30 / 04 / 2024

Kocaeli'de ulaşım zamları otomatiğe bağlanacak!

Kocaeli'de ulaşım zamları otomatiğe bağlanacak!

Kocaeli Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, minibüs zamlarının otomatiğe bağlanacağını ve her 6 ayda bir küçük miktarlarda ulaşıma zam yapılacağını kaydetti. Kurt, proje için çalışmalara başladıklarını da aktardı




Kocaeli Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, “Başkanlar Konuşuyor” sütunlarımızın bu haftaki konuğu oldu. Yaklaşık iki saat süren sohbetimizde Başkan Kurt, oda olarak hayata geçirmeyi planladıkları çok önemli projelerden söz etti. Üzerinde çalıştıkları en önemli iki proje ise, güneş enerjisiyle çalışan kartmatiklerin her durağa monte edilmesi ve ulaşım zamlarının otomatiği bağlanması şeklinde. Ulaşım zamlarının otomatiğe bağlanma projesinden başlayalım.

 

HER 6 AYDA ZAM

Başta  Ankara  ve İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde ulaşıma otomatik zam geldiğini aktaran Mustafa Kurt, bunun hem minibüsçüler hem de vatandaş için avantajlı bir yöntem olduğunu söyledi. Kurt projeyi şu sözlerle anlattı: “Büyükşehirlerde zam otomatiğe bağlanmış. Bizim de öyle bir projemiz var. Bizde altı ayda bir ulaşıma zam yapacağız ve bu çok cüzi bir miktar olacak Böylece, vatandaş da ne zaman zam geleceğini bilecek. Projenin en büyük avantajı ise 1-1 buçuk yıl sonra büyük bir zam olmayacak. Şu anda projenin önünde hiçbir engel yok. Büyükşehir ile konuşuyoruz.”

 

DURAKLARA KARTMATİK

Kurt, hayata geçirmeyi hedefledikleri ikinci projenin ise her yolcu durağına kartmatik yerleştirmek olduğunu aktardı. Şehir içinde bir durak giden yolcudan da 15 durak giden yolcudan da aynı paranın alındığını hatırlatan Kurt, söz konusu projenin bu sorunun önüne geçmek amacıyla hazırlandığını belirterek, “Vatandaş kartını arabada okuttuğunda en uzun durağın parası alınacak. Ama sonra her durakta olan bu kartmatikere indiğinde kartını okutacak ve parasını geri alacak. Böylece her durak için ayrı tarifelendirme olacak” sözleriyle projeyi anlattı

 

TRAMVAY GEREKSİZ PROJE

Büyükşehir Belediyesi’nin tramvay projesinin de gereksiz olduğunu söyleyen Kurt, “Kentteki yolcular yolda kalmış algısı yaratıldı” diyerek eleştirilerine başladı ve şöyle devam etti: “İzmit’in nüfusunu dikkate aldığımızda tramvaya gerek yok. Tramvay, Yahya Kaptan’dan Seka Park’a taşıyacak. Yani bir mahalleden bir mahalleye olacak. Tramvayın maliyeti de yüksek olacak. Karşılığını da alamayacaksınız. Burada muhalefet partisinin de büyük suçları var. İlla tramvay tramvay diye tutturdular. Ama bu olacaksa muhakkak bizimde içinde olmamız lazım. Biz burada başkana güveniyoruz.”

 

BİR ŞERİT BOŞALTILSIN

İzmit’teki en büyük sıkıntının trafik problemi olduğunu kabul eden Mustafa Kurt, bu sorunun çözümü içinde projelerinin olduğunu ancak hayata geçirilmediğini söyledi. Kurt, “İzmit’te kent merkezlerinde ciddi anlamda trafik sıkışıklığı var. Bunu alt edecek bir şeyler yapılması lazım. Mesela sağ sollu araçlar park ediyor. Şehir içinde park alanlarının kaldırılması lazım. Bayram ya da arife günlerinde özel araçların girmemesi lazım. Şehir içi arabalara tercih yol verseler bize tramvaya bile gerek kalmaz. Bu şehir beş ve on sene devam eder. Biz zamanı iyi kullanamıyoruz. Vatandaş için önemli olan zamandır” dedi.

 

AKIL VAR MANTIK VAR

Başkan Kurt ile yaptığımız sohbet de söz teleferik projesine de geldi. Dünyadaki teleferiklerden örnek veren Mustafa Kurt, “Dünyanın hiçbir yerinde teleferik, yolcu taşımacılığı için kullanılmaz” diyerek şöyle devam etti: “Daha çok bir nostalji ya da şehrin değerini göstermek içindir. Perşembe Pazarı Topçular ,Topçular Umuttepe’ye yapılacak deniyor. Sahilden Bağçeşme’ye yapılsın. İnsan burada Körfez’i seyretsinler. Yani akıl var mantık var, bunu hiç kimse izah edemez. O projenin de içine gireriz ve bunları mutlaka dillendiririz.”

 

ESNAFIN CİDDİ SIKINTILARI

Konuşmasının devamında mesleğin sıkıntılarına da değinen Kurt, bu konuda bir hayli dertli olduğunu belli eden vücut hareketlerinden sonra, “Esnafın ciddi anlamda sıkıntıları var. En büyük gider vergi ve ücretsiz taşıma. Bir Ar-Ge çalışması yaptık. Bütün araç sahiplerine yönelik ulaşım maliyetlerinden, geçim giderine, vergiye kadar bir arabanın aylık giderlerini çıkardık. Mesela Kocaeli’de  bir araç 340 liralık ücretsiz taşıma yapıyor. Ayrıca bizim meslek esnaf dalları içinde en riskli olanı. Hem yolcuların canı size hem de trafik kurallarına uymak  zorundasınız. İnsan yanı taşıdığı için daha önemi ve riskli bir meslek” dedi.

 

AMME HİZETİ YAPTIK

Konuşmamızın sonunda, Kurt’a “Mesleğinizde unutamadığınız ve bizimle paylaşabileceğiniz bir anınız var mı?” diye soruyorum. Sorum üzerine Kurt, kentte milat etkisi yaratan 17 Ağustos deprem günlerinden örnek veriyor: “Deprem olduğu sene şehir içi hattında çalışıyordu. Kanlıbağ’dan aşağıya inerek yolculara otobüse saldırdı. İnsanların canları yandığı bir zamandan bahsediyoruz. Kapasite iki katına çıktı. Akşama kadar böyle bir çalışma yaptık. Bize çenesuyuna götür dediler. O gün amme hizmeti yaptık. Belediye bile çalışmıyordu Kimseden para almadan nereye istedilerse gönderdik.”



Manşet Kocaeli


Geri Dön