yılları arasında sanayileşmenin arttığını söyledi.
Sanayileşme ile birlikte artan göçün günümüze kadar sürdüğünü belirten Zeytinoğlu, "Şehrimiz 1975-1980 döneminde aldığı göç hızlarının büyüklüğü bakımından en fazla göç alan il. Bu durum ilimizdeki sanayileşme ile paralel bir göçün olduğunu gösteriyor. Bugün itibarıyla Kocaeli Türkiye’nin ikinci büyük sanayi kenti. Maalesef söz konusu hızlı sanayileşme ve kontrolsüz göç, çarpık kentleşmeye de neden olmuştur." dedi.
Zeytinoğlu, sanayinin disipline edirek bu sorunun çözülebileceğini söyledi.
Kocaeli'nin hızlı şehirleşmede standartların altında kaldığını aktaran Zeytinoğlu, şöyle konuştu:
"Batı'daki iyi uygulamalar örnek alınarak standartları yakalayabiliriz. Bu sorunları çözme noktasında gelişmiş ülkelerde çok güzel örnekler var. Zirvenin açılış oturumunda Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi Japonya'daki bir şehri örnek verdi. İlimizde sorunlu ilçelerimiz var. Bunların çözümü noktasında belediyemiz, valiliğimiz ve devletimiz önemli çabalar sarf ediyor. Yapılması gereken çok faaliyetler var. Depremsellik ve kentsel dönüşümü aslında hızlı bir şekilde yaparak, yaşanabilir ve mutlu bir şehir oluştururken sanayiyi de yanında tutabiliriz."
"Doğru düzgün bir planlama yapamadık"
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan da dünyada 268 milyon insanın göçmen, 70 milyon insanın mülteci statüsünde olduğunu ve 10 milyondan fazla vatansız insanın olduğunu ifade etti.
Bu insanların dünyanın dört bir yanına yerleştiğini söyleyen Arıboğan, şu ifadelerde bulundu:
"Bunlara ev sahipliği yapan ülkelerdeki en büyük sıkıntılardan biri şehirler, şehirlerin yerlileri ile bunların arasındaki ilişkiyi organize etmek. Göçmenlerle uyum meselesi, şehirlerin sosyolojik dokuları çok önemli. Metropol şehirlerin bambaşka sorunları var. Küçük şehirlerin, kültürel şehirlerin bambaşka sorunları var. Son 50 yılda büyük bir modernleşme dönemine giren ülkede seçmene iyi görünmek ve şehirlilerin gönüllerini yapabilmek için kentlere büyük ihanet edildi. On binlerce yılın şehirleri bambaşka noktalara getirildi. Doğru düzgün bir planlama yapamadık. Avrupa'nın birkaç yüzyılda yaşadığı sanayileşmeyi 30 yıllık bir zaman dilimine sığdırdığımız için şehirlerimizi darmaduman ettik. Bütün şehirliler ve bütün şehir yöneticileri olarak tarihimize ihanet ettik, şehirlerimizin ruhuna ihanet ettik."
Kartepe Zirvesi geniş katılımla başladı!