Kocaeli’nin imar anayasası hazırlandı!
‘’Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’’nın bu yıl ikincisi gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "kentin tamamını planlayıp Kocaeli’nin imar anayasasını hazırladık’’ dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından, ‘’Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’’nın bu yıl ikincisi gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışında konuşan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Deprem felaket değildir, depremi felakete dönüştüren bizleriz. Büyükşehir olarak, kentin tamamını planlayıp, Kocaeli’nin imar anayasasını hazırladık’’ dedi.
Kocaeli Ticaret Odası Meclis Salonu’nda 10.00-16.00 saatleri arasında yapılan çalıştayın açılış bölümüne Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte 17 Ağustos 1999’da yaşanan deprem ve sonrasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaların anlatıldığı film izlendi.
REKTÖR HÜLAGÜ: DEPREM KOCAELİ’NİN GERÇEĞİDİR
‘’Teknik’’ ve ‘’sosyal’’ olmak üzere iki oturumdan oluşan çalıştayın açılışında ilk olarak söz alan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Hülagü, ‘’Depremi yaşayan, acısını bilen insanlarız. Deprem Türkiye ve Kocaeli’nin bir gerçeğidir. Depremde yakınlarını kaybedenlerin acısını anlatmak zor. Depremde kaldığımız binadan ben ve ailem dışında sağ çıkan olmadı. Komşularımızı, dostlarımızı kaybettik. Büyükşehir’in depreme yönelik yaptığı çalışmalar takdire şayandır’’ dedi.
BAŞKAN: DEPREMİ FELAKETE DÖNÜŞTÜREN İNSANDIR
17 Ağustos Depremi’nde ailesinden kayıplar veren Başkan Karaosmanoğlu da konuşmasında, binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesinin önemine değindi. ‘’Depremi felakete dönüştüren insanın kendisidir’’ diyen Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Binalarımızı depreme uygun yapmadığımız için deprem felakete dönüştü. Büyükşehir olarak işi ciddi tutuyoruz. Popülist politika yapmıyoruz. 2004’ten bu yana önemli adımlar attık. Kocaeli’nin tamamını planladık. Türkiye’de bir kentin tamamını planlayan ilk kent olarak, Kocaeli’nin imar anayasasını hazırladık. En şiddetli sarsıntılarda bile bizi koruyacak binalar yapmalıyız. Kocaeli’de bu bilinç yerleşti’’ ifadesini kullandı.
ŞEKER: KENTSEL DÖNÜŞÜM KORUYUCU HEKİMLİK GİBİDİR
Yine 17 Ağustos depreminde evlatlarını kaybeden Milletvekili Şeker de, çalıştayda bir konuşma yaptı. Milletvekili Şeker, ‘’Depremi sadece yılda bir kez değil, yılın 365 günü gündemde tutmalıyız. Şeyh Edebali’nin dediği gibi; İnsanı yaşat ki; devlet yaşasın. Her şey insan için. Planlı bir gelişme çok önemli. Depremlerde ülke olarak çok acılar yaşadık. Kocaeli’nde yaşadığımız 1999 depreminde 2-3 gün devletin olmadığını gördük, enkazlardan kayıplarımızı kendimiz çıkardık. Depremde canımız çok yandığı için Kentsel Dönüşüm Yasası’nı çıkardık. Devletimiz kentsel dönüşümde vatandaşımıza ciddi olarak destek veriyor. Kentsel dönüşüm, tıptaki koruyucu hekimlik gibidir’’ şeklinde konuştu.
VALİ GÜZELOĞLU: ÖNCE ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM
Çalıştayın açılışında son olarak söz alan Vali Güzeoğlu, ‘’Her an hazır olmamız gereken depreme karşı farkındalık oluşturmak amacıyla bu toplantıların yapılması çok önemli. Bu acıları tekrar yaşamamak için zihinsel dönüşüm gerekiyor. Bunun da yolu bireyin ve toplumun eğitiminden geçiyor. Bina, parsel ve ada bazında kentsel dönüşüm çok önemli. Kocaeli’ye kentlilik bilinciyle yaklaşmalıyız. Büyükşehir’in çalışmaları zihinsel ve kentsel dönüşümde büyük önem taşıyor’’ açıklamasını yaptı. Protokol konuşmalarının ardından çalıştaya akademisyenlerin sunumlarıyla devam edildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi