Kent Haberleri

Kocaeli'de ruhsatsız ve çarpık yapılaşma yenileniyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, afet riski altındaki yapıların, ruhsatsız ve çarpık yapılaşmaların yenilenmesini teşvik etmek için bir çalışma başlattı. Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak ve imar ekibinin 3 yıl süren planlama çalışması tamamlandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun Kocaeli genelinde riskli alanların dönüşümü için çalışma yapılması talimatı üzerine Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak ve imar ekibinin 3 yıl süren planlama çalışması tamamlanarak Büyükşehir Meclisi'nin onayına sunuldu. Bu kapsamda, 12 ilçede riskli alanların, çarpık yapılaşmaların ve sorunlu alanların olduğu bölgeler belirlendi. 


RİSKLİ VE HASARLI BİNALARA TEŞVİK 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, riskli binaların ve çarpık yapılaşmaların olduğu bu bölgelerde küçük parselleri birleştirmeleri halinde nitelikli siteler yapılması için emsal ve kat artışı dahil birçok kolaylık sağlamayı planlıyor. Arsa sahipleri verilecek teşvikten bizzat yararlanarak özel sektör eliyle kentimizin yenilenmesine katkı sağlayacak. Yenileme alanı olarak belirlenen yerler dışındaki araziler ise mevcut imar plan şartlarını koruyacaktır. 


3 BİN 760 HASARLI BİNA 

Kentimizdeki 3 bin 760 hasarlı bina da bu imar desteğinden yararlanacak. Daha önce ağır hasarlı binaların birçok yerde 3 kat olan imar uygulaması bu teşvikten sonra arttırılarak sahipleri tarafından yıkılıp yeniden güvenli yapılara dönüştürülmesi kolaylaşacak. Uygulamanın detayları meclisten onaylandıktan sonra belli olacak. 


ÇARPIK YAPILARDAN NİTELİKLİ SİTELERE

Kentimizin sosyal dokusuna uyumlu, mimari kimliği arttıran nitelikli sitelerin yapılması öngörülüyor. Yenileme modeli içindeki siteler çevreci olacak, çöplerin ayrıştırılması yağmur sularının bahçe sulamalarında kullanılmak üzere depolanması, güneş enerjisinden ısıtma ve aydınlatma dahil yararlanılması gibi birçok özelliklere sahip olacak. Daha önce çarpık yapılaşma ve dar sokakların olduğu yerlerdeki araçlar yollardan, site içindeki otoparklara alınmış olacak. 


SOSYAL DONATILARA YER VERİLECEK 

Yenileme projelerinde çevrenin ve kamunun ihtiyacı olan sosyal donatılar belirlenecek ve uygulamaya geçilecektir. Yeşil alanlar, çocuk parkları, kreşler, mahalle konakları, sağlık birimi vb. sosyal alanlar ihtiyaca göre bu bölgelerin içinde yer alabilecek. 


KENTİMİZ YENİLENECEK 

"Kocaeli şehir yenileme modeli" üzerinde çalışan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yüksek Mimar Zekeriya Özak, "Deprem görmüş ve geçmişten gelen çarpık yapılaşmanın olduğu kentimizde dönüşümü sadece kamudan beklemeden, özel sektör eliyle de yapılması için vatandaşlarımıza imar teşviği verilmesi çok önemli. Yenilemenin başlamasıyla birlikte kentimiz güvenli sağlıklı yapılaşmaya kavuşurken aynı zamanda, inşaat sektörü hareketlenecek, yerel esnaf kazanacak, istihdam ise artacaktır. Bundan hem kent hem ülke ekonomisi olumlu yönde etkilenecektir" dedi. 


TOPLANTILAR YAPILACAK 

Özak "Kentsel yenilemenin detayları ve nasıl uygulanacağı STK ve Meslek Örgütleri ile toplantılar yapıp, imar ve bayındırlık komisyonunda görüşüldükten sonra, önümüzdeki aylarda Büyükşehir Belediye Meclisine onaya sunulacak. Kentsel yenilemenin meclisimizden tüm meclis üyelerimizin oluru ile geçeceğine inanıyorum" dedi. 



Gebze Gazetesi