27 / 04 / 2024

Kocaeli’de kentsel dönüşüm hamlesi devam ediyor

Kocaeli’de kentsel dönüşüm hamlesi devam ediyor

Kocaeli'yi depreme hazır hale getirmek maksadı ile başlatılan "Dirençli Şehir Kocaeli" projesi doğrultusunda 5 ilçede başlayan kentsel dönüşüm hamlesi devam ederken İzmit Cedit Mahallesi’nde binalar yükselmeye başladı, kira yardımı da yükseltildi.



17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ni ağır şekilde yaşayan Kocaeli, aradan geçen bunca zamandan sonra yapılan çalışmalar ile yaralarını sardı. Büyükşehir Belediyesi, birinci derecede deprem bölgesinde bulunan Kocaeli’nde 1999 yılı  depreminde yaşanan acının ve kayıpların tekrarlanmaması için depreme karşı daha güvenli şehir oluşturmak için kentsel dönüşüm projelerine hız verdiği kaydedildi. 

Öte yandan, zaman içerisinde yıpranan yapıları iyileştirerek depreme dayanıklı konutlar ile Kocaelili vatandaşlara güvenli yaşam alanları oluşturmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, riskli ve rezevr alan ilan edilen bölgelerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli şekilde kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor.

BÜYÜKŞEHİR'DEN 100 MİLYO TL BÜTÇE

ekonomim.com'da yer alan haber göre; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda ülke tarihinin en büyük kentsel dönüşümlerinden İzmit Cedit Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesini  TOKİ  ile birlikte hayata geçirdi. Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi doğrultusunda 126 dönüm alanda bulunan hak sahipleri ile  birebir görüşülerek, tarihin en fazla anlaşma oranı olan yüzde 99 ile uzlaşma sağlandığı belirtildi. Cedit Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yer alan bin 753 hak sahibi ile  görüşüldüğü kaydedildi. Bin 662 hak sahibiyle anlaşma sağlandı. Tüm alt yapı çalışmaları Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenildi ve 100 milyon Türk Lirası bütçe aktarıldığı kaydedildi. 

KİRA YARDIMI 3.750 TL’YE YÜKSELTİLDİ

Cedit Kentsel Dönüşüm Projesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi hak sahiplerini mağdur etmedi. Bağımsız birimi bulunan hak sahiplerine (işgalci veya tapulu) kira yardımı yapılıyor. 2021 yılı ekim ayı itibariyle kira bedellerinin ödemesine başlandı. Her ayın 20-30’u arası kira yardımı ödemeleri yapılıyor. 2024 yılı Ocak ayı itibariyle kira yardımı bağımsız birim başına aylık 2 bin 500 TL’den 3 bin 750 TL’ye çıkarıldı.

Cedit Mahallesinde bulunan 494 yapı kontrollü bir şekilde yıkıldı. 28 Temmuz 2022 tarihinde Cedit Kentsel Dönüşüm projesinin ihalesi yapıldı. 30 Eylül 2022 tarihinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yer teslimi yapıldı. Kentsel Dönüşüm Proje alanında çalışmalar devam ediyor. Proje alanında temel kazıları, hafriyat ve beton santralinin kurulum süreci tamamlandı. Arazinin topografik yapısı zor olduğundan yapıların deprem yönetmeliğine uygun ve vatandaşlarımızın rahat, güvenli ve sağlıklı konutlara ulaşması için TOKİ ve Büyükşehir denetiminde azami özen gösteriliyor. Proje kapsamında ise 50 blok için 1 ticaret merkezi yapılacağı belirtildi.  Proje bin 105 daire 8 dükkandan oluşmaktadır. 11 adet bloğun temeli atılmış ve imalat aşamalarına başlanmıştır. 12 adet bloğun temel atma aşamasına gelinmiştir.

Kocaeli Kuzey Metro Hattı 2024 programına alındı...

Kocaeli yerinde dönüşüm için uygun değil: Alan bazlı dönüşüm şart!

Kocaeli, Van ve Kahramanmaraş'ta 621 bin TL'den başlayan fiyatlarla satılık arsa fırsatı!


Geri Dön