Genel

Kocaeli'de konut kiraları tavan yaptı!

Gayrimenkul ve hizmet alım fiyatları diğer illere oranla daha yüksek olan Kocaeli'de, üniversite kayıtlarının da tamamlanmasıyla konut kiraları tavan yaptı.

Kişi başına düşen gelirle Türkiye'nin en zengin ili olan, bunun etkisiyle de özellikle konut kirası, gayrimenkul ve hizmet alım fiyatları diğer illere oranla daha yüksek olan Kocaeli'de, üniversite kayıtlarının da tamamlanmasıyla konut kiraları tavan yaptı. Üniversiteyi kazanan çocuklarına yurt bulamadıkları için kiralık ev arayışına giren aileler, yüksek fiyatlar karşısında ne yapacaklarını şaşırdı.


Kocaeli Üniversitesi'ne bu yıl 16 bin yeni öğrencinin kaydı yapıldı. Kocaeli Emlakçılar Derneği (KEMDER) Başkanı Alpay Hacıoğlu, yeni öğretim yılının başlamasının yanı sıra asker, öğretmen ve memur tayinleriyle birlikte ev kiralarının artış gösterdiğini söyledi.


İzmit kent merkezinde ortalama 100 metrekarelik bir dairenin kirası 1000 TL'den başlarken, biraz yükseklerde, Kocaeli Üniversitesi ana kampusüne yakın bölgelerdeki toplu konutlardaki daire fiyatları da 600- 700 TL dolayında.


Kocaeli Emlakçılar Derneği Başkanı Alpay Hacıoğlu, kentte yurt sayısının yetersiz olduğunu, her öğretim döneminde öğrencilerden büyük oranda kiralık ev talebi geldiğini hatırlattı. Alpay Hacıoğlu, şöyle devam etti:


"Üniversite kayıtlarının yanı sıra asker, öğretmen ve memur tayinleriyle birlikte artan talep karşısında kira fiyatları bölgelere göre artış gösterdi. Konut sahipleri de bir daireyi 2-3 öğrenciye kiraya verebilme düşüncesiyle fiyatı yükseltiyor. Ayrıca öğrencilerimiz ev tutarken elektrik, su doğalgaz aboneleri açtırıyorlar. Mecburen bir kaç kişi biraraya gelip ev tutuyorlar. Üniversiteyi kazanan bir öğrenci burada 4, 5 veya 6 yıl kalacak. Bugün en az 500- 600 TL değerinde bir konutu kiralayacak. Eğer gücü varsa konut satın almak bana göre daha mantıklı. Konut satın almalarını tavsiye ediyoruz."


İzmit'te kiralık ev fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyen ve üniversiteyi bu yıl kazanan Nihal Tığcı, "Kira fiyatlarını çok yüksek bulduk. Üniversiteye yakın yerlerde küçük bir daire en az 500 TL. Ben şanslıyım. Devlet yurdu çıktı. Yurtta kalmak kiralık evde kalmaktan çok daha iyi. Yemek, içmek ve otobüs parası açısından yurt daha iyi uygun. Eğer yurt çıkmasaydı evde kalacaktım ve bir çok öğrenci gibi mağdur olacaktım" dedi.


Şu anda ev arayışı içersinde olduklarını söyleyen Mine Köksal, "Bayındırlık Konutları çevresinde 550 TL'ye ev bulduk fakat yüksek geldiği için evleri tutamadık. Aslında merkezde ev tutmak istiyoruz. 700- 800 TL'ye olan evler var. İyi bir evi kent merkezinde tutmak isterseniz 1000 TL'den başlıyor. Şu anda ev arayışı içersindeyiz. Bulamazsam ev tutan arkadaşlarımın yanına gideceğil" diye konuştu.


Bir aileye göre öğrenciye daha yüksek fiyatlara ev kiralandığını söyleyen Arkeoloji bölümü öğrencisi Aydın Cura, ailelere 400- 500 TL'ye verilen daireyi, ev sahibinin öğrencilere 600- 700 TL'den verdiğini belirterek "Bazı ev sahipleri de öğrenci başına kira uyguluyor" dedi. 


DHA